Wanneer uw bedrijf groeit, dan groeit uw wagenpark mee. Uiteindelijk wordt het een hele uitdaging om deze te beheren en een hoog niveau van efficiëntie aan te houden. Hoe meer voertuigen u heeft, hoe moeilijker het is om te begrijpen of het genoeg, te veel of te weinig is. Dit is een probleem waar veel bedrijven en overheidsorganisaties vandaag mee te maken hebben. Daarom hebben we bij Mapon een geheel nieuwe vloot efficiëntie oplossing ontwikkeld die u helpt te beslissen welke wijzigingen uw vloot nodig heeft om de algehele prestaties te verbeteren. Wil u tenslotte alles zelf analyseren of liever vertrouwen op een handig systeem?

Hoe werkt het?

Elke vloot is heel anders dan de andere, en dat geldt ook voor de patronen van het wagenpark gebruik. Er zijn voertuigen die alleen op specifieke uren van de dag worden gebruikt, voertuigen die rijden wanneer ze bediend worden en er zijn toestellen zoals bijvoorbeeld een graafmachine die stationair worden gebruikt. Om dit te illustreren kunt u zich een normale personenwagen voorstellen die wordt gebruikt om van en naar het werk te komen, een vrachtwagen die op lange afstanden wordt gebruikt of werfvoertuigen. Met de efficiëntie oplossing van Mapon beschikt u over geautomatiseerde transparantie van uw vloot prestaties, ongeacht het type voertuig dat u heeft.

Om de oplossing te gaan gebruiken, moet u bepalen op welke dagen de efficiëntie van het wagenpark wordt berekend. Bovendien kunt u de dagelijkse werkuren instellen die worden beschouwd als een waarde die een efficiëntie van 100% vertegenwoordigt. Als u bijvoorbeeld alleen bedrijfswagens van maandag tot vrijdag 8 uur per dag gebruikt, moet u de instellingen zo configureren dat u een nauwkeurige efficiëntie berekeningen krijgt:

Ons systeem verzamelt gegevens van alle voertuigen eenmaal per dag en slaat deze op in het systeem, waardoor het wijzigen van de werkdagen en/of dagelijkse werktijden of het verwijderen van de tracking unit uit het voertuig geen invloed heeft op de historische gegevens. Kortom, de

efficiëntie van de vloot is een momentopname van de status van de bedrijfsvloot op een specifieke datum.

vloot efficiëntie maand weergave

Een gedetailleerde efficiëntieberekening

Vloot efficiëntie wordt gemeten van 0 tot 100% en de algemene score wordt weergegeven met een eenvoudig kleurenschema:

  • De rode kleur geeft de laagste efficiëntiescore aan;
  • De oranje en gele kleur geeft de gemiddelde efficiëntie weer;
  • De groene kleur toont goede en uitstekende resultaten.

mapon fleet efficiency visual graph en

U kan de efficiëntie analyseren voor voertuiggroepen, niet-gegroepeerde voertuigen of voor de hele vloot. Tevens is het overzicht voor uw gemak beschikbaar in een dag-, week- en maandoverzicht.

Er zijn vijf gemakkelijk te begrijpen dashboards in een dag-, week- en maandweergave met de gemiddelde dagelijkse waarden voor de volgende parameters:

1. Efficiëntie;
2. Rijtijd;
3. Niet-actieve tijd;
4. Contact UIT tijd;
5. Contact AAN tijd.

vloot efficiëntie dashboard

Alle waarden op dashboards worden weergegeven op basis van de door u gekozen tijdsperiode en gegroepeerde/niet-gegroepeerde voertuigen. Niettemin kan elke gebruiker alleen die voertuiggroepen en niet-gegroepeerde voertuigen zien waartoe hij/zij toegang heeft.

De belangrijkste verschillen tussen de weergaven voor dag, week en maand zijn:

  • Het dagoverzicht biedt een gedetailleerde analyse van elk voertuig afzonderlijk: welke uren zijn doorgebracht met rijden, stationair draaien, met contact AAN en UIT. Bovendien kan u bij het klikken op een specifieke tijdbalk van het voertuig alle routes bekijken die het voertuig op die dag heeft genomen.

vloot efficiëntie dagweergave

  • Het weekoverzicht toont u de vlootefficiëntie voor geselecteerde voertuigen en groepen gedurende één week, evenals de gemiddelde dagelijkse efficiëntie, contact AAN en UIT, stationair draaien en rijtijden. Bovendien bevat de weekweergave de totale tijden per dag voor elk voertuig afzonderlijk. De maandweergave heeft dezelfde functionaliteit en toont de efficiëntie gegevens voor één maand.

vloot efficiëntie maand weergave

De manier om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen

Zowel de particuliere sector als overheidsinstellingen kunnen profiteren van het gebruik van deze oplossing voor wagenpark efficiëntie. Zoals vermeld in het recente rapport van de

Letse staatskanselarij, hadden overheidsinstellingen aan het begin van 2019 301 voertuigen met een laag jaarlijks aantal kilometers

(minder dan 8500 km). Hoewel ze in augustus 2018 het aantal inefficiënte voertuigen van 450 hebben weten terug te brengen, heeft het veel tijd en mankracht gekost om de huidige efficiëntie van de vloot te berekenen en een actieplan uit te voeren om hogere efficiëntie niveaus te bereiken. Nu is er een kant-en-klare oplossing die de gegevens van de hele vloot op een veel snellere en handigere manier verzamelt, zodat organisaties het grote plaatje kunnen zien en de werking van hun bedrijfsactiviteiten kunnen verbeteren.

Door de prestaties van uw wagenpark te volgen, kunt u ook de omvang van uw wagenpark optimaliseren en op de lange termijn veel geld en tijd besparen. Evenwel kan de oplossing helpen bepalen of u echt al uw bedrijfsvoertuigen nodig heeft zonder dat u grote rapporten manueel moet voorbereiden – het systeem zal het allemaal voor u doen.

Zoals u kunt zien, zijn er veel opties om uw vloot efficiëntie uit verschillende aspecten te evalueren met behulp van de doeltreffende efficiëntie oplossing van Mapon. Ons team legt u graag meer uit, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen via info.be@mapon.com of +32 14 86 66 63.