U heeft misschien gehoord over een groot aantal redenen waarom telematica oplossingen uw bedrijf ten goede kunnen komen. Van het opvolgen van uw bedrijfsmiddelen en voertuigen, brandstofverbruik en uitgaven voor het efficiënter maken van uw wagenpark naar de toekomst. We merken echter dat er nog steeds zeer praktische, maar vaak over het hoofd geziene voordelen uit te halen zijn. In dit artikel bespreken we hoe gegevens die met behulp van telematica worden verzameld, nuttig kunnen zijn om het loon van uw werknemers in enkele minuten te berekenen.

1. Digitale tachografen – werkuren

De meeste transport- en logistieke bedrijven in Europa gebruiken dagelijks digitale tachografen. Dit komt voornamelijk door EU-wetten over rij- en rusttijden en een zeer strikt boetebeleid voor degenen die zich niet aan deze regels houden. Digitale tachografen zijn daarom standaard gemaakt om gegevens over tijden, datums en reisperiodes voor elke rit nauwkeurig te registreren, wat allemaal nuttig kan zijn bij het berekenen van lonen.

Digitale tachograaf analyse tools zoals Tachogram kunnen helpen bij het ordenen en gemakkelijk begrijpen van alle verzamelde gegevens. Bovendien biedt Tachogram een rapport met een samenvatting van de werkuren van elke chauffeur dat is ontworpen om precies te laten zien wanneer ze zijn begonnen met werken, hoe lang ze onderweg waren, de effectieve rijtijd, de genomen pauzes en meer!

Werktijd rapport Tachogram

Afhankelijk van het loonbeleid van een bedrijf, kan al deze informatie worden gebruikt om het exacte loon van elke chauffeur op elk moment te berekenen. Selecteer gewoon de benodigde tijdsperiode en u bent helemaal klaar!

Bovendien kunt u automatische e-mails instellen voor de boekhouding om deze informatie direct naar hun mailbox te verzenden of, als u een stap verder wilt gaan, biedt Tachogram de mogelijkheid van API-oplossingen voor een snelle informatiestroom naar uw boekhoudsysteem. Op deze manier wordt alle informatie met één druk op de knop overgedragen, waardoor de maandelijkse uitbetaling veel sneller en veel gemakkelijker wordt!

2. Digitale tachografen en GPS data – uitbetaling van minimumloon

Een recent rapport van de Europese Commissie laat een loonkloof van 179% zien tussen West- en Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs. Dit verklaart waarom bepaalde westerse landen, zoals Noorwegen en Denemarken, minimumloon limieten hebben ingesteld voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die in hun land werken.

Zowel digitale tachograaf gegevens als reisgegevens die door telematica apparatuur worden geregistreerd, worden door de autoriteiten in Europa over het algemeen als zeer betrouwbaar beschouwd. En dat geldt niet alleen voor occasionele controles door de nationale wegpolitie, maar ook voor de lokale belastingdienst. Aangezien de bovengenoemde regels inzake minimumloon limieten strikt worden nageleefd, kan het zeer nuttig zijn dat u nauwkeurige gegevens kan tonen over hoe lang uw chauffeur in een land heeft doorgebracht, het toegepaste loontarief en de opeenvolgende uitbetalingen. Zeker als u internationaal opereert.

Onze klant VILKS SIA (voorheen Multilog SIA) heeft de handhaving van deze regels aan den lijve ondervonden. Terwijl ze regelmatig naar Duitsland reisden, begonnen de lokale autoriteiten om een bewijs van lokaal vastgestelde minimumloon betalingen voor hun chauffeurs te vragen.

Door de via Mapon geregistreerde voertuig ritgegevens te combineren met de individuele tachograafdata van de werkuren van een chauffeur op Tachogram, is VILKS SIA erin geslaagd om nauwkeurige gegevens aan de Duitse autoriteiten te verstrekken, waarmee wordt aangetoond dat ze de lokale regels volgen.

3. Andere telematica oplossingen

Houd er rekening mee dat niet alle werknemers digitale tachografen gebruiken, bijvoorbeeld iemand die bv. in de landbouw of de bouwsector werkt, of misschien omdat sommige bedrijven verschillende loonberekeningsmechanismen hebben. Er zijn ook andere telematica oplossingen die u kunnen helpen bij het berekenen van lonen.

Alle leveranciers van telematica oplossingen, waaronder Mapon, bieden GPS-tracking aan, waardoor het mogelijk is om de afstand die elk voertuig heeft afgelegd te bepalen. Als uw team afstand gebruikt in plaats van werkuren als basis voor loonberekeningen, is een rapport dat samenvat welke werknemer een bepaalde afstand heeft afgelegd met een specifiek voertuig, misschien net wat u nodig heeft!

Mapon afstand totalen rapport

Eveneens, als uw werknemers zich naar een werf begeven, om bv. een tractor of een kraan te bedienen, dan kan u oplossingen voor bestuurdersidentificatie gebruiken om de aankomsttijd en de eindtijd van de shiften te registeren.

Ten slotte bieden telematica oplossingen u ook de mogelijkheid om correct en eerlijk bonussen uit te delen voor de kwaliteit van het werk van uw medewerkers. De Mapon rijgedrag analyse oplossing voor chauffeurs geeft bijvoorbeeld een prestatiebeoordeling voor elk van uw bestuurders. Door uw chauffeurs de juiste stimulans te geven en uw managers de nodige tools, kunt u de veiligheid van uw wagenpark aanzienlijk verbeteren en zo de ongevalsgerelateerde kosten verlagen. Onze klant Bertschi deed precies dat en hoe dat gaat lees je hier. Als u ervoor kiest om een bonusprogramma in uw bedrijf te hebben, kan dit er één zijn!

Alle gegevens die zijn verzameld door telematica oplossingen die in dit artikel worden genoemd, zijn beschikbaar op het Mapon platform. Er zijn meer dan 50 verschillende rapporten met gegevens die u kunnen helpen uw wagenpark effectiever te maken en, natuurlijk, de maandelijkse loonberekeningen nauwkeuriger en gemakkelijker te maken! Als uw team baat zou kunnen hebben bij het verbeteren van interne bedrijfsprocessen, neem dan contact met ons op en onze klantadviseurs helpen u graag bij het vinden van de juiste oplossingen voor uw bedrijf.