Een nieuw jaar komt altijd met nieuwe ideeën en doelen om te bereiken. Bovendien is het het moment waarop nieuwe markttendensen zich voordoen, waardoor de manier waarop industrieën werken verandert. Wat zouden die trends voor 2019 zijn? Onze co-CEO heeft een aantal zaken gebundeld die naar verwachting invloed zullen hebben op de manier waarop telematica-bedrijven over de hele wereld worden geleid.

Degelijke marktpositie

In de afgelopen jaren zijn er een aantal opmerkelijke overnames in de branche geweest, zoals Fleetmatics/Verizon of ABAX/Investcorp deals. Er gaan geruchten dat er nog een aantal andere zaken gebeuren in 2019 en er is ook veel actie gaande met de kleinere spelers op de markt waar Mapon ook deelneemt. Terwijl de grotere bedrijven dubbele groeicijfers laten zien, zitten de kleinere in hun huidige aantal en hebben ze zelfs een kleiner marktaandeel. In dergelijke situaties besluiten heel wat bedrijven om hun krachten te bundelen of de markt te verlaten door uit te verkopen aan grotere spelers.

OEM tracking oplossingen

Historisch gezien zijn oplossingen voor GPS tracking en wagenparkbeheer gedomineerd door aftermarket oplossingen. In de afgelopen jaren hebben OEM oplossingen gelijke tred gehouden met het tempo en hebben de fabrikanten van voertuigen en opleggers hun oplossingen voorgeïnstalleerd in voertuigen en opleggers stilletjes uitgerold. We verwachten het komende jaar enkele interessante bewegingen van OEM fabrikanten te zien, omdat ze mogelijk de kritieke massa van vooraf geïnstalleerde tracking apparaten hebben bereikt om klanten en leveranciers van aftermarket oplossingen te kunnen benaderen met “laten we dit gewoon doen”-type aanbiedingen.

We zien hierin een enorm potentieel, omdat in de meeste gevallen de grootste investering voor klanten en leveranciers van aftermarket oplossingen feitelijk de kosten zijn van het uitrusten van de voertuigen of trailers met volgapparatuur en niet het toestel zelf.

Evolutie van netwerkconnectiviteit

Technologie evolueert sneller dan ooit, vooral als het gaat om connectiviteit. Er zijn markten waar netwerkexploitanten overwegen om 2G-technologie te gebruiken en we hebben dezelfde trend ook gezien met 3G die al op andere markten aanwezig is. Als we naar de toekomst kijken, zien we dat de netwerkexploitanten actief bezig zijn met het testen en lanceren van mobiele netwerken van de volgende generatie, zoals NB-IoT en CAT-M1, en hardware fabrikanten volgen het tempo.

2018 was het jaar van experimenteren en voorbereiden, en 2019 zal het jaar van groei zijn. Deze technologie verandering biedt veel mogelijkheden voor opkomende markten waar het energieverbruik van cruciaal belang is, bijvoorbeeld elektrische voertuigen, scooters en assets zonder stroomvoorziening. Zoals we het zien, zal de industrie veel nieuwe op zeer laag stroomverbruik tracking apparaten ontwikkelen voor de volgende generatie van mobiele netwerken.

Digitalisatie op bedrijfsniveau

Het is eenvoudig om een fleet management systeem in een klein bedrijf te implementeren. Het is echter veel gecompliceerder voor bedrijven met 10, 20 of zelfs 30 jaar ervaring, rekening houdend met de nodige middelen en investeringen. Dit gezegd hebbende, zien we dat veel bedrijven in 2019 grote digitaliseringsprojecten zullen lanceren waar ze de afgelopen jaren aan hebben gewerkt. Als gevolg hiervan zullen veel bedrijfsprocessen verbeteren samen met de bedrijfsflow.

Mapon volgt voortdurend de veranderingen in de markt om zich aan te kunnen passen aan de nieuwe trends die de altijd evoluerende technologie- en bedrijfsprocessen ter wereld biedt en onze klanten de best mogelijke oplossingen en service te bieden. Als u geïnteresseerd bent in wat wij voor uw bedrijf kunnen bieden, neem dan contact met ons op via info.be@mapon.com.

Prettige feestdagen!