Het begin van een nieuw jaar is een goed moment om terug te kijken naar wat we vorig jaar hebben bereikt en wat er ons dit jaar te wachten staat. 2019 was zeer succesvol voor Mapon team. We hebben deelgenomen aan een flink aantal internationale vakbeurzen zoals Transport Logistic in München, Telematics Conference in Dubai en Praag, Expo Seguridad in Mexico, GITEX Technology Week in Dubai, etc. We breidden onze activiteiten uit naar het MiddenOosten en Latijns-Amerika en versterkte onze positie in de Europese markt. Over onze toekomstplannen gesproken: we zijn er zeker van dat deze zullen worden beïnvloed door meerdere belangrijke trends in marktontwikkeling waarop we in dit artikel willen wijzen.

Elektrische voertuigen

De toekomst is elektrisch. Hoewel we momenteel veel horen over Tesla’s elektrische voertuigen, elektrische scooters, enz. Maar dit zijn niet de enige onderwerpen die aandacht verdienen.

De meeste telematica bedrijven zijn gewend om met voertuigen met verbrandingsmotoren te werken, maar in 2020 moeten we onze platformen aanpassen zodat ze vloten kunnen beheren met milieuvriendelijke voertuigen – zowel elektrische als gas aangedreven.

Als we naar de verwachte veranderingen kijken, lijken deze over het algemeen niet te groot. In werkelijkheid kunnen ze echter verschillende bekende axioma’s volledig veranderen. Het is bijvoorbeeld vrij eenvoudig om brandstof te stelen van voertuigen met verbrandingsmotoren, terwijl brandstofdiefstal van elektrische of gasvoertuigen veel moeilijker is. Ondertussen kost het opladen van elektrische voertuigen veel tijd, als we het vergelijken met voertuigen met verbrandingsmotoren.

Hoe voertuig efficiëntie meten? Is het mogelijk om de oplaadtijd effectief te gebruiken? Wat te doen in situaties waarin werknemers voertuigen mee naar huis nemen en daar opladen? Kunnen bedrijfsvoertuigen worden vervangen door het gebruik van het openbaar vervoer, taxi of een elektrische scooter? Deze en andere vragen doen zich voor op het moment dat we beginnen te overwegen om over te schakelen op milieuvriendelijkere voertuigen, en dat moment is nu al gekomen.

Koolstof uitstoot

Het onderwerp koolstofemissies ligt in het algemeen al heel lang op tafel. We hebben ook feiten over CO2 gebruikt in onze marketing, maar nu voelen we dat de wereld is veranderd. Het is geen marketingtool meer. Dit onderwerp is iets geworden waar bedrijven dagelijks aan denken. Er zijn zelfs landen waar het jaarlijkse belastingbedrag voor voertuigen is gebaseerd op hoeveel CO2-uitstoot het produceert. Bovendien hebben ze verschillende programma’s voor het innen van vergoedingen voor veroorzaakte vervuilingen.

De Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg heeft dit jaar veel werk verzet om het onderwerp emissie onder de aandacht te brengen.

Hoe meer we met onze potentiële klanten over deze vraag praten, hoe meer belangstelling ze hebben voor hoe goed ze er uitzien vanuit het CO2-uitstoot perspectief.

Momenteel is het trendy om het emissieonderwerp in marketing te gebruiken en grote aankondigingen te doen dat hun bedrijf CO2-neutraal is. Maar hoe weten deze bedrijven dat? Het enige antwoord is – door het te meten. Mapon, als telematica bedrijf, kan bedrijven helpen het emissieniveau van hun vloten te evalueren en beslissingen te nemen die hen in staat stellen hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Aanvullende gegevens van voertuigen

Ongeacht hoeveel we ons richten op milieuvriendelijker vervoer, er zijn tal van uitdagingen die niet direct worden beïnvloed door het soort energie waarmee het voertuig wordt aangedreven. Momenteel zijn bedrijven geïnteresseerd in nog meer gegevens over hun wagenparken zoals: informatie over de bandenspanning en videobeelden om te zien wat er op de weg gebeurt. Maar ook hoe bestuurders in verschillende situaties handelen en of ze misschien wel rijden onder invloed! Als sommige van de hierboven genoemde dingen al vanzelfsprekend lijken, zullen anderen dat in 2020 ook worden.

Automatisering

De toekomst zal niet alleen elektrisch zijn, maar ook autonoom. Er is al veel discussie geweest dat deze technologie zich zal ontwikkelen op een manier die de productie van volledig of gedeeltelijk autonome voertuigen mogelijk maakt.

