We krijgen vaak verschillende vragen over vlootgegevens – hoe we ze verzamelen en analyseren, en meestal waarom er verschil is in dezelfde gegevens die uit verschillende bronnen worden verkregen. Dit artikel geeft een bredere uitleg over hoe en waarom afstandsgegevens variëren, afhankelijk van of u deze van de kilometerteller of GPS haalt.

Allereerst verschillen de gegevens omdat ze op verschillende manieren zijn verkregen. De data kilometerteller worden ontvangen via verschillende elektromechanische converters en zijn afhankelijk van de wielsnelheid, terwijl de gegevens van het GPS-volgsysteem worden verkregen door wiskundige berekeningen van de locatie van het voertuig volgens de navigatiesatellieten.

De nauwkeurigheid van de gegevens is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Gebruik van versleten banden of banden met een verkeerde maat;
  • De aanwezigheid van toegestane kilometerteller afwijkingen;
  • Tijdelijke satelliet signaalstoringen als gevolg van temperatuur, druk, vochtigheid en andere omstandigheden, enz.

Invloed van bandenconditie op afstandsmetingen

De conditie van de banden en met name de wielradius is één van de factoren die de afstandsgegevens beïnvloeden. Volgens de internationale wetgeving kan de profieldiepte voor nieuwe banden variëren van 6 tot 10 mm, met een minimale wettelijke diepte van 1,6 mm voor zomerbanden en van 3 tot 4 mm voor winterbanden. Dit betekent dat een afname van de profieldiepte ook de wielradius verkleint. Er wordt berekend dat een verandering in de wielradius met 5 mm leidt tot een verandering in de kilometerstand op de kilometerteller (ook tachograaf) met ongeveer 2%. Als je de cijfers vergelijkt, wordt duidelijk dat een dergelijk scenario zeer waarschijnlijk zal gebeuren. Als het voertuig banden met een verkeerde maat heeft, kan het foutenpercentage zelfs nog hoger zijn.

Welke invloed hebben verschillende typen van kilometertellers op kilometerstanden?

Geen enkele van de in voertuigen geïnstalleerde kilometertellers kunnen worden beschouwd als nauwkeurige instrumenten voor het uitlezen van gegevens. Elk apparaattype heeft een limiet van de toegestane fouten. Bovendien kunnen snelheidsmeters volgens technische vereisten de waarde niet verlagen, dus als de kilometerteller op de snelheidsmeter is aangesloten, geeft deze alleen hogere waarden.

Volgens de wetgeving, mag de gemiddelde snelheidsmeter foutmarge alleen positief zijn en de werkelijke snelheid niet overschrijden voor meer dan 10% + 6 km/h. In onze ervaring kalibreren autofabrikanten meestal de snelheidsmeter en kilometerteller zodat de metingen de werkelijke waarde met 5-10% overschrijden. De belangrijkste reden hiervoor is het waarborgen van de verkeersveiligheid en het verminderen van het aantal verkeersongevallen wereldwijd.

De foutmarge is afhankelijk van het type kilometerteller dat in het voertuig is geïnstalleerd. De mechanische odometer heeft standaard een afwijking tot 5%. Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden van het voertuig, de slijtage van componenten en assemblages, evenals het gebruik van niet-OEM-onderdelen, kan de totale foutmarge zelfs 12-15% bedragen.

De gegevens van de elektromechanische kilometerteller is gebaseerd op de elektronische pulstellerwaarden van de snelheidssensor. Dit betekent dat de meetwaarden van het instrument evenredig zijn met het aantal pulsen per tijdseenheid. Dit maakt de elektromechanische kilometertellers nauwkeuriger dan de mechanische, met een foutmarge van ongeveer 5-7%.

Hoe groot is de kloof tussen de GPS-gegevensfouten?

In tegenstelling tot kilometertellers, zijn GPS-volgsystemen gemaakt om zonder fouten te werken en zijn ze op geen enkele manier afhankelijk van het voertuigontwerp en de technische omstandigheden. Bovendien is volgens officiële data de nettofout voor GPS-units slechts 2-5 meter (ongeveer 1,5% bij het bepalen van het aantal kilometers).

U moet er echter rekening mee houden dat de nauwkeurigheid van de GPS-gegevens afhankelijk is van mogelijke signaalonderbrekingen. GPS-antennes moeten een duidelijke verbinding met satellieten hebben, dus de juiste installatie van het apparaat is erg belangrijk om de hoogste gegevens precisie te garanderen. Andere factoren die de nauwkeurigheid van de data kunnen beïnvloeden zijn:

  • De frequentie van het ophalen van locatiegegevens (hoe vaker het apparaat de gegevens verzendt, hoe nauwkeuriger de kilometerstand zal zijn (kijk naar het onderstaande voorbeeld)) ;
  • Type/model en configuratie van de volgsysteem;
  • Rijden in de tunnels, ondergrondse parkings en andere plaatsen die het signaal kunnen blokkeren.

Er is nog een databron die we niet in dit artikel hebben behandeld en die alleen beschikbaar is voor vrachtwagens – de tachograaf. Net als een kilometerteller neemt hij ook gegevens op van de wielsnelheid. In tegenstelling tot kilometertellers of GPS-apparaten hebben tachografen periodieke controles, waardoor het een betrouwbaardere gegevensbron is, tenzij de wielen direct na de inspectie worden vervangen.

Indien u geïnteresseerd bent in andere Mapon oplossingen of vragen heeft over het verzamelen van data op ons platform, neem dan gerust contact met ons op!