Otaņķu Dzirnavnieks is een aanbieder van landbouwdiensten in de Baltische regio met 20 jaar ervaring op de Europese markt. De hoofdactiviteit van het bedrijf is het transporteren van landbouwproducten met een vloot bestaande uit een twaalftal voertuigen.

Otaņķu Dzirnavnieks is de een aanbieder van landbouwdiensten in de Baltische regio met 20 jaar ervaring op de Europese markt. De hoofdactiviteit van het bedrijf is het transporteren van landbouwproducten met een vloot bestaande uit een twaalftal voertuigen.

De prioriteit voor het bedrijf is om een hoge kwaliteitsstandaard te bieden voor hun producten en diensten. Daarom besteedt Otanķu Dzirnavnieks altijd veel aandacht aan de ontwikkelingen in de industrie en technologie om de bedrijfsprocessen te blijven vernieuwen en te optimaliseren, inclusief het beheer van de voertuig vloot.

Het doel: de efficiëntie van wagenparkbeheer verbeteren

De noodzaak om de wagenparkbeheer processen te optimaliseren ontstond ongeveer 10 jaar geleden. Toen waren telefoongesprekken nog steeds gebruikelijk om contact te maken met chauffeurs en routes te plannen. Het was een tijdrovend en ingewikkeld proces. Ook om de chauffeurs hun tachograafgegevens te laten controleren en extra middelen aan te trekken om gegevens te downloaden. Naarmate de vloot groeide, werd dit soort procesorganisatie steeds minder efficiënt. Daarom is het bedrijf op zoek gegaan naar een oplossing voor het dagelijkse taakbeheer.

“Toen we besloten dat het bedrijf een fleet management oplossing nodig had,

hebben we de beschikbare opties op de markt verkend en kozen Mapon vanwege het platform. Het leek handig en gemakkelijk te begrijpen in vergelijking met de alternatieven,”

zegt Otaņķu Dzirnavnieks bestuurslid Jānis Lanka, eraan toevoegend dat het partnerschap sinds 2009 is voortgezet.

Oplossingen voor de hele vloot – van gewone voertuigen en vrachtwagens tot tractoren

Momenteel worden Mapon toestellen op bijna alle bedrijfsvoertuigen geïnstalleerd – auto’s, vrachtwagens, tractoren en voertuigen van dochterondernemingen. Otaņķu Dzirnavnieks maakt gebruik van GPS-tracking, branstofbeheer, remote downloaden van digitale tachograaf, rijgedrag analyse, voertuig inspectie en andere oplossingen. De verzamelde gegevens worden gesynchroniseerd met het ERP-systeem van het bedrijf, dat gebruikt wordt voor de sturing van de bedrijfsprocessen.

Verbeterde transportefficiëntie en lager brandstofverbruik

“Reeds snel na de ingebruikname van de Mapon oplossingen,

zagen we verbeteringen in de kwaliteit en de efficiëntie van ons transport – we konden in realtime zien waar onze voertuigen waren en de konden volgende opdrachten veel sneller en efficiënter inplannen,”

Jānis Lanka geeft commentaar op de resultaten.

Een andere belangrijke verbetering is de overduidelijke daling van het brandstofverbruik – door het gebruik van de brandstofbeheer oplossing van Mapon daalde deze met  maar liefst 10%. Het is ook handiger om alle informatie van een voertuig te bekijken, zoals de status van verplichte voertuig inspecties, licenties, verzekeringen, enz. Maar ook het gebruik van de mobiele app, die handig is voor zowel onze medewerkers onderweg, als onze klanten, die gemakkelijk de exacte locatie van het voertuig en de voortgang van de opdracht kunnen bekijken.

“Wij waarderen het enorm dat Mapon constant bezig is met het upgraden van hun oplossingen, het luisteren naar onze suggesties en het implementeren ervan, waardoor we ons werk kunnen verbeteren en onze business kunnen laten groeien.”

Wilt u ook de wagenparkbeheer processen in uw bedrijf verbeteren?

Neem contact met ons op en ons team zal u een individuele vrijblijvende offerte sturen op basis van uw bedrijfsbehoeften.