Brandstof is veruit het duurste onderdeel van fleet management, vooral op het gebied van transport en logistiek. De gemiddelde vrachtwagen rijdt ongeveer 10.000 kilometer per maand en verbruikt ongeveer 30 liter brandstof per 100 kilometer. Dit betekent dat zelfs een kleine verandering van 1 liter per 100 kilometer een brandstofbesparing van 100 liter of meer voor uw bedrijf zou opleveren.

Met behulp van kwaliteit meetinstrumenten en brandstofbeheer software kunnen bedrijven problemen zoals brandstofdiefstal, ongeoorloofd gebruik of inefficiënt rijgedrag die bijdragen aan overmatig brandstofverbruik, opsporen en aanpakken. Laten we dieper graven en ontdekken hoe!

Hoe Het Brandstofverbruik Van Een Vloot Meten?

Er zijn verschillende manieren om de efficiëntie van het brandstofverbruik van het wagenpark te beheren door gebruik te maken van verschillende soorten apparatuur, waaronder:

  • Standaard meetgegevens brandstofniveau – de CAN-bus van het voertuig; 
  • Brandstofverbruik sensor;
  • Brandstofniveau sensor met hoge capaciteit.

De CAN-bus is te vinden op de meeste moderne lichte voertuigen, vrachtwagens en tractoren en wordt gebruikt om informatie over het brandstofniveau van de boordcomputer van het voertuig naar GPS track en trace systeem te verzenden. Ondertussen ontvangt de boordcomputer de brandstof gerelateerde data van de in de fabriek geïnstalleerde brandstofsensor.

Hoewel de CAN-bus een gemakkelijke manier biedt om toegang te krijgen tot gegevens over het brandstofverbruik, leert onze ervaring dat de in de fabriek geïnstalleerde sensoren een foutmarge van maximaal 15% kunnen hebben, wat aanzienlijk bijdraagt aan de onnauwkeurigheid van de data. Bovendien houdt de berekening geen rekening met de dode zones in de brandstoftank, die tot 10% van het volume kunnen bedragen, waardoor de fout nog groter wordt.

Deze beperkingen zijn de reden waarom CAN-bus data voornamelijk worden gebruikt voor lichte voertuig vloten, terwijl logistieke en koelketen-beheer bedrijven meer geavanceerde oplossingen installeren, zoals brandstof stroommeters en brandstofniveau sensoren in hun wagenparken.

Dode zone brandstoftank
Brandstoftank met dode zone-indicaties

Van Eenvoudige Brandstofniveau Sensoren Tot Geavanceerde Technologie

Toen Mapon 17 jaar geleden begon met wagenparkbeheer, was de voornaamste zorg voor bedrijven het beschermen van hun voertuigen en brandstof tegen interne diefstal pogingen. Om dit aan te pakken, hebben we eenvoudige brandstofniveau sensoren in de brandstoftanks van vrachtwagens geïnstalleerd om het brandstofniveau, de hoeveelheid en het verbruik te monitoren. Deze sensoren hadden een gegevens onnauwkeurigheid van ongeveer 3%, die werd toegeschreven aan de hardware zelf, het kalibratieproces en de tankbeurt data.

In het begin was dit prima, maar naarmate de markt zich ontwikkelde en de brandstofprijzen stegen, voldeden dergelijke onnauwkeurigheden niet meer aan de behoeften van de klant en moesten hardwarefabrikanten zich snel aanpassen aan de nieuwe marktvereisten. Dit deden ze door brandstofniveau sensoren te introduceren met een digitale interface en de mogelijkheid om bij het meten rekening te houden met variabelen, zoals de brandstoftemperatuur. Uit onze berekeningen blijkt dat de

introductie van moderne sensoren in logistieke vloten heeft geresulteerd in een gegevensnauwkeurigheid van ongeveer 1%, waardoor bedrijven de hoeveelheid onvermelde brandstof kunnen terugbrengen van 30 liter naar 10 liter in een tank van 1000 liter op één enkele vrachtwagen.

Stelt u zich eens voor hoe belangrijk deze gegevens zijn voor wagenparken van 10, 100 en 1000 voertuigen!

