Kreiss – een bedrijf met hoofdkantoor in Riga, Letland en kantoren over de hele wereld – Noorwegen, Rusland, België en Kazachstan – is zonder twijfel een van de grootste vrachttransportbedrijven in Europa, met een vloot van ongeveer 1400 vrachtwagens en 1700 koeltrailers. Maar met zulke enorme vloot, komen er bepaalde uitdagingen.

De Uitdaging

Door gebruik te maken van het Mapon integratieproject voor het vanop afstand ontvangen van de Reefers data, heeft Kreiss een duidelijk concurrentievoordeel behaald en heeft het nieuwe normen vastgesteld voor de koeriersbedrijven met koelproducten. Ze zijn er ook in geslaagd om veel van de interne processen voor het onderhoud van koelunits en het bijhouden van temperatuur te automatiseren.

Oplossing 1: Data voor klanten

De dagen dat klanten tevreden waren om te wachten tot de zending arriveerde en dan pas een temperatuurafdruk te zien van de koeleenheid, zijn voorbij. Als innovatief bedrijf had Kreiss dat al vroeg begrepen. Klanten krijgen een trackinglink, die overzichtelijke grafieken van gegevens van de Carrier reeferunit bevat waaronder de insteltemperatuur, bedrijfsmodus, retourluchttemperatuur.

Klanten kunnen de gegevens in realtime volgen en hoeven geen lange papieren afdrukken te analyseren om problemen met de zending te vinden. Alle gegevens worden weergegeven in een grafiek en kunnen dus gemakkelijk worden weergegeven.

Gereden route zichtbaar in Mapon platform

Oplossing 2: Problemen onderweg

Door de oplossing op te zetten, heeft Kreiss een aantal menselijke foutenkwesties op de weg ook kunnen oplossen. Enkele van de meest voorkomende:

  • positieve getallen met negatief verwisselen (in plaats van bij + 6 graden te werken, wordt de reefer bediend bij -6)
  • ontbreken of toevoegen van een overtollige komma (in plaats van te werken bij + 6 graden, wordt de reefer bediend bij 0,6)

Zaken als deze kunnen de zending gemakkelijk ernstig beschadigen.

Naast het corrigeren van menselijke fouten, heeft Kreiss ook een aantal problemen met betrekking tot koelcondities tijdens het rijden kunnen oplossen. Ook eenvoudige reparatie door de chauffeur is nu mogelijk omdat de technieker van het kantoor toegang heeft tot koelgegevens en de bestuurder raad kan geven over de stappen die moeten worden uitgevoerd om het probleem op te lossen.

Oplossing 3: Temperatuur Opvolgen

Kreiss heeft een intern verzendingsplannings- en dispatchingsysteem, waar ze de vereiste reefer-parameters voor elk van de zendingen kunnen instellen. Deze gegevens worden verzonden naar het Mapon platform en ingesteld als tijdgebonden waarschuwingen. Als de temperatuur of bedrijfsmodus in de tijdsgebonden slot niet binnen het opgegeven bereik valt, wordt een waarschuwing gegenereerd en teruggestuurd naar het verzendingsbeheer systeem van Kreiss. Deze oplossing maakt volledige automatisering op het gebied van temperatuurbewaking mogelijk.

Daarnaast heeft Mapon een optie ontwikkeld om een waarschuwings systeem te gebruiken voor het koelen van vracht. Er zijn gevallen waarin de lading bij 4 graden moet worden verzonden, maar op het laadpunt niet wordt gekoeld tot die temperatuur. Als de bestuurder een richtpunt van 4 graden instelt en de werkelijke ladingstemperatuur rond de 15° zal zijn, zal de koelmachine het compartiment van een temperatuur onder 0 graden voorzien die de lading zou kunnen beschadigen.
Het Mapon systeem heeft een ingebouwd mechanisme om waarschuwingen te geven wanneer de temperatuur stapsgewijs moet worden verlaagd om de lading af te koelen zonder deze te beschadigen.

Temperatuurbewaking en waarschuwingen instellen in het Mapon-platform

Oplossing 4: Planning Onderhoud

Zodra een reefer unit een waarschuwingscode uitzendt, wordt deze direct naar het interne onderhoudsplanning systeem van Kreiss gestuurd, waar reefer technici de beslissing nemen over hoe te reageren. Ofwel plannen zij een onderhoud in hun planningssysteem, of nemen ze contact op met de bestuurder om de problemen meteen op te lossen. Mapon software bevat ook informatie over de dichtstbijzijnde servicecentra van Carrier en Thermo King, wat erg handig is in het geval van dringende reparaties.

Zichtbare dichtstbijzijnde autoreparatieservice op een kaart in het Mapon-platform