Fleet management oplossingen stellen managers in staat om veel nuttige informatie te ontvangen over individuele voertuigen en de hele vloot. Dit wordt steeds meer erkend door bedrijven over de hele wereld. Eind 2021 bedroeg het aantal actieve vlootbeheer systemen in Europa 13,2 miljoen, volgens een rapport van Berg Insight.

De volgende stap in fleet management is het aanvullen van bestaande data met videotelematica om een nog completer beeld te krijgen van al uw bedrijfswagens. Als er bijvoorbeeld een aanrijding plaatsvindt, is het mogelijk om informatie zoals voertuigsnelheid of hard remmen te analyseren. Het kan aanwijzingen geven over de oorzaak van het ongeval, maar er zou nog steeds een gebrek aan context zijn. Dat is waar video-oplossingen van pas komen. Ze laten u letterlijk zien wat er is gebeurd!

Dit is echter slechts een van de vele use cases. Videotelematica biedt een groot aantal mogelijkheden voor wagenparkbeheer waardoor ze een moderne must-have zijn. Een afzonderlijke analyse door Berg Insight op de markt voor videotelematica oplossingen lijkt dit te bevestigen: het aantal geïnstalleerde apparaten zal naar verwachting stijgen van 0,8 miljoen units in 2020 naar 1,8 miljoen in 2025 (Europa). Laten we eens kijken naar wagenpark videocamera oplossingen om erachter te komen waarom ze worden beschouwd als de toekomst van fleet managent en welke waarde ze kunnen toevoegen aan uw bedrijf!

Videotelematica begrijpen

Videotelematica bestaat uit meerdere elementen. Er is de videocamera zelf, die constant aan het opnemen is. Dit materiaal gaat naar een digitale videorecorder (DVR), welke een aparte unit ofwel ingebouwd in de dashcam kan zijn. Als de camera de ogen zijn, dan is de DVR het brein – met digitale opslag, communicatie, connectiviteit, GPS-systemen en meer. Het stuurt gegevens naar uw fleet management platform, van waaruit de wagenparkbeheerder op verschillende manieren toezicht kan houden op alle voertuigen*:

  • Bekijk livestreams van elk voertuig camera systeem;
  • Ontvang meldingen en video’s wanneer er een speciale gebeurtenis plaatsvindt, zoals hard remmen;
  • Krijg toegang tot de interne cameraopslag, organiseer, bekijk en download beeldmateriaal.

*Beschikbare functies kunnen afhankelijk zijn van specifieke hardware.

Naast het eenvoudig opnemen van beeldmateriaal, hebben moderne camera’s de mogelijkheid om deze beelden direct te interpreteren. Ze gebruiken sensoren en kunstmatige intelligentie (AI) oplossingen die verschillende gebeurtenissen kunnen detecteren, zowel binnen als buiten de cabine, die grofweg in drie categorieën kunnen worden opgesplitst. – Rijgedrag Analyse (DBA of Driving Behavior Analysis), Geavanceerde Rijhulpsystemen (ADAS of Advanced Driver Assistance Systems) en Rij Monitoring Systemen (DMS of Driver Monitoring Systems).

ADAS analyseert de situatie buiten het voertuig om assistentie te verlenen, zoals het verlaten van de rijstrook of waarschuwingen voor mogelijk frontale botsingen. DBA controleert sensor- en GPS-gegevens om gebeurtenissen te detecteren zoals bruusk remmen en bochten nemen, terwijl DMS camera’s in de cabine gebruikt om ongepaste handelingen van chauffeurs te monitoren – zoals: roken, mobiele telefoon gebruiken, moe rijden, enz. Deze events kunnen worden geconfigureerd dat zowel de bestuurder als de wagenparkbeheerder deze ontvangen. Deze gegevens kunnen later worden gebruikt om situaties te analyseren en chauffeurs op te leiden, of in realtime om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De algehele opstelling en het aantal camera’s is afhankelijk van de behoeften van het wagenpark. Er is een verscheidenheid aan opties, waaronder frontale, cabinegerichte, zij- en achteruitkijkcamera’s, evenals camera’s voor aanhangwagens. Sommige geavanceerde oplossingen creëren een volledig zicht van 360 graden rondom het voertuig om de veiligheid verder te vergroten.

