Moderne technologie biedt een enorm potentieel voor fleet management analyses en datagestuurde beslissingen. Hoe meer u data gebruikt en benchmarks voor de toekomst stelt, hoe zekerder u wordt van uw beslissingen.

Het kan echter moeilijk zijn om door alle informatie te navigeren en niet te verdwalen in de vele platforms die het bedrijf gebruikt. In feite gebruikt 46% van de wagenparken meer dan 10 apps om activiteiten te beheren, en 48% van de fleet managers benadrukt dat de nuttigste technologische oplossing voor hen één enkel platform zou zijn dat alle noodzakelijke informatie biedt.

Gebruik één platform voor al uw behoeften

Het Mapon fleet management platform biedt precies dit: al uw gegevens op één plek, of het nu gaat om voertuiglocaties, opvolging van rijgedrag of de hoeveelheid verbruikte brandstof. Dankzij API-integraties kunnen bedrijven naadloos informatie van externe systemen naar Mapon sturen, waarbij alle vloot data worden samengevat. 

Bovendien kunt u met ons platform de gegevens ordenen in een dashboard met de belangrijkste dagelijkse inzichten.

Hoe kunnen wagenparkbeheer analyses u helpen bij het nemen van beslissingen?

Gegevens over fleet management kunnen van pas komen bij het bepalen van de noodzakelijke training voor uw chauffeurs, bij het zoeken naar nieuwe manieren om de kosten te verlagen of bij het beslissen welke voertuigen moeten worden vervangen. In dit artikel leggen we uit hoe uw fleet management platform kan helpen bij het nemen van vier verschillende soorten beslissingen.

1. Herken de meest effectieve assets

Een van de belangrijkste beslissingen met betrekking tot uw wagenpark is welke voertuigen buiten gebruik moeten worden gesteld en welke meer moeten worden ingezet. U moet ervoor zorgen dat de huidige vloot bestaat uit voertuigen die optimaal worden gebruikt, de inefficiënte voertuigen buiten gebruik stellen en de onderhoudskosten zo laag mogelijk houden. Om deze beslissingen te ondersteunen, moeten analysegegevens voor wagenparkbeheer, zoals brandstofverbruik, stationair draaien, motorvermogen, totale herdstellingskosten, kilometerstand en CO2-uitstoot, in overweging worden genomen. Mapon verzamelt al deze cruciale informatie op één plek, benadrukt de algehele prestaties van het wagenpark en laat de gebruiker gegevens voor individuele voertuigen bekijken.

Een screenshot van het Mapon platform met analyse statistieken voor wagenparkbeheer, zoals brandstofniveau, motorvermogen, totale herstellingskosten, kilometerstand en CO2-uitstoot voor individuele voertuigen.
Samengevatte vloot statistieken op het Mapon platform.

Het afvalbeheer bedrijf Remeo verzamelt bijvoorbeeld gegevens over chauffeurs en voertuigen om een optimaal gebruik van middelen te garanderen. De ontwikkelingsmanager Joonas Savolainen benadrukt:

“Het is erg belangrijk voor ons om over het juiste aantal voertuigen te beschikken – zodat we geen onderbenutte voertuigen hebben of zodat we niet voortdurend zonder trucks zitten.”


Lees hier meer over hun ervaringen!

De vloot efficiëntie oplossing maakt een momentopname van de prestaties van een voertuig gedurende een dag, week of maand. Het geeft een overzicht van fleet management data zoals rij- en stoptijd, evenals de tijd die wordt doorgebracht met het contact aan en uit. Op basis daarvan wordt voor elk voertuig een algemene score berekend, waardoor beslissingen over de efficiëntie van de vloot worden vereenvoudigd. Wilt u meer weten? Lees hier onze diepgaande duik in de oplossing!

2. Kies eenvoudig onderwerpen voor chauffeurcoaching

Coaching van chauffeurs kan tijdrovend zijn en het vinden van de juiste verbeterpunten is een uitdaging op zich. Dit is waar fleet management analyses van pas komen – als monitoring van het rijgedrag of als camera oplossingen. Beide bieden een samenvatting van de acties van de chauffeurs, waarmee u de gedragstrends en verbeterpunten in kaart kan brengen. 

