Het Mapon platform omvat een breed gamma aan oplossingen voor fleet management – van software tot telematica apparaten. Nu breiden we ons aanbod van track & trace oplossingen uit door een samenwerking aan te gaan met ‘s werelds toonaangevende serviceprovider voor het Internet of Things (IoT) SigFox, die veilige en duurzame asset tracking mogelijk maakt.

IoT-oplossingen worden veel gebruikt in verschillende industrieën: productie, bouw, transport en logistiek, maar ook voor pakjes- en personenvervoer. Ze zorgen voor een constante, ononderbroken locatiebepaling, temperatuur monitoring, trillingsdetectie en andere gegevens door middel van autonome trackers via het SigFox netwerk naar platforms zoals Mapon.

Voertuigen en activa volgen

Miks Garjāns, projectmanager voor integratie van Mapon, legt uit dat de IoT-markt snel groeit, samen met de vraag van klanten naar dergelijke oplossingen. “We zien dat bedrijven al op zoek zijn naar manieren om niet alleen hun wagenpark bij te houden, maar ook draagbare apparatuur en andere activa.

IoT-oplossingen zijn kosteneffectief, duurzaam en bieden extra veiligheid, dus we kunnen verwachten dat ze in de toekomst op grote schaal zullen worden gebruikt voor het volgen van trailers, containers, generatoren en andere dure apparatuur, ”

zegt hij.

Miks Garjāns deelt ook dat het SigFox netwerk beschikbaar is in meer dan 70 landen, wat het voor Mapon mogelijk maakt om IoT-oplossingen aan te bieden aan zijn klanten en partners. Als voorbeeld noemt hij een klant uit Zwitserland die een bedrijf runt voor het installeren en onderhouden van intelligente koelkasten met verse en kant-en-klare maaltijden op de werkplek en die SigFox apparaten gebruikt om een constante temperatuur te handhaven in hun koelcellen waar het voedsel wordt bewaard.

Gegevensoverdracht zonder mobiel netwerk en laag energieverbruik

Het gebruik van IoT-oplossingen voor gegevensoverdracht heeft meerdere voordelen. “In tegenstelling tot tracking apparaten die een constante stroomtoevoer hebben en locatiegegevens verzenden via mobiele netwerken,

hebben SigFox apparaten geen verbinding met het basisstation nodig. Daarom kunnen berichten over events of de sensor status indien nodig rechtstreeks naar het systeem worden gestuurd. Het is bijvoorbeeld handig in het geval van diefstal van voertuigen of aanhangwagens met behulp van mobiele signaal stoorzenders, aangezien datatransmissie in het SigFox netwerk kan helpen om tijdig maatregelen te nemen en de dader te vinden,”

legt SigFox Letland Business Development Manager Armands Dīriņš uit.

“Apparaten die zowel in SigFox als andere netwerken werken, zijn geschikt voor bedrijven die een eenvoudige en efficiënte oplossing nodig hebben voor zeldzame, maar langdurige tracking. Deze apparaten hebben een aanzienlijk lager energieverbruik, waardoor de levensduur van de batterij zelfs tot wel 10 jaar kan worden verlengd”, vertelt Miks Garjāns.

Het SigFox netwerk is beschikbaar in de meeste geografische regio’s en het bedrijf blijft de netwerkbeschikbaarheid verbeteren om een nog bredere dekking op alle continenten te garanderen. Als u wilt weten welke IoT-oplossingen passen bij uw behoeften op het gebied van fleet management, neemt u contact op met één van onze Klantenadviseurs of vraagt u hier gratis en vrijblijvend online advies aan.