Een afbeelding met alle mogelijke videocamera posities op een voertuig die worden ondersteund door Mapon
U kan voertuigen uitrusten met maximaal 6 camera’s, zoals hier getoond, plus nog 2!

Videocamera’s kunnen in elke combinatie worden gebruikt. Aangezien de meeste bedrijven met wagenparken geïnteresseerd zijn in front- en cabinecamera’s, bieden sommige hardwarefabrikanten de zogenaamde dual cams aan, waarbij een frontcamera, cabinecamera en een DVR in één unit worden gecombineerd. Voor meer gecompliceerde instellingen is waarschijnlijk een aparte DVR nodig om alle camera’s in één netwerk aan te sluiten.

Een Concox/Jimi JC400 camerasysteem geïnstalleerd door Mapon op een licht voertuig.
Concox / Jimi’s JC400 is een van de vele dual-cam-systemen die door Mapon worden ondersteund

Dit is de basis die u moet weten over videocamera-oplossingen voor vlootbeheer. Nu is het tijd om u te concentreren op de voordelen die ze uw bedrijf kunnen bieden!

1. Zorg voor bewijs in geval van een ongeval of diefstal

Dit is misschien wel de meest populaire en voor de hand liggende reden waarom bedrijven hun wagenparken uitrusten met videotechnologieën. Het is logisch – zonder hard bewijs kan de bestuurder schuldig worden bevonden aan het veroorzaken van het ongeval, wat leidt tot zowel geldelijk – als reputatieverlies voor het bedrijf. Er is een term binnen de industrie voor sommige gevallen als deze: the nuclear verdict. Kortom, het verwijst naar schikkingen van meer dan $ 10 miljoen. Onnodig te zeggen dat de kosten van videocamera’s veel lager zouden zijn, dus waarom zou u het risico nemen?

Wagenpark camerasystemen kunnen niet alleen het incident vastleggen, maar bieden ook direct toegang tot beeldmateriaal wanneer dat nodig is op het platform, zodat de chauffeur zich geen zorgen hoeft te maken over het extraheren van de gegevens en het ergens uploaden ervan. Het event-systeem stelt de fleet manager onmiddellijk op de hoogte van het ongeval en geeft een korte video; bovendien kunnen deze gegevens worden gebruikt om de eerste schademelding (FNOL of first notice of loss) op een betrouwbare, semi-geautomatiseerde manier in te dienen bij de verzekeringsmaatschappij. Als er later meer context nodig is, kan men de archieffunctie gebruiken om toegang te krijgen tot het interne geheugen van de DVR om de onbewerkte stream te bekijken en te downloaden.

Het camera-archiefgedeelte van het Mapon platform
Kies het voertuig, datum en tijd om een compleet beeld te krijgen van wat er is gebeurd

Voor schadeclaims is de beste optie om ten minste twee camera’s te hebben: frontaal en in de cabine, waarbij de eerste de situatie op de weg kan laten zien en de laatste bewijst dat de bestuurder op geen enkele manier werd afgeleid. Zelfs één camera kan uw kansen op het winnen van een claim echter aanzienlijk vergroten. We gebruikten dashcambeelden om te bewijzen dat onze chauffeur geen fout had begaan

Zijaanzicht camera’s kunnen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer een eigenaar van een onroerend goed een vrachtwagenchauffeur beschuldigt van het veroorzaken van schade tijdens het laden/lossen. En als diefstal een groot probleem is voor uw bedrijf, kan een camera voor aanhangwagens enorm nuttig zijn bij het identificeren van een potentiële boosdoener.

2. Begrijp en verbeter de rijcultuur

Met alle technologie die er zijn, is het gemakkelijk om te vergeten dat er nog steeds een persoon achter het stuur zit.

Volgens een rapport van de Europese Commissie speelt de menselijke factor vaak genoeg een rol bij ongeveer 95% van de ongevallen.

