Door de groei van de wereldwijde online detailhandel is de werkdruk voor transport- en bezorgdiensten toegenomen, waardoor ze op zoek zijn gegaan naar technologie die zou helpen om zaken efficiënter te beheren. Routeplanning en -optimalisatie is een van de oplossingen waar bedrijven naar zoeken en daar is een goede reden voor – volgens Logistics Bureau kunnen organisaties die zich richten op de supply chain en optimalisatie van het leveringsproces meer leveren terwijl ze tot 15% op de operationele kosten besparen .

Natuurlijk zijn er veel mogelijke gebruiksscenario’s als het gaat om routeplanning, dus u moet weten of de door u gekozen oplossing u kan helpen om met al deze gevallen om te gaan. In dit artikel gebruiken we vereenvoudigde, denkbeeldige voorbeelden om enkele van de meest voorkomende gebruiksscenario’s te illustreren en te laten zien hoe elk ervan wordt beheerd vanaf het Mapon platform.

Eenvoudige routeplanning met meerdere tussenstops

Het plannen van een route met meerdere tussenstops en zonder beperkingen is de basis van de oplossing en kan worden gebruikt om de route van elk voertuig te plannen en zo de vertegenwoordigers op de baan te helpen. Het enige wat u hoeft te doen is de start-/eindlocatie van de route in te voeren, afleveradressen handmatig of via bestandsimport toe te voegen, de route aan te maken en het platform deze voor u te laten optimaliseren.

Laten we de Kerstman als voorbeeld nemen. Kerstavond nadert en hij moet de meest efficiënte route plannen om alle geschenken van zijn magazijn naar alle kinderen in het hele land te krijgen. Aangezien er geen gewichts- of laadcapaciteit beperkingen zijn voor zijn slee, stelt de Kerstman zijn magazijn in Lapland in als start- en eindlocatie van de route. Hij voegt snel alle afleveradressen toe aan de bestellingen en voert de route-optimalisatie uit om ervoor te zorgen dat hij het best mogelijke routeberekening krijgt. Als het klaar is, kan de Kerstman de route naar zijn Mapon GO mobiele app voor chauffeurs sturen, op zijn slee springen, de route openen via zijn favoriete navigatie-app en op pad vertrekken. Zo zou de planning werken!

Uitgebreide routeplanning met meerdere ophalingen en leveringen

De basis routeplanning is vrij eenvoudig en kan snel worden gedaan, maar zo werkt het bezorgbedrijf meestal niet.

Vaak zien we dat de planning bestaat uit het beheren van complexe leveringen met meerdere ophaal- en afleverpunten.

Laten we een ander voorbeeld bekijken om te laten zien hoe routeplanning op deze use case kan worden toegepast.

U herinnert u misschien de beroemde Lou Bega’s Mambo No 5. De hoofdpersoon in het lied, laten we hem Mambo noemen, had lage morele normen en had meerdere vrouwen in zijn leven die allemaal even belangrijk voor hem waren. Stel u voor hoe uitdagend het voor hem is om Valentijnscadeaus te plannen en te bezorgen bij zijn geliefden in verschillende landen! In ons voorbeeld heeft hij besloten om alle dames hetzelfde cadeau te geven: een fles champagne, chocolade en bloemen. Om de beste route te plannen, gebruikt Mambo de routeplanning software, waarbij hij er rekening mee houdt dat hij elk cadeau op een andere locatie moet ophalen, vervolgens alle dames moet bezoeken en ‘s avonds een feest moet bijwonen.

Om de route met meerdere tussenstops te plannen, maakt Mambo een aparte bestelling aan voor ophaal- en afleveradressen. Hij moet ook de start- en eindlocatie invoeren om de route op te slaan en daarna te optimaliseren. Eenmaal geoptimaliseerd, wordt de kant-en-klare route naar de smartphone van Mambo gestuurd en is hij klaar om te vertrekken. Bekijk in onderstaande video hoe hij zijn route creëerde!