Hoewel telematica bedrijven eerder bang moeten zijn voor een dergelijk toekomstscenario, moeten wij ook de mogelijkheden en kansen zien.

Het verhaal gaat niet alleen over het voertuig dat in staat is om autonoom van punt A naar punt B te rijden. Het gaat erom dat we een toekomst naderen waarin de menselijke betrokkenheid bij verschillende processen niet langer nodig is. Telematica bedrijven zijn er om manieren te bedenken om het werk van mensen te automatiseren. Zelfs als we niet direct betrokken kunnen zijn bij de programmering van autonome voertuigen, kunnen we de besluitvorming op kantoor automatiseren. We kunnen beslissingen nemen voor CEO’s, dispatchers en andere betrokken partijen, en dat is de richting die we moeten inslaan. De personeelskosten stijgen elke dag en ons doel is om deze te verlagen door interne processen bij het bedrijf te automatiseren.

Terugblik op de belangrijkste trends van 2019

Eind 2018 publiceerden we een blogpost waarin onze co-CEO zijn mening deelde over wat er dit jaar op de telematica markt gaat gebeuren. We moeten zeggen dat onze voorspellingen vrij nauwkeurig zijn geweest.

White-label segment ontwikkeling

Mapon heeft dit jaar een merkbare groei doorgemaakt in het white-label segment. We hebben ook gezien dat er verschillende niche platforms op de markt zijn verschenen, bijvoorbeeld oplossingen voor het huren van elektrische scooters.

Marktconsolidatie

De geruchten over een paar grote deals in de markt waren al aan het einde van 2018. Ze werden begin dit jaar realiteit, maar we zien nog steeds dat er nieuwe deals worden gesloten en we zijn er vrij zeker van dat de tendens zal ook in 2020 hetzelfde blijven. Wij bij Mapon volgen ook de veranderingen in de markt en zijn klaar om interessante deals te sluiten.

OEM-tracking oplossingen kwamen op de markt

Veel autofabrikanten hebben dit jaar hun huiswerk gedaan. Terwijl aftermarket Telematica bedrijven oplossingen ontwikkelen voor wagenparkbeheer die zijn gebaseerd op vaste onderhoudsintervallen (afstand, motoruren, tijdsintervallen, enz.), gebruiken voertuigfabrikanten hun voordelen om dynamische onderhoudsintervallen aan te bieden op basis van het gedrag van de bestuurder. Dit is zonder twijfel iets waar de leveranciers van aftermarket oplossingen aan kunnen werken. We moeten echter toegeven dat dit momenteel één van de belangrijkste hulpmiddelen is om te gebruiken in de strijd om klanten.

5G, NB-IoT, 4G CAT M1, Sigfox

In 2019 hoorden we meer dan ooit over deze afkortingen. Helaas hebben we de mogelijkheid niet gezien om deze technologieën wereldwijd op onze activiteiten toe te passen. Elk van hen is ontworpen voor een specifiek doel en, voor nu, op een beperkt werkgebied. Ze missen roaming, goede netwerkdekking, enz. We hebben veel hoop op de snelle ontwikkeling en groeiende populariteit van deze technologieën in 2020.

De rol van telematica bedrijven in bedrijfsontwikkeling

In de loop van 2019 hebben wij en onze partners aan veel grote bedrijven bewezen dat onze telematica-oplossingen hun dagelijkse activiteiten aanzienlijk kunnen vergemakkelijken en het bedrijf transparanter kunnen maken.

We zien dat er op dit gebied de komende jaren echt niets zal veranderen. Bedrijven die nog meer transparantie in hun interne processen willen hebben, zullen telematica oplossingen moeten gebruiken. Het maakt niet uit of het een transport- of handelsbedrijf of een distributeur van verkoopautomaten is. Als het bedrijf het gebruik van zijn apparaten niet kan meten, kan het geen verantwoorde zakelijke ontwikkeling beslissingen nemen.

2019 was een productief en uitdagend jaar voor zowel ons team als de hele industrie. We zijn ervan overtuigd dat het nieuwe jaar ons nieuwe kansen, partnerschappen en technologie zal brengen. Dus na 12 maanden is het heel interessant om terug te kijken en te zien of onze voorspellingen werkelijkheid zijn geworden en hoe 2020 de wereldwijde telematica markt zal hebben veranderd.