Een voertuig kan bijvoorbeeld worden uitgerust met hardware die wagenparkbeheer  gegevens verzamelt van externe camera’s en cabinecamera’s. In dit geval ontvangt de wagenparkbeheerder waarschuwingen over een verscheidenheid aan vooraf geconfigureerde gebeurtenissen die door de camera sensoren worden gedetecteerd, zoals harde bochten, te snel rijden of telefoneren tijdens het rijden. Bovendien zijn er nog andere voordelen aan videotelematica, zoals het snel verkrijgen van bewijs van diefstal en verkeersongevallen.

Een screenshot van de camerasysteem oplossing op Mapon die de opgenomen gebeurtenissen weergeeft: wagenparkbeheer gegevens over hard remmen en hard optrekken.
Het Mapon platform geeft gebeurtenissen weer die zijn gedetecteerd door de camera sensoren.

3. Ontdek manieren om de kosten te minimaliseren

Elk bedrijf probeert manieren te vinden om geld te besparen, en bedrijven met wagenparken zijn niet anders. Er zijn meerdere datapunten waarmee rekening moet worden gehouden bij het proberen de kosten te minimaliseren, en de eerste stap is om te beoordelen waar het bedrijf te veel geld uitgeeft. 

Mapon helpt bij het beheren van de kosten die verband houden met brandstof, herstellingen en onderhoud via analyses van fleet management. Met het platform kunnen wagenparkbeheerders gedetailleerde informatie over de tankbonnen uploaden en reparatiekosten registreren, met de optie om facturen en onderhoudsherinneringen toe te voegen. Door al deze gegevens op één plek te noteren, kunnen fleet managers zien welke voertuigen gepaard gaan met hogere brandstofkosten of vaker onderhoud nodig hebben, wat leidt tot een eenvoudiger besluitvormingsproces met betrekking tot wagenpark optimalisatie.

Een screenshot van het Mapon analyseplatform voor wagenparkbeheer met het reparatiekosten gedeelte met velden om facturen en onderhoudsherinneringen voor individuele voertuigen toe te voegen.
Reparatiekosten sectie op het Mapon platform met de optie om facturen en onderhoudsherinneringen voor individuele voertuigen toe te voegen.

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden zijn de arbeidskosten en ervoor zorgen dat de betaalde lonen gebaseerd zijn op feiten en het echte werk weerspiegelen: het aantal uren en de soorten taken die zijn voltooid. De Werktijd oplossing van Mapon is een geweldig hulpmiddel voor urenregistratie en productiviteit beheer dat verschillende wagenparken zal helpen.

4. Verbeter het vloot onderhoudsproces

Stroomlijn de onderhoudsprocessen van uw wagenpark door service waarschuwingen in te stellen op basis van verschillende triggers, zoals gereden afstand of motoruren. Zo wordt automatisch beslist wanneer een voertuig ter keuring moet, bijvoorbeeld na 10.000 kilometers. 

Mapon biedt een breed scala aan alarmtypen, evenals aangepaste waarschuwingen om het gebruik van het platform te vergemakkelijken, tijd te besparen en de proces effectiviteit te vergroten.

Een screenshot van het Mapon fleet management analyse platform met weergegeven waarschuwing typen zoals locatie-, service-, technische en rij meldingen.
Soorten waarschuwingen die kunnen worden toegevoegd op het Mapon platform.

De Mapon GO app biedt een andere manier om het onderhoud te stroomlijnen door medewerkers bij het proces te betrekken. Via de app kunnen zij regelmatig voertuig inspecties uitvoeren en op basis van deze keuringen kunnen beheerders het benodigde onderhoud aan de voertuigen plannen.

Mis de kans niet om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen met fleet management analyses! Als u meer wilt weten over onze oplossingen en hoe u hiermee tijd kunt besparen en uw wagenparkbeheer gegevens kunt analyseren, neem dan contact op met ons team.