Optimale planning voor meerdere bezoeken, afhalingen en leveringen

Leveringen kunnen nog complexer worden, omdat de chauffeur soms meerdere locaties moet bezoeken en meerdere ophalingen en leveringen binnen één route moet voltooien. Het wordt nog uitdagender wanneer u een beperkt laadvermogen van het voertuig heeft en strikte tijdsvensters voor levering/ophaal. Als dat het geval is, is routeplanning en -optimalisatie een must.

Laten we eens kijken naar deze use case door een route te modelleren voor een denkbeeldige John die in Liverpool woont en in een band speelt. Hij heeft een drukke dag voor de boeg, waar hij bloemen moet kopen en naar zijn vrouw in het ziekenhuis moet brengen, een paar plaatsen moet bezoeken die zijn creativiteit aanwakkeren, naar een bar gaan om zijn aantekeningen te halen en de rest van de band op te pikken op weg naar de locatie waar ze ‘s avonds spelen. De bezoekuren van het ziekenhuis zijn beperkt, dus daar moet rekening mee worden gehouden bij het plannen van de route.

Zoals in de onderstaande video te zien is, zou het ongeveer 8 uur en 3 minuten duren als John zijn route zou plannen zonder optimalisatie. Na optimalisatie loopt de verwachte tijd om de route te voltooien op tot 10 uur en 40 minuten. Het is veel langer dan de oorspronkelijke berekening, als we alleen naar de cijfers kijken. Na een nadere beschouwing wordt echter duidelijk dat:

zonder de optimalisatie zou John niet alle taken van zijn plan kunnen voltooien.

Dat komt omdat de eerste berekening alleen rekening hield met de rijtijd, maar zaken als laadtijden bij elke stop, bezorgtijdvensters (ziekenhuisbezoekuren) en andere parameters werden weggelaten. We kunnen dus zien dat de route-optimalisatie John daadwerkelijk heeft behoed voor het niet bezoeken van alle adressen op zijn lijst.

Routeplanning die voldoet aan de Europese regelgeving aangaande rij- en rusttijden

Routeplanning kan ook nuttig zijn voor vrachtvervoerders. Het proces wijkt iets af van de planning voor lichte voertuigen, bestelwagens en andere soorten voertuigen, omdat vrachtwagenchauffeurs moeten voldoen aan de internationale rij- en rusttijden voorschriften.

Aangezien veel van onze klanten hun vloot door heel Europa reizen, is de Mapon oplossing voor routeplanning gemaakt om ervoor te zorgen dat:

de verplichte rusttijden worden meegenomen in de routeberekening.

Bovendien zijn er speciale iconen op de kaart die aangeven waar de chauffeur precies moet stoppen voor zijn rust. De rusttijden zijn standaard ingesteld om te voldoen aan de vereisten van EG-verordening nr. 561/2006, maar de fleet managers kunnen deze indien nodig wijzigen.

Laten we, om te illustreren hoe dit werkt, eens kijken naar een videovoorbeeld van de rondreis Riga-Duitsland die we hadden gepland voor onze denkbeeldige vrachtwagenchauffeur Mungo Jerry!

Ongeacht de gebruikssituatie kunt u nog meer tijd en middelen besparen door adresimport in de routeplanning oplossing te gebruiken. Dit kan door een kant-en-klaar spreadsheet met de adresgegevens te uploaden, een integratie met uw interne systemen op te zetten voor automatische gegevensoverdracht of door uw klantendatabase binnen het Mapon platform te creëren en bij te houden. Het importeren van adressen bespaart tijd en maakt het beheer van zowel geplande als niet-toegewezen routes nog eenvoudiger.

Routeplanning is niet alleen voor bedrijven die koeriers- en bezorgdiensten aanbieden. De oplossing is veelzijdig, dus er zijn veel gebruiksscenario’s mogelijk die gunstig zullen zijn voor veel bedrijven – van logistiek tot lichte bedrijfswagenparken. Boek een gratis platform demo met onze klantenadviseurs en ervaar het zelf!