Verkeersveiligheid wordt beïnvloed door zowel het weer en het onderhoud, de gewoonten van de bestuurder en de technische staat van de voertuigen. De onderwerpen veilig rijden (rijgedrag) en fleet management zijn de afgelopen jaren zeer populair geworden. In sommige landen ontvangen transportbedrijven zelfs onderscheidingen voor ontwikkeling en het toepassen van veilige rij- en fleet management praktijken. Maar hoe kan een bedrijf zijn vlootveiligheid precies verbeteren? Hier zijn enkele van de oplossingen die onze klanten hebben geholpen om dat te doen!

Het gedrag van de bestuurder is net zo belangrijk als de technische staat van het voertuig

Volgens de verkeersongevallen rapporten wereldwijd,

gaan meer dan 95% van de ernstige voertuigongevallen gepaard met een zekere mate van bestuurdersgedrag.

Vooral overmatig snel – en agressief rijden, snelle acceleratie, remmen, bochten, enz. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie toonde zelfs aan dat een toename van de gemiddelde snelheid met 1% kan leiden tot een toename van het dodelijke auto-ongeluk met 4% en een toename van 3% in het ernstige crashrisico.

Steeds meer transport- en logistieke bedrijven kiezen ervoor om een rijgedrag analyse oplossing te gebruiken. Hiermee ze kunnen zien welke acties de chauffeurs ondernemen op basis van hun perceptuele en cognitieve vaardigheden en kennis. Het volgen van de wegprestaties van de bestuurder kan helpen om slechte rijgewoonten te herkennen en tijdig actie te ondernemen, bijvoorbeeld door interne training te organiseren. Dit om het rijgedrag te verbeteren en de risico’s te verminderen die agressief rijden kan veroorzaken. Verbetering van het rijgedrag kan ook helpen het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot te verminderen, zoals één van onze wereldwijde klanten, de bouwmaterialen fabrikant SCHWENK, heeft verteld.

Mapon_Rijgedrag_Analyse

Voertuig inspecties redden levens en verminderen onverwachte kosten

Het is een must om de technische staat van voertuigen te controleren voordat u gaat rijden. Hoewel de uitval van apparatuur zelden botsingen of grote ongevallen veroorzaakt (volgens de meeste rapporten slechts 2%), zijn reparaties langs de weg duurder dan reparaties in uw lokale garage. De meeste ongevallen en autopech worden veroorzaakt door:

  • Bandenproblemen zoals een klapband en slijtage die het vermogen om het voertuig te besturen drastisch verminderen;
  • Slechte remmen die leiden tot het onvermogen om op tijd te stoppen en is de meest voorkomende oorzaak van de aanrijdingen van achteren;
  • Besturing en ophanging die verlies van controle veroorzaken;
  • Onnauwkeurig afgestelde of defecte koplampen en/of achterlichten;

De meeste van deze onderdelen kunnen worden gecontroleerd voordat u gaat rijden. Wat meer is: dit kan worden gedaan met behulp van een eenvoudige digitale voertuig inspecties checklist in onze oplossing. Hiermee kan u een individueel inspectieplan instellen voor elk voertuig in uw vloot en kunt u foto’s en opmerkingen toevoegen aan het inspectiebestand. Hierdoor krijgt u transparante en duidelijke informatie over de huidige staat van het voertuig.

Compatibel blijven met externe download- en analysetools voor tachograafgegevens

Het welzijn van de bestuurder is net zo belangrijk als de weg- en voertuigomstandigheden. Door de werktijden van de chauffeurs bij te houden, met name in de logistiek en bij lange-afstandstransport, kan worden gecontroleerd of ze volgens internationale voorschriften werken en voldoende rust hebben. Dit is belangrijk, aangezien elk jaar ongeveer 41% van alle geregistreerde overtredingen in Europa wordt veroorzaakt door het schenden van de rij- en rusttijden.

Het volgen van rij- en rusttijden en naleving van de tachograaf is mogelijk met behulp van een op afstand downloadbare tachograaf-oplossing.

Nog beter als het is geïntegreerd met een gegevensanalyse tools, zoals Tachogram, waarmee u een geautomatiseerde gegevensverwerking en -analyse krijgt. Maar ook gedetailleerde rapporten over de inbreuken, zodat u tijdige beslissingen kunt nemen op het gebied van bedrijfs- en vlootveiligheid.

Desondanks helpt u uw chauffeurs om veilig te blijven – als ze goed uitgerust zijn, hebben ze minder kans om de aandacht te verliezen of zelfs achter het stuur in slaap te vallen.

Tachogram_activiteitengrafiek

Belangrijke herinneringen voor verzekeringen, technische inspecties en meer

Rijden is veiliger wanneer het voertuig is verzekerd, alle benodigde vergunningen heeft en met succes de verplichte technische keuring heeft doorstaan. Het bijhouden van deze gegevens kan een uitdaging zijn, vooral als u een grote vloot beheert. Er is echter een tool in het Mapon fleet management-platform dat alle belangrijke gegevens bijhoudt – tachograafkalibratie-data, verzekeringsverlengingen, aankomende technische inspecties, rijbewijzen etc. Wanneer de deadlines naderen, stuurt het systeem u automatisch een melding, zodat u de nodige reparaties kan inplannen en zorgt ervoor dat uw vlootvoertuigen altijd in goede technische staat verkeren.

Mapon automatische meldingen

GPS-tracking om uw chauffeurs op de weg te helpen

Locatie tracking is de basis fleet management oplossingen die iedereen dagelijks kent en gebruikt.

Zien waar uw chauffeurs zijn, kan u helpen in het dagelijkse werk en in kritieke situaties, bijvoorbeeld in het geval dat het voertuig een ongeluk krijgt of pech heeft terwijl u onderweg bent.

Wanneer u een live kaart online of in de mobiele app heeft, dan kan u zeer makkelijk de exacte locatie van uw voertuigen zien. Bovendien kan het handig zijn om de dichtstbijzijnde reparatiewerkplaats of Mapon servicecenter te vinden voor het geval chauffeurs tijdens het rijden problemen ondervinden met hun volgapparatuur of brandstofsensoren.

Live online kaart Mapon

Indien u geïnteresseerd bent in meer informatie over Mapon fleet management en het platform voor gps-tracking, neem dan hier contact met ons op of meld u aan voor een gratis offerte voor uw zakelijke behoeften!