Hoewel brandstofprijzen altijd een gevoelig onderwerp zijn geweest, is het vanwege de recente gebeurtenissen met de Russische invasie van Oekraïne voor velen een pijnpunt geworden. De prijzen zijn sindsdien sterk gestegen, waardoor iedereen zich afvraagt of, wanneer en met hoeveel deze prijzen weer zullen dalen. En hoewel frustratie en ontkenning een deel van de weg naar acceptatie kunnen zijn, geloven we in focus op de oplossing. In dit artikel bespreken we hoe slim en op feiten gebaseerd brandstofbeheer uw team kan helpen om efficiënter om te gaan met brandstof en u meer controle te geven over uw uitgaven, nu en in de toekomst.

Dus allereerst: wat is brandstofbeheer? Simpel gezegd, het is een telematica oplossing die u kan helpen het brandstofverbruik van uw wagenpark te volgen, te verbeteren en de operationele kosten te verlagen. Het brandstofverbruik wordt gemonitord door verschillende tools, waaronder CAN-bus metingen en verschillende sensoren die de informatie lezen en doorsturen naar een fleet management platform, waar het wordt geanalyseerd. Nu we weten hoe de informatie wordt verzameld, gaan we kijken hoe dit kan helpen.

1. Brandstofverbruik beheren

Zeer nauwkeurige brandstofsensoren voor lange afstand vrachtwagens leveren nauwkeurige informatie die voor u wordt doorgestuurd en weergegeven in een telematica platform. U zult zien hoe de brandstof wordt verbruikt tijdens de rit van elk voertuig dat is uitgerust met sensoren. Houd er rekening mee dat het gebruik nooit een constante stroom zal zijn, wat betekent dat u onderweg verschillende pieken en dalen zult zien.

Dit is absoluut normaal, aangezien voertuigen mogelijk meer brandstof nodig hebben om een heuvel op te rijden en minder wanneer ze stabiel rijden op een snelweg. Het uitproberen van verschillende routes en het optimaliseren van ritten kan hiervoor een effectieve remedie zijn. Pieken kunnen ook een direct effect zijn van het rijgedrag van uw chauffeurs, aangezien hard accelereren en remmen en overmatig stationair draaien het brandstofverbruik onnodig kan verhogen.

Wat het rijgedrag betreft, is ecorijden de ultieme weg naar brandstofbesparing. De wiskunde erachter suggereert dat een vrachtwagen die 90 km/u rijdt, 10% meer brandstof verbruikt dan een vrachtwagen die 80 km/u rijdt. Dit klinkt misschien een beetje contra-intuïtief, omdat het de indruk wekt dat u meer tijd nodig hebt om dezelfde afstand af te leggen. Blijkbaar is het is niet zo eenvoudig.

Elk voertuig heeft zijn optimale snelheid, die is gebaseerd op zijn RPM (omwentelingen per minuut). Door de optimale snelheid te combineren met verantwoord en attent rijgedrag, kunt u uw vermogen zo efficiënt mogelijk gebruiken.

Dit betekent dat u bij 90 km/u 31 liter per 100 km kunt verbruiken, terwijl u bij 80 km/u ongeveer 28 liter per 100 km verbruikt. Aangezien de EU-regelgeving voor rij- en rusttijden een gemiddelde rijtijd van 9 uur per dag toestaat, met een rijsnelheid van 80 km/u voor een totaal van 720 km, kunt u ongeveer 20 liter per dag en ongeveer 600 liter per 30 dagen besparen. Dat zou een serieuze besparing zijn aan 2 EUR/liter.

Brandstof controle en opvolging

Oplossingen voor Rijgedrag analyse hebben meerdere voordelen. Aan de ene kant zijn de prestaties van de bestuurder een belangrijke factor die verantwoordelijk is voor hoe effectief brandstof wordt verbruikt, aan de andere kant is de evaluatie ervan geprogrammeerd volgens de beste rijpraktijken. Dit betekent dat uw team door efficiënt te rijden ook veiliger en verantwoorder gaat rijden.

De beschikbare gegevens laten zien hoe elke bestuurder het doet en geven u mogelijkheden om hen te verbeteren met training- of motivatieprogramma’s. Zo heeft Bertschi AG – de Europese marktleider in intermodaal chemisch transport – een jaarlijkse training als een beloningssysteem binnen het bedrijf geïntroduceerd, waarmee zij de chauffeurs die de beste resultaten behalen, belonen. Bij chemisch transport wordt het voor hun chauffeurs steeds belangrijker om zich op hun best te gedragen in het verkeer.

Rijgedrag analyse

Met deze informatie bij de hand kunt u zoeken naar mogelijke oorzaken van onnodig brandstofverbruik, maar ook effectieve oplossingen vinden waar uw bedrijf op de lange termijn profijt van heeft.

2. Tankbeurten vooraf inplannen

Brandstofbeheersystemen kunnen ook helpen om realtime brandstofniveaus bij te houden. Waarom is dit belangrijk? Alle informatie die voor u beschikbaar is, wordt meestal achteraf weergegeven, wat goed is voor een algemeen overzicht, maar situaties kan belemmeren die een snelle reactie vereisen.

Voor een efficiënte workflow heeft u chauffeurs op de weg en managers op kantoor nodig die toezicht houden op hun werk. Hoewel ze beide op de hoogte zijn van het geschatte brandstofniveau in de brandstoftank, heeft de manager het voordeel om bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde tankstations voor vrachtvoertuigen of een werkplaats op te zoeken als er iets mis is met het voertuig.

Gezien de onzekerheden in de brandstofvoorziening en de daaruit voortvloeiende veranderingen in hun prijzen, kan het nuttig zijn voor managers om chauffeurs op dit moment naar de beste tankstations te begeleiden. Hoewel Polen aan het begin van het jaar brandstoftoerisme aanwakkerde dankzij belastingverlagingen, zullen degenen die vandaag door Polen reizen u vertellen dat sommige tankstations gewoon geen brandstof meer hebben vanwege de grote vraag in de buurt van de belangrijkste snelwegen, terwijl andere limieten hebben gesteld aan de hoeveel u kan tanken.

Met dit in gedachten zijn de gebruikelijke tankstops van de chauffeurs feitelijk of vanwege de prijs misschien niet langer een optie en dit is waar de manager kan helpen.

3. Elimineer diefstal

Hoewel veel verschillende cijfers en indicatoren u op de hoogte houden van de algehele situatie, geeft niets een beter beeld dan een werkelijk voorbeeld. Grijp de kans om het brandstofverbruik van uw wagenpark te overzien door middel van grafieken, die een duidelijk en overzichtelijk beeld geven van of het verbruik op een geleidelijk niveau is of dat er merkbare pieken of dalen zijn. Dit kan een aantal dingen signaleren. Meestal – tankbeurten.

Er kunnen echter gevallen zijn met brandstof drops, wat een snel brandstofverlies betekent. Dit kan duiden op een probleem met de tank (als het voertuig nog rijdt) of iemand die de tank leegt (als het voertuig stil heeft gestaan en weer is gaan rijden met een bijna lege tank).

Brandstof drop. Ledigen brandstoftank

Brandstofdiefstal is een verhaal dat zo oud is als de tijd. Wat bedoelen wij hiermee? Het gebeurt al zo lang dat mensen er steeds nieuwe manieren omheen vinden.

Als het om chauffeurs zelf gaat, halen ze zelden de brandstof uit de tank. In plaats daarvan tanken ze nu alleen maar jerrycans, terwijl ze hun vrachtwagens voltanken. Dit is waar verschillende integraties met telematica platforms u kunnen