Begin dit jaar benaderde een lokale bedrijfseigenaar Mapon voor een consultatie over naleving van de regels voor rij- en rusttijden van de digitale tachograaf en hoe telematica oplossingen zijn bedrijf in de toekomst zouden kunnen helpen. De situatie was als volgt: hij was op dat moment bezig met een rechtszaak waarin hij dreigde zijn vergunning te verliezen vanwege overtredingen op de tachograaf regels. Hoewel dit een veelvoorkomend verschijnsel is, is het ook gemakkelijk te vermijden. Van herinneringen en eenvoudige downloads van tachograafdata tot slimme analysetools die het denkwerk voor u doen, de introductie van telematica-oplossingen in uw wagenpark is misschien wel het antwoord dat u zoekt.

Er zijn verschillende verordeningen uitgevaardigd op EU-niveau en zelfs aanvullende op nationaal niveau die betrekking hebben op het opvolgen van tachograaf aspecten. De meest bekende hiervan is Verordening (EG) nr. 561/2006 en nu – het Mobiliteitspakket. En hoewel deze wetten, wijzigingen en uitleg overal beschikbaar zijn, is het bijna onmogelijk om elk detail op te volgen als u ervoor kiest om dit zelf te doen. In dit artikel laten we u kennismaken met Mapon oplossingen die u kunnen helpen de tachograafdata van uw wagenpark te beheren en ervoor te zorgen dat u altijd in overeenstemming blijft met de Europese wetten en regelgeving.

Geautomatiseerde download van tachograafgegevens vanop afstand

De meest essentiële regel die iedereen moet onthouden, is de deadline van 28 en 90 dagen voor het downloaden van digitale tachograafdata. Blijkt dat dit niet altijd zo eenvoudig is en dat het voordelen heeft om het vaker te doen. Met de Mapon oplossing voor vanop afstand uitlezen van uw digitale tachograaf, kunt u automatische download instellen van zowel bestuurders- als voertuigdata. Zodra de chauffeur de kaart in de tachograaf steekt, controleert ons systeem automatisch of er een download gedaan moet worden en start deze indien nodig.

Meldingen ontvangen voor aankomende rust

Telematica-toestellen kunnen de verplaatsingen van uw wagenpark in realtime volgen. Om menselijke fouten te voorkomen, biedt Mapon zelf instelbare meldingen aan die u en de chauffeur op de hoogte stellen van een aankomende rusttijd, zodat hij deze niet kan missen of negeren. Wanneer u deze alarmen combineert met onze oplossing voor routeplanning, dan kan u met de vooraf geplande routes, rusttijden integreren en zelfs een locatie kiezen voor de rustplaats.

Rijtijd meldingen instellen
Routeplanning met weergave aankomende rust

Tachograaf data analyse oplossingen

Bovengenoemde oplossingen geven u een goede start, maar stelt u zich de situatie voor waarin u een eenvoudige mobiele telefoon of een smartphone krijgt aangeboden, zou u echt genoegen nemen met het voorgaande? Telematica oplossingen, gecombineerd met data analyse tools als Tachogram, zorgen voor volledige toegang en eenvoudig beheer van alle tachograafdata van uw bedrijf.

Tachogram is ontwikkeld volgens alle huidige EU-regels en -regelgeving, inclusief de recente wijzigingen in het Mobiliteitspakket. Daarom kunt u er zeker van zijn dat zodra de relevante gegevens zijn geüpload, Tachogram deze dienovereenkomstig zal verwerken en uw managers alles veel sneller en gemakkelijker kunnen opvolgen. Bovendien is al deze informatie, dankzij Mapon API-integraties, toegankelijk vanaf het Mapon platform, waardoor u tijd en energie bespaart bij het verzamelen van informatie van verschillende platformen.

Dagelijkse activiteiten bestuurder

Mobiele toegang voor uw chauffeurs

Als het gaat over het opvolgen van rijtijden, wie kan dat dan beter doen dan de chauffeurs zelf? Met Tachogram kan u eenvoudige en snel een account aanmaken voor uw bestuurders. Op deze manier kunnen uw chauffeurs op de hoogte blijven van hun rij- en rusttijden, schema’s en zelfs overtredingen. Dit door toegang tot het platform te geven via internet of met behulp van een mobiele app die beschikbaar is voor zowel Android– als iOS apparaten.

Mobiele app Tachogram

Oplossingen die kunnen helpen bij risicobeheer

Tachogram biedt ook een groot aantal rapporten die u kunnen helpen bij de interne EU-wetshandhaving en bij een effectief beheer van uw chauffeursschema’s, werkuren, lonen en meer. Het rapport Risicobeoordeling van de bestuurder verzamelt informatie over overtredingen die door de tool zijn geregistreerd. Elke overtreding wordt beoordeeld en maakt het u gemakkelijk om de chauffeurs in uw wagenpark op te merken die de neiging vertonen om de regels voor rij- en rusttijden niet na te leven.

Risicobeheer bestuurders

Sensibiliseer uw chauffeurs

Het is duidelijk dat de data analysetool van de tachograaf de overtredingen van elke bestuurder kan registreren, maar een tik op de vinger zal niet veel doen als de persoon niet weet wat hij verkeerd heeft gedaan. Met Tachogram kunnen de chauffeurs hun overtredingen zien en zelfs de exacte wetteksten, waar de betreffende verordening wordt vermeld. Om bedrijven te helpen bij het opleiden van hun chauffeurs, hebben we ook afdrukbare formulieren gemaakt. Het extra voordeel ligt in de mogelijkheid voor uw managers om persoonlijk gesprek met de bestuurders te hebben, de problemen uit te leggen en hen het formulier te laten ondertekenen om te erkennen dat ze bereid zijn om zich in de toekomst te onthouden van soortgelijke overtredingen. Als de beoordeling continu hoog is, kun je altijd overwegen om extra training voor het team te geven.

Sensibiliseer uw chauffeurs

Kortom, veel Mapon klanten gebruiken momenteel op telematica gebaseerde tools om ervoor te zorgen dat hun teams de EU-maatregelen voor rij- en rusttijden volgen. Onze oplossingen bieden u de mogelijkheid om:

  • Plan regelmatig het downloaden van tachograafgegevens op afstand, zodat u zich altijd aan Verordening (EU) nr. 581/2010 houdt;
  • Hou de rijtijden van medewerkers bij met behulp van live data en meldingen;
  • Plan routes en rustplaatsen onderweg, in overeenstemming met de tachograaf regelgeving;
  • Overloop regelmatig reeds geanalyseerde tachograafgegevens om uw risico’s te beperken;
  • Verstrek data aan chauffeurs via mobiele applicaties.

Als uw team kan profiteren van tools die potentiële juridische problemen zoals boetes en zelfs rechtszaken als gevolg van inbreuken op de EU-wetgeving kunnen helpen voorkomen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.