Het is bekend dat brandstofprijzen keer op keer fluctueren, daarom hebben we opgemerkt dat elke keer dat de prijzen stijgen, ook het aantal brandstofdiefstallen toeneemt. Er is jammergenoeg geen manier om te zeggen of en wanneer de prijzen weer zullen dalen. En te midden van deze turbulente tijden is iedereen die brandstof bij zich heeft een potentieel doelwit.

Om hier meer inzicht in te krijgen, vroegen we ons hoofdkantoor Mapon Letland hun ervaring en mening te delen over de toenemende urgentie rond anti-brandstofdiefstal apparaten, wat de beschikbare oplossingen zijn en of ze hun doel bereiken.

Stijgende vraag naar oplossingen tegen brandstofdiefstal

We beginnen het gesprek door te vertellen hoe intens bedrijven zoeken naar oplossingen die hun wagenpark beschermen tegen brandstofdiefstal. En het is geen verrassing: “Nu de brandstofprijzen stijgen, zien we dat het steeds populairder wordt en meer bedrijven erom vragen”, zegt het hoofd IT bij Mapon Letland Gediminas Butvidas.

“En het zijn niet alleen nieuwe klanten, maar ook bestaande. Sommigen van hen hadden eerder de slimme tankdoppen geïnstalleerd voor slechts een paar voertuigen in hun vloot. Nu willen ze deze oplossing ook voor andere voertuigen hebben”, vervolgt hij.

Een van de meest voorkomende oplossingen zijn slimme tankdoppen, die elke keer registreren wanneer een brandstoftank is geopend en gesloten, en een alarm geven wanneer de tank illegaal wordt geopend (net als een auto-alarm).

Gediminas deelt dat Mapon Letland al een paar jaar slimme tankdoppen aanbiedt en hun ervaring leert dat er meerdere redenen zijn waarom klanten ervoor kiezen om deze oplossing in hun wagenpark te integreren.

“We hebben een klant die de oplossing specifiek wilde installeren, niet per se om zichzelf te beschermen tegen dieven, maar om hun chauffeurs in de gaten te houden.

De oplossing zorgt ervoor dat u elke keer dat een tankdop wordt geopend een melding krijgt. De klant kan dan zien of het bij een tankstation is of niet. Omdat sommige bedrijven de chauffeurs niet eens nodig hebben om zelf te tanken, zou een open tank wijzen op een mogelijke diefstal”, legt Gediminas uit.

Het is ook duidelijk dat veel klanten worden aangetrokken door het ingebouwde alarmsysteem, dat de slimme tankdoppen bieden. Het alarm moet echter handmatig worden geactiveerd en gedeactiveerd vanaf de vrachtwagen, zodat de chauffeurs kunnen tanken wanneer dat nodig is. “Maar soms vergeten de chauffeurs het alarm weer in te schakelen, daarom waarderen de klanten dat ze op het Mapon platform kunnen zien voor welke vrachtwagens met actieve tankdoppen het alarm is uitgeschakeld”, vertelt onze partner.

Slimme tankdoppen installeren voor anti diefstal brandstof

Voordelen van het gebruik van slimme tankdoppen

Het is geen geheim dat dieven ook slim kunnen zijn. En terwijl ons gesprek vordert, bespreken we de tegengestelde meningen van mensen die beweren dat het geen zin heeft om extra beveiliging in te voeren, omdat het boren van een eenvoudig gat in de tank alle beveiligingsmaatregelen zal omzeilen. Dit roept de vraag op – is het allemaal voor niets?

“Als de dieven slim zijn en kunnen herkennen wat er in de vrachtwagen is geïnstalleerd, vooral als er draden zitten bij de tankdop, zullen ze gedwongen worden een andere manier te gebruiken om de brandstof te stelen. Maar meestal gaan ze gewoon meteen voor de tankdoppen om de tank op die manier af te tappen. Als de dop is vergrendeld of een stalen houder heeft, kun je de buis er niet in doen, en de enige manier om dat te doen, is door te boren”, zegt Gediminas.

Tankdop anti diefstal brandstof

Er is dus ontegensprekelijk een kans dat ze de brandstof toch zullen stelen, maar het zal moeilijker voor hen zijn om te doen. En als u een alarm of een open tank melding heeft, dan weet u dat er iets aan de hand is.

Hij zegt dan verder:

“U kan het bijna vergelijken met een verzekering, waar u een premium verzekering kunt hebben, of helemaal geen verzekering!

Dus als u geen apparatuur in uw vrachtwagen heeft geïnstalleerd – is dat net zoiets als geen verzekering hebben. Als u de slimme tankdop heeft, ben u al beter beschermd en als u een slimme tankdop, een alarm, brandstofniveau sensoren en al het andere combineert – dan heeft u in wezen alles gedaan wat u kan.”

Vragend naar andere oplossingen die het potentieel hebben om goed samen te werken met slimme tankdoppen om de veiligheid te vergroten, wijst onze partner erop:

“Ik geloof dat camera oplossingen goed samenwerken met slimme tankdoppen.

U kunt niet alleen de dief zien, maar door de informatie over wanneer en waar de brandstoftank is geopend, hoeft u niet al het videomateriaal door te nemen. U heeft dan al een exact tijdstip waarop het is gebeurd.”

Gediminas deelt vervolgens een zaak met een klant die ervoor koos om in 2018 tankdoppen in zijn wagenpark te installeren, maar er geen alarmsysteem bij wilde hebben. Dus alles wat ze hebben op het gebied van veiligheid zijn meldingen van open- en sluitingstijden van de brandstoftank. Desalniettemin heeft het al die tijd goed voor hen gewerkt, wat bewijst dat u niet per se alle beschikbare oplossingen op de markt hoeft te kopen, maar alles kan aanpassen aan uw zakelijke behoeften.

Uiteindelijk wijst Gediminas op het belang van het hebben van de juiste hulpmiddelen om uw vloot te beschermen door te zeggen:

“Uiteindelijk, hoe meer oplossingen u tot uw beschikking heeft hoe moeilijker de diefstal uit te voeren is. Met de bijhorende beschikbare data heeft u snel toegang tot de meest essentiële informatie àls en wanneer het toch gebeurt.”

Als u op zoek bent naar aanvullende veiligheidsmaatregelen om uw wagenpark zo veilig mogelijk te maken, neem dan contact op met ons team voor meer informatie. Zoals het gezegde luidt – u denkt nooit dat u het nodig zult hebben, tot dat u wenst dat u het had gehad.