Brandstofniveau Sensor En Tankkalibratie – Essentieel Voor Het Verkrijgen Van Nauwkeurige Data

Er is nog iets belangrijks dat gedaan moet worden om nauwkeurige gegevens over het brandstofverbruik te garanderen: kalibratie van de brandstofniveau sensor. Het is belangrijk omdat:

  1. In de loop van de tijd kunnen er onnauwkeurigheden optreden, zoals sensordrift, veranderingen in de brandstofeigenschappen en de vorm van de tank. Kalibratie minimaliseert fouten en biedt betrouwbaardere en nauwkeurigere gegevens over het brandstofverbruik.
  2. Het vormt een sensor basis referentiepunt om consistente en nauwkeurige metingen te leveren voor verschillende voertuigen of in de loop van de tijd. Dit is van cruciaal belang voor het volgen van trends in het brandstofverbruik en het identificeren van afwijkingen/inefficiënties binnen de vloot.
  3. Het stelt fleet managers in staat overmatig brandstofverbruik te identificeren en aan te pakken, verbeteringen in de brandstofefficiëntie te monitoren en actie te ondernemen om brandstofverspilling te verminderen.
  4. Het biedt nauwkeurige basis brandstofniveaus en bewaakt afwijkingen van de verwachte trends in het brandstofverbruik, waardoor proactieve maatregelen mogelijk zijn om brandstofdiefstal te voorkomen.
Kalibratie apparatuur voor de brandstofniveau sensor in de bus van de Mapon-technieker

Moderne Technologie Betekent Snelle Installaties

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het upgraden van uw brandstofbeheer toolbox. Naast het verkrijgen van nauwkeurige gegevens van hoge kwaliteit, bespaart moderne technologie ook tijd op de installaties van brandstofniveau sensoren, wat betekent dat we ons werk sneller kunnen doen en dat uw vrachtwagens sneller weer aan het werk kunnen.

Uit onze berekeningen blijkt bijvoorbeeld dat het vroeger wel zes uur duurde om twee brandstofniveau sensoren te installeren en te kalibreren op een vrachtwagen uit de DAF XF-serie met een volle tankinhoud van 1485 liter. Tegenwoordig kunnen we het met ons kalibratiesysteem in 2,5 uur doen. Dit betekent dat al onze technici drie installaties per dag kunnen uitvoeren, in plaats van slechts één. Het betekent ook kostenbesparingen en een sneller rendement op de investering voor onze klanten.

Helpt Brandstofdiefstal Te Voorkomen

Nauwkeurige verbruiksdata kunnen het brandstofverbruik helpen verbeteren. Het is echter niet voldoende om één van de altijd aanwezige zakelijke uitdagingen aan te pakken – het voorkomen van bandstofdiefstallen. De recente energiecrisis heeft de brandstofprijzen naar ongekende hoogten gebracht, wat op zijn beurt heeft geleid tot een toename van brandstofdiefstallen, vooral op parkeerterreinen of op andere onbeschermde locaties waar chauffeurs hun rusttijden nemen.

Om onze klanten te helpen hun brandstof te beschermen, heeft ons team de anti-diefstal slimme tankdop oplossing ontwikkeld, die een luid alarm activeert als de tankdop zonder toestemming wordt geopend.

De afgelopen twee jaar is dit alarm op honderden brandstoftanks geïnstalleerd.

Tot nu toe zijn er ongeveer 10 tankdoppen bekend die in deze periode te maken hebben gehad met diefstalpogingen. In elk van deze 10 gevallen zat er minimaal 500 liter brandstof in de tank. Dankzij de alarmen en de reacties van de chauffeurs werd er geen enkele liter brandstof gestolen en werden alle beschadigde doppen vervangen door nieuwe.

Slimme tankdoppen poging tot branstofdiefstal
Slimme tankdop na poging tot brandstofdiefstal

Brandstofbeheer Combineren Met Andere Fleet Management Oplossingen

Zoals u kunt zien, zijn er veel componenten waaruit een goed brandstofbeheer systeem bestaat. Het gaat er echter niet alleen meer om dat u de hoeveelheid bijgevulde en afgetapte brandstof in een grafiek bekijkt. We kunnen zien dat zowel bedrijfseigenaren als chauffeurs meer geïnteresseerd zijn in het installeren van extra hardware en software om:

  • Bereken nauwkeurige routekosten voor hun klanten;
  • Draagt bij aan duurzaam ondernemen door onder meer de CO2-uitstoot te verminderen;
  • Verbeterd de rijcultuur binnen hun wagenpark.

Voertuigen worden ook slimmer en moderner, dus het zo efficiënt mogelijk besturen ervan is een wetenschap op zich. Dit is waar andere telematica oplossingen, zoals analyse van rijgedrag van bestuurder, een aanvulling kunnen vormen op het brandstofbeheer systeem van uw wagenpark.