Even relevant is de bevinding dat 75% van de ongevallen uitsluitend te wijten is aan menselijke fouten. Hier zijn slechts enkele gevallen waarin rijgewoonten van invloed kunnen zijn op de veiligheid en efficiëntie op de weg:

  • Snelheidsovertredingen, overmatig stationair draaien en hard remmen zorgen ervoor dat het voertuig meer brandstof verbruikt, wat leidt tot onnodige financiële verliezen;
  • Afgeleid worden door de telefoon, roken of rijden zonder voldoende rust te nemen, kan de reactietijd van de bestuurder tijdens een gevaarlijke situatie vertragen;
  • Het verlaten van rijbanen, korte volgafstanden (bumperkleven) en het negeren van dode hoeken verhogen allemaal het risico op ongevallen.

Gelukkig biedt videotelematica oplossingen om dit gedrag te elimineren. Vroeger was het belangrijkste probleem bij de analyse van het rijgedrag het detecteren van minder dan uitstekende rijpraktijken. Het is niet zo dat de chauffeur zomaar naar voren komt en zegt – ja, ik praat af en toe aan de telefoon! Met videotelematica hebben wagenparkbeheerders een aantal opties tot hun beschikking. U kunt op elk moment de livestream van elk voertuig bekijken om letterlijk te zien of er iets niet klopt. Natuurlijk is de kans om op deze manier willekeurig overtredingen te vinden vrij klein.

De tweede, meer geavanceerde mogelijkheid is om te vertrouwen op videocamera sensoren die een verscheidenheid aan vooraf geconfigureerde gebeurtenissen kunnen detecteren. Wanneer er een event plaatsvindt, wordt er een melding naar de fleet manager gestuurd, samen met beelden. Vervolgens is het aan de beheerder om het materiaal te bekijken, te downloaden of te verwijderen en te beslissen of verdere actie nodig is. Er zijn verschillende sensor configuraties mogelijk, van eenvoudige waarschuwingen voor te hoge snelheden tot het detecteren van vermoeidheid bij de bestuurder.

Sectie Camera gebeurtenissen op het Mapon platform
Ontvang beelden wanneer een overtreding wordt gedetecteerd

Op grotere schaal kunnen deze oplossingen worden gebruikt om de rijcultuur in uw bedrijf te verbeteren, niet alleen om individuele gevallen op te lossen. U kunt bijhouden hoe goed alle chauffeurs zich op de weg gedragen en vervolgens degenen met de minste overtredingen belonen – een dergelijke aanpak zal iedereen motiveren om zijn best te doen. Daarentegen kunnen problematische bestuurders met veel gebeurtenisdetecties worden opgeleid tot betere chauffeurs, wat de veiligheid op de weg voor iedereen ten goede komt.

3. Blijf de wettelijke – en verzekeringsvereisten voor

De transportindustrie (van autofabrikanten tot rederijen) heeft veiligheid de afgelopen jaren hoog in het vaandel staan. Deze drive is mede geïnspireerd door een verscheidenheid aan voorschriften, die worden opgesteld en gehandhaafd om de risico’s op ongevallen te verminderen. Er zijn bijvoorbeeld wetten met betrekking tot verplichte veiligheidsuitrusting voor nieuwe auto’s die in de EU worden verkocht.

Een paar jaar geleden introduceerde de EU aanvullende veiligheidsnormen voor nieuwe voertuigen, waarvan vele gebaseerd zijn op een AI-dashcam/sensor. Onder hen zijn slaperigheid van de bestuurder en waarschuwingen voor aandacht, geavanceerde waarschuwingen voor afleiding van de bestuurder, gegevensrecorders voor gebeurtenissen en meer. Deze maatregelen zijn nu verplicht voor fabrikanten, wat betekent dat als uw wagenpark een mix van nieuwere en oudere voertuigen heeft, dit kan leiden tot een veiligheidsachterstand bij de laatste voertuigen. Door gebruik te maken van videotelematica kunt u het hele wagenpark op dezelfde veiligheidsnorm brengen en naleving garanderen in gevallen waarin wetten of plannen gericht zijn op fleet managers, zoals de Direct Vision Standard (DVS) in het Verenigd Koninkrijk. Het is niet onwaarschijnlijk dat er nog meer van dit soort regels komen.

Een afbeelding van een auto interieur waarin een camera aan de voorkant is geïnstalleerd, die waarschuwt voor een te kleine afstand tot de voorligger.
Frontale detectie is een van de kenmerken die worden genoemd in de algemene veiligheidsvoorschriften voor voertuigen

Wat verzekeringen betreft, zijn er twee aspecten. Ten eerste, hoewel video-oplossingen meestal niet verplicht zijn voor wagenparken om een verzekering af te sluiten, worden ze ten zeerste aanbevolen vanwege het snellere claim- en verificatieproces van verzekeringen, evenals hogere percentages vrijstellingen voor chauffeurs.

Ten tweede is het onderwerp verzekeringspremies altijd populair, aangezien verzekeringen een van de duurste elementen zijn van de totale eigendomskosten van wagenparken. Videotelematica is een manier om mogelijk betere verzekeringsdeals te krijgen. Hoewel het niet meteen zal gebeuren, zal de verzekeraar na verloop van tijd de afname van het aantal ongevallen merken, evenals de snelheid en kwaliteit waarmee claims worden verwerkt, met name de mogelijkheid om bestuurders op betrouwbare wijze vrij te pleiten van wangedrag – allemaal dankzij videocamera oplossingen voor wagenparken .

4. Verhoog de verkeersveiligheid in realtime

Verkeersveiligheid voor wagenparken heeft nog een lange weg te gaan. Zo merkt het European Road Safety Observatory (ERSO) op dat er in 2020 in de EU 322 doden vielen onder inzittenden van Zware vrachtwagens (>3,5t) en 635 doden onder inzittenden van lichtere vrachtwagens (< 3,5t) – andere verkeersdeelnemers niet meegerekend. Videotelematica is er niet alleen om post factum informatie te verstrekken – ze kunnen zowel managers als chauffeurs onderweg helpen.

Geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS), Rij Monitoring Systemen (DMS) en Bestuurder Rijgedrag Analyse (DBA) helpen allemaal om meer bewustzijn te creëren. Afhankelijk van de configuratie kan de bestuurder de dode hoeken van het voertuig controleren, ervoor zorgen dat het veilig is om van rijstrook te wisselen en herinneringen krijgen om te rusten of te stoppen met afleiding. De wagenparkbeheerder ontvangt meldingen wanneer het systeem problemen detecteert zoals afgeleid rijden, rijstrook- en afstandsovertredingen. Ze kunnen dan gebruik maken van de livestream en rechtstreeks contact opnemen met de bestuurder om hem te coachen, te waarschuwen of simpelweg op iets te wijzen met betrekking tot de veiligheid.

Nog een onderschatte veiligheidsfunctie is de SOS-knop. Het uitgangspunt is eenvoudig: een bestuurder kan erop drukken om bij een ongeval, gezondheidscomplicaties of een technisch noodgeval de fleet manager op de hoogte te stellen. Videotelematica oplossingen brengen dit idee naar een hoger niveau door toegang tot een livestream toe te staan om te bepalen welke hulp nodig is. Deze functie kan onder andere van belang zijn als het voertuig gevaarlijke lading verliest of wordt beroofd.

Een afbeelding met een rode SOS-knop en alarmbellen
Laat de fleet manager weten dat u hulp nodig heeft

Het komt erop neer

Videocamera oplossingen hebben hun waarde op meerdere manieren bewezen, van geld besparen door nuclear verdicts met bewijs te vermijden, tot het redden van levens door het verbeteren van rijgewoonten. Het lijdt geen twijfel dat deze technologie in de loop van de tijd wereldwijd belangrijker zal worden. Als uw bedrijf klaar is voor deze investering, kunnen we u verzekeren – het zal zich terugbetalen!

Mapon biedt de volledige wagenpark videotelematica oplossing, van hardware installatie tot beheersoftware. Nadat de installatie is voltooid, kan de wagenparkbeheerder eenvoudig livestreams bekijken, gebeurtenis (event) meldingen ontvangen en toegang krijgen tot archiefbeelden van het Mapon platform. We passen ons aan uw behoeften aan door verschillende cameramodellen en opstellingen te ondersteunen, evenals softwarefunctionaliteit. Hier is een overzicht van Mapon videocamera oplossingen

Als u geïnteresseerd bent in de videocamera-oplossingen van Mapon of hier vragen over heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen!