Routeplanning en -optimalisatie is een oplossing die door veel bedrijven wereldwijd wordt gebruikt. In 2020 bracht de COVID-19-pandemie grote veranderingen teweeg in het retail- en e-commerce landschap. Hierdoor werd de vraag naar deze oplossing nog groter. Bedrijven hadden deze nodig om een ​​hoge efficiëntie van transport en bezorging te garanderen en een goede klanttevredenheid te behouden. Nu zegt het laatste onderzoek van Global Newswire dat de softwaremarkt voor routeplanning naar verwachting tot 2025 een samengestelde jaarlijkse groei van 10,9% zal hebben.

Ondertussen hebben sommige van onze klanten de oplossing al uitgeprobeerd en de voordelen ontdekt die het voor het bedrijf oplevert. Lees verder en ontdek hoe de Scandinavische retailer in huishoudelijke artikelen JYSK routeplanning heeft gebruikt om de leveringen van zijn online winkels aan klanten in Riga, Vilnius en Minsk te beheren.

COVID-19 versnelde het plan om interne bezorgservice aan te bieden

JYSK heeft jarenlang een online winkel gehad en leveringsdiensten volledig uitbesteed, tot 2020. Het bedrijf groeide elk jaar gestaag, maar toen de wereldwijde pandemie begon, met als direct gevolg een snelle groei van de e-commerce markt (met 15% in Q2 2020 vergeleken met Q1 2020, volgens OESO-gegevens), moest het bedrijf zoeken naar nieuwe manieren om hun leveringscapaciteit te behouden en te vergroten.

“We dachten er al aan om een ​​eigen vloot te hebben om een ​​betere kwaliteit van de bezorgdienst te garanderen, maar de pandemie zorgde ervoor dat we onze plannen versnelden en we lanceerden het project uiteindelijk binnen een paar maanden, waar we onder normale omstandigheden een jaar zouden over doen”, vertelt JYSK Parcel Delivery Network Manager Artūrs Meisters. “Toen we eenmaal aan het project begonnen te werken, werd het duidelijk dat we ook GPS tracking, brandstofcontrole en routeplanning oplossing nodig hadden om de prestaties van onze vloot bij te houden”, voegt hij eraan toe.

Alle noodzakelijke functies om in-house levering te starten

De vloot van JYSK bestaat uit meerdere bestelwagens die dagelijks online bestellingen afleveren op 40-60 adressen, zowel vanuit het magazijn als de winkels van het bedrijf. Bij het kiezen van de leverancier van fleet management oplossingen zocht het bedrijf naar een digitale oplossing waarmee routes met meerdere afleverpunten en tijdvensters kunnen worden gepland, de voortgang van de route kan worden bijgehouden en nauwkeurige afleverinformatie kan worden verkregen – de meest essentiële gegevens voor een online retailer .

“Na een marktonderzoek te hebben gedaan en een ontmoeting met de vertegenwoordigers van het bedrijf te hebben gehad, hebben we besloten dat het aanbod van Mapon het beste aansluit bij onze behoeften – zowel qua functie als qua kosten”, legt Artūrs Meisters uit, en hij voegt eraan toe  

“De routeplanning werd pas onlangs gelanceerd, maar het had voldoende functionaliteit om het te gaan gebruiken. Bovendien zagen we dat de plannen voor de toekomstige ontwikkeling van de oplossing enkele functies bevatten die we ook graag voor onze vloot zouden willen hebben.”

Van routeplanning tot communicatietool – functies die bedrijfsmiddelen besparen

Routeplanning is een van de belangrijkste oplossingen die JYSK gebruikt om hun bezorgactiviteiten te beheren. “Momenteel maken we gebruik van routeplanning en optimalisatie met meerdere afleverpunten, evenals extra ladingen en leveringen. Bovendien ,

plannen we routes in drie verschillende levertijden, houden we regelmatig de voortgang van de route en geplande aankomsttijd (PTA) bij. Met deze gegevens kunnen we informatie krijgen over afwijkingen in de planning, waardoor we onze klanten nauwkeurigere leveringsinformatie kunnen bieden,”

legt Artūrs Meisters uit.

Volgens een bedrijfsvertegenwoordiger profiteert JYSK ook van een verscheidenheid aan andere Mapon platform oplossingen, zoals rapporten, een alles-in-één communicatietool, enz. Hij zegt dat bijvoorbeeld de brandstof rapporten het bedrijf veel tijd heeft bespaard bij het verzamelen van alle brandstofbonnen, het registreren ervan in de interne systemen en het invullen van routeverslagen voor de belastingdienst.

Artūrs Meisters vertelt ook: “We gebruiken Mapon als communicatiekanaal tussen onze koeriers, de transportafdeling en de magazijniers. Het hebben van een uniform communicatieplatform stelt ons in staat om transparantie te garanderen en op de hoogte te blijven van opnieuw geplande leveringen van bestellingen, evenals eventuele problemen die zich voordoen in het leveringsproces.”

Een platform dat zakelijke uitdagingen oplost

Als we het hebben over de samenwerking tot nu toe, zegt Artūrs Meisters:

“We werken nog maar een paar maanden samen met Mapon, maar kunnen nu al zien dat het bedrijf om zijn klanten geeft. Zowel projectmanagers als klantadviseurs staan altijd klaar om met ons te praten, onze vragen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen. Het feit dat ze naar onze feedback luisteren, is wat we het meest waarderen.”

De bedrijfsvertegenwoordiger deelt ook dat, naar hun mening, zowel het Mapon platform als de mobiele apps doordacht zijn en gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de behoeften van het bedrijf. “U kunt zien dat de oplossingen zijn ontworpen om zakelijke uitdagingen op te lossen en veel van de dagelijkse bedrijfsactiviteiten te vergemakkelijken. Tot dusver heeft Mapon ons niet alleen geholpen om de klantenservice te verbeteren door nauwkeurige berekeningen van de levertijden te leveren, maar ook om precieze werktijden voor onze werknemers te plannen, ”zegt hij.

Routeplanning is slechts één van de oplossingen die bedrijven kunnen helpen bij het verbeteren van hun wagenparkbeheer en het behalen van bedrijfsdoelen. Als u wilt weten welke oplossingen uw bedrijf kunnen helpen bloeien, maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze teamleden of neem contact met ons op via info.be@mapon.com!