Dashboard voor analyse van het rijgedrag van bestuurders op het Mapon platform

Hoe lang heeft de vrachtwagen stil gestaan? Waar en op welk punt op het traject heeft de bestuurder de snelheidslimiet overschreden? Hoe lang reed de bestuurder te hard? Is er gebruik gemaakt van cruisecontrol? Hoeveel brandstof verbruikte de vrachtwagen met ingeschakelde PTO? Deze vragen houden allemaal rechtstreeks verband met het brandstofverbruik.

Laten we hier een specifieker voorbeeld bekijken. Uit gegevens blijkt dat het verlagen van de snelheid van 90 km/u naar 80-85 km/u tot 20% brandstof kan besparen.

Als uw vrachtwagen dus 10.000 km per maand aflegt, zou het niet rijden op ecosnelheid u maandelijks 600 liter brandstof kosten.

Gezien de huidige brandstofprijzen kunt u zich voorstellen hoe belangrijk dat zou zijn.

Het is ook vermeldenswaard dat sommige landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Zweden, een snelheidslimiet van 80 km/u voor vrachtwagens hebben ingevoerd. Dat betekent dat het overschrijden van deze limiet u niet alleen meer brandstof kost, maar ook kan resulteren in een flinke boete.

Otaņķi Mill verlaagde het brandstofverbruik met 10%

De grootste landbouw dienstverlener in de Baltische staten gebruikte het Mapon brandstofbeheer systeem om het brandstofverbruik van hun vrachtwagenpark te verminderen.

Hoe kunt u de brandstofefficiëntie binnen uw wagenpark verhogen?
Hoe kunt u de brandstofefficiëntie binnen uw wagenpark verhogen?

Ontdek hoe verschillende brandstofbeheer systemen kunnen helpen het brandstofverbruik van het wagenpark voor lichte voertuigen, bestelwagens en vrachtwagens te verhogen.

Brandstof is en blijft altijd de top van de kosten voor fleet management. Ongeacht of het benzine, diesel, LPG, LNG of, in de toekomst, elektriciteit is. De technologie zal ook veranderen en nieuwe manieren introduceren om de efficiëntie te meten. Maar één ding zal blijven: de wens om het maximale uit de bedrijfsmiddelen te halen door slimme optimalisatie en zorg voor teams en gemeenschappen. Laten we samen werken aan de uitdagingen op het gebied van brandstofverbruik van uw wagenpark. Bel ons op +3214866663 of meld u vandaag nog aan voor een gratis demo van het Mapon platform!

FAQ

Wat is een brandstofbeheer systeem?

brandstofverbruik van het wagenpark te monitoren, controleren en optimaliseren. Het omvat verschillende hard- en software componenten die het brandstofniveau, het verbruik en de bijbehorende data bijhouden om nauwkeurig inzicht te bieden voor efficiënt brandstofbeheer.

Hoe werkt het brandstofbeheer systeem voor het wagenpark?

Een wagenpark brandstofbeheer systeem maakt gebruik van een combinatie van hardware, zoals brandstofniveau sensoren, telemetrie apparatuur en software applicaties, om realtime brandstofgegevens van voertuigen te verzamelen, inclusief brandstofniveaus, tankbeurten en brandstofverbruik. Deze informatie wordt vervolgens geanalyseerd en gepresenteerd via gebruiksvriendelijke dashboards en rapporten, waardoor fleet managers weloverwogen beslissingen kunnen nemen over het brandstofverbruik, diefstalpreventie en kostenoptimalisatie.

Wat zijn de voordelen van brandstofbeheer systemen?

Verbeterde brandstofefficiëntie. Door het brandstofverbruik nauwlettend in de gaten te houden en inefficiënties op te sporen, kunnen wagenparkbeheerders strategieën implementeren om brandstofverspilling te verminderen en de algehele efficiëntie te verbeteren.

Voorkom brandstofdiefstal. Brandstofbeheer systemen kunnen brandstofdiefstal helpen voorkomen door ongeautoriseerde brandstoftransacties of abnormale brandstofverbruik patronen te detecteren via realtime monitoring en waarschuwingen.

Kostenbesparing. Door het brandstofverbruik te optimaliseren en diefstal te voorkomen, kunnen de onderhoudskosten van het wagenpark worden verlaagd.

Datagedreven inzichten. Brandstofbeheer systemen bieden waardevolle gegevens en analyses over het brandstofverbruik, waardoor wagenparkbeheerders inefficiënte rijtrends kunnen identificeren en datagestuurde beslissingen kunnen nemen om de efficiëntie van de vloot te verbeteren.

Hoe werken brandstofniveau sensoren?

Brandstofniveau sensoren maken gebruik van verschillende technologieën om de hoeveelheid brandstof in een tank te meten en continu data te lezen. Deze metingen worden verzonden naar een brandstofbeheer systeem voor verwerking en analyse. Het systeem interpreteert sensorgegevens om het brandstofverbruik te berekenen door veranderingen in het brandstofniveau in de loop van de tijd te vergelijken. Het kan ook de resterende brandstof schatten op basis van het huidige brandstofniveau, waardoor accuraat inzicht wordt verkregen in de brandstofverbruik patronen en fleet managers worden geholpen de brandstofefficiëntie te optimaliseren en verbruiksverschillen te identificeren.

Wat voor soort brandstofbeheer oplossing heb ik nodig?

Het hangt echt af van het type wagenpark dat u heeft en uw zakelijke noden. Als u bijvoorbeeld voornamelijk lichte voertuigen heeft, kunt u alleen brandstofverbruik gegevens van de CAN-bus verkrijgen. Als u echter een vloot zware vrachtwagens heeft, is het beter om zeer nauwkeurige brandstofniveau sensoren te installeren om de meest nauwkeurige gegevens te verkrijgen, aangezien vrachtwagens grotere tanks hebben en een hoger brandstofverbruik hebben, waardoor een veel groter brandstofverbruik mogelijk is. besparingen.

Voor grote wagenparken is het bijhouden van de brandstofinkomsten ook een must. Dat kan worden gedaan met behulp van integraties tussen tankstationketen systemen en fleet management software, waardoor geautomatiseerde gegevensoverdracht mogelijk is over waar, wanneer, wie en hoeveel brandstof is getankt en deze vervolgens kan worden vergeleken met de werkelijke hoeveelheden in de tank.

Er zijn veel oplossingen op de markt, dus we raden u aan contact op te nemen met softwareleveranciers voor wagenparkbeheer met bewezen expertise in het leveren van brandstofbeheer oplossingen aan vergelijkbare bedrijven om te bepalen wat het beste bij uw wagenpark past.

Hoe werken slimme tankdoppen met alarm?

We hebben veel oplossingen geprobeerd om brandstofdiefstallen te helpen voorkomen en tot nu toe hebben we ontdekt dat de combinatie van slimme tankdoppen, digitale brandstofniveau sensoren en het Mapon GPS-tracking apparaat de meeste voordelen voor onze klanten heeft. Het kan helpen brandstof te besparen, CAN-busgegevens uit te lezen, tachograafgegevens op afstand te downloaden en de locatie van het voertuig in realtime weer te geven.

Dit is hoe het werkt:

1. Stel dat u een vrachtwagen heeft met twee brandstoftanks.
2. Onze technicus komt het Mapon GPS-tracking apparaat erop installeren.
3. Hij installeert en kalibreert ook een brandstofsensor op elke tank.
4. Bovendien is op elke brandstoftank een slimme tankdop gemonteerd.
5. De brandstofniveau sensoren en de slimme tankdoppen worden vervolgens verbonden met de tracker en de alarmmodule in de cabine.
6. Om de tank te openen zonder het alarm te activeren, bijvoorbeeld wanneer hij bij het tankstation is, hoeft de chauffeur allen de alarmmodule in de cabine uit te schakelen.
7. Terwijl de brandstoftank open is, verandert het voertuig-pictogram op de kaart van het Mapon PRO platform van kleur van blauw naar rood totdat de alarmmodule weer wordt ingeschakeld, waardoor fleet managers op afstand kunnen volgen wat er gebeurt. Er is ook een optie om sms- of e-mailwaarschuwingen te ontvangen.
8. Zodra de vrachtwagen is gestopt en het brandstofpeil is gestabiliseerd, detecteert de Mapon unit het brandstofpeil in beide tanks en begint deze gegevens te verwerken volgens een speciaal algoritme dat laat zien of er brandstof is verdwenen sinds het openen van de tank.
9. Brandstoftank openingen verschijnen automatisch als een blauw pictogram in de brandstofgrafiek van het voertuig op het Mapon platform.

Brandstofgrafiek op het Mapon platform die de openingen van de brandstoftank van de vrachtwagen aangeeft