Een blogpost schrijven over de trends in de telematica-industrie voor 2021, lijkt een onmogelijke missie na het ervaren van de wilde rit die 2020 was. We hebben gezien dat de hele wereld binnen een paar weken volledig op zijn kop kan staan. Plotseling moet je je aanpassen aan een nieuwe realiteit, dus als je gokt over wat het volgende jaar zal brengen, word je erg voorzichtig. Toch zullen we ons best doen om enkele trends te voorspellen.

Routeplanning en -optimalisatie is belangrijker dan ooit

In een pre-pandemische wereld was er een specifiek segment van bedrijven die last-mile bezorging deden, waarvoor degelijke routeplanning- en optimalisatie tools nodig waren. Veel van de bedrijven in dit segment waren al tientallen jaren actief in deze branche, dus hadden ze de juiste oplossingen toen de pandemie begon. Het hele jaar door zagen we echter veel bedrijven die hun eigen producten tot op de laatste kilometers afleveren en beseften dat het kostbaar en moeilijk is om dit te doen zonder enige eerdere ervaring of de juiste tools.

De pandemie zal niet vandaag of binnen een maand eindigen – sommige van de veranderingen die het op de markt heeft gebracht, zijn blijvend. We zijn van mening dat het belang van e-commerce en de last-mile bezorging even belangrijk zal blijven als nu. Daarom, volgens onze verwachtingen,

routeplanning en -optimalisatie wordt één van de belangrijkste oplossingen die telematica bedrijven in 2021 kunnen bieden, niet alleen aan de bezorgbedrijven die de laatste kilometer afleggen, maar ook aan elke vloot die betrokken is bij transportactiviteiten en nog niet over de nodige tools beschikt.

Evenementen gebeuren (nog steeds) voornamelijk online

Vorig jaar hebben we een plan opgesteld voor de evenementen en beurzen waaraan we in 2021 wilden deelnemen. Uiteindelijk hebben we geen van de offline evenementen bijgewoond. Desalniettemin bracht 2020 een grote toename in de populariteit van de online evenementen – het werd het nieuwe normaal en we zagen dat veel telematica marktspelers bezig waren met het hosten van hun digitale evenementen. Bij Mapon zijn we ook begonnen met het houden van maandelijkse online partner netwerkbijeenkomsten over specifieke onderwerpen van telematica bedrijven.

Als de beurzen in 2021 worden hervat, verwachten we dat het publiek een stuk kleiner zal zijn, maar veel zakelijker dan voorheen.

Indien u bereid bent de risico’s te nemen van een verplaatsing naar een beurs, dan moet er voor beide partijen (de exposant en de bezoeker) een goede zakelijke reden zijn. De rol van marketing bij het aantrekken van bezoekers naar uw stand en het trekken van de aandacht van potentiële partners wordt belangrijker dan ooit. Daarvan profiteren grotere marktspelers met bekende merken en grotere marketingbudgetten. Vanaf Mapon zullen we zeker doorgaan met het houden van de partnermeetings die we in 2020 zijn gestart.

Herstel van COVID-19 en de rol van telematica

Heel wat bedrijven veranderden tijdens de pandemie van perspectief. De e-commerce nam aanzienlijk toe. Volgens McKinsey Quarterly hebben we in een paar maanden tijd 10 jaar groei doorgemaakt binnen e-commerce. De wereld zag een snelle acceptatie van technologieën zoals videoconferenties en andere. Mensen die worstelden met technologie, waagden een sprong in het diepe en zijn nu klaar om nog meer technologie in hun leven toe te laten.

Dit jaar werd vlootbeheer belangrijker dan ooit, met verschillende oplossingen voor het digitaliseren van de dagelijkse activiteiten, het optimaliseren van routes voor leveringen en het op afstand beheren van transportactiviteiten.

Geen van deze behoeften zal verdwijnen als de pandemie eindigt. Sterker nog: we kunnen verwachten dat de rol van telematica zal toenemen, samen met de zakelijke en economische herstelplannen die regeringen over de hele wereld zullen invoeren.

Als we naar enkele voorbeelden kijken, heeft Boris Johnson het plan van de Groene Industriële Revolutie uiteengezet, dat nogal wat punten bevat over het ombouwen van vloten naar elektrische vloten. Dit zal niet alleen veel investeringen in bedrijven opleveren, maar er zijn ook veel meer gegevens nodig over hoe elektrische wagenparken presteren, en dan komt de telematica om de hoek kijken. Naar onze mening zijn dergelijke stappen volkomen logisch. We bevinden ons niet alleen in een pandemie, maar we bevinden ons ook in een klimaatcrisis die een radicale oplossing vereist. De economie opnieuw opstarten, rekening houdend met de klimaatcrisis, is beslist een goede strategie waarmee twee belangrijke mondiale problemen tegelijkertijd kunnen worden opgelost.

Migratie naar 3G of 4G

Net als in de rest van de wereld, rollen mobiele operators netwerkupgrades uit die uiteindelijk zullen leiden tot het uitschakelen van netwerken van oudere generaties.

Door de huidige hype over 5G, kan het nieuws over de vervaldatums van 2G- en 3G-netwerken verloren gaan, maar telematica bedrijven moeten goed letten op wat er gebeurt in elk van de markten waar hun activa aanwezig zijn.

Als we naar de situatie in Europa kijken, is de strategie een beetje anders dan in de rest van de wereld. In de meeste landen worden oudere technologieën geleidelijk afgebouwd, bijvoorbeeld met 2G, vervolgens met 3G, enz. Europese operatoren daarentegen hebben in eerste instantie meestal de strategie gevolgd om de 3G-technologie uit te faseren, en verschillende operatoren hebben hun 3G-netwerken in 2020 of hebben aangekondigd dat ze in 2021 zullen worden gesloten.

De overgrote meerderheid van telematica-apparaten in Europa maakt momenteel gebruik van 2G-technologie en dit is een van de redenen waarom operators eerst 3G-netwerken uitschakelen. Het probleem in Europa ligt in het feit dat sommige landen een andere strategie hanteren. Zwitserland schakelt bijvoorbeeld zijn 2G-netwerken uit, waardoor telematica-apparaten die in heel Europa op 2G werken, de connectiviteit verliezen wanneer ze Zwitserland binnenkomen.

Vanwege het feit dat apparaten voor de lange termijn worden geïnstalleerd (normaal werkt een telematica-apparaat meer dan 5 jaar), lijkt het erop dat 2021 het jaar zal zijn waarin telematica providers de beslissing moeten nemen om verder te gaan met hun apparaat-upgrades naar 4G of elke andere moderne technologie die past bij de behoeften van de use case. 

Bedrijven hervatten hun investeringsprojecten

In 2020 zagen we veel bedrijven hun nieuwe investeringsprojecten afbouwen of hun activiteiten stopzetten vanwege de onduidelijke toekomstperspectieven voor hun bedrijf. Nu we hopelijk het einde van de pandemie naderen of op zijn minst de hoop zien dat vaccinatie wordt uitgevoerd, verwachten we dat de bedrijven hun investeringsprojecten in wagenparken en fleet management producten opnieuw opstarten met een duidelijk doel van ROI.

Nadenken over de voorspellingen van de markttrends van vorig jaar

Als je terugkijkt op onze voorspellingen voor 2020, kun je verwachten dat we het allemaal bij het verkeerde eind hebben gehad vanwege een pandemie, maar de realiteit is dat we niet zo ver verwijderd waren van wat er werkelijk is gebeurd.

Elektrische voertuigen

In sommige landen waar we naar keken, was 2020 een jaar waarin een degelijke infrastructuur voor elektrische voertuigen werd gebouwd. Dat is misschien een reden waarom veel mensen terughoudend waren met hun plannen om elektrisch te gaan. In de afgelopen 12 maanden hebben we echter een paar Carsharing bedrijven (Autodelen) de sprong in het diepe zien maken door hun hele vloot elektrisch te maken.

CO2-uitstoot

CO2-uitstoot was zeker niet het meest populaire onderwerp als we het vergelijken met de pandemie. Desalniettemin heeft het nog steeds behoorlijk wat aandacht gekregen omdat 2020 het warmste jaar ooit is en we verwachten dat bedrijven bij het verdwijnen van de pandemie nog meer aandacht zullen besteden aan CO2-uitstoot.

Aanvullende gegevens van de voertuigen

Het verzamelen van aanvullende gegevens van de voertuigen is een spel zonder einde, en we zagen in 2020 enkele interessante ontwikkelingen op dit gebied. Bijvoorbeeld videotelematica die voorheen vooral werd gebruikt als hulpmiddel voor het reconstrueren van ongevallen en het elimineren van slecht rijgedrag. Dit jaar zagen we verschillende interessante benaderingen voor het gebruik van videotelematica, zoals chauffeurs coaching op basis van de live videostream vanuit de cabine en afstandsbediening van units via videostreaming – het volgende niveau van werken op afstand en contactloze economie. Als we dit zien, verwachten we dat de rol van videotelematica in 2021 zal toenemen.

Automatisatie

2020 was het jaar van tijdsbesparing in ons leven. We hebben geen tijd verspild met reizen – in plaats daarvan hebben we videoconferenties gehouden. We verspilden geen tijd aan het woon-werkverkeer, maar werkten op afstand. We verspilden geen tijd met winkelen – we gebruikten in plaats daarvan e-commerce oplossingen.

Niet al het tijdsrendement dat we in 2020 boekten zal behouden blijven nadat de pandemie onder controle is gebracht, maar de besparingen die we hebben gerealiseerd door de manier waarop we werken en leven te veranderen, zijn zo enorm dat we het kunnen gaan zien als een automatisme.

2020 is een jaar als geen ander geweest – het heeft zowel uitdagingen als kansen gebracht voor alle bedrijfstakken, inclusief fleet management. We hopen dat dit jaar niet zo turbulent zal zijn als 2020 en kijken er nu al naar uit om te zien of de telematica markt zal veranderen in de richting die we hadden voorspeld of dat er nieuwe, onverwachte trends opduiken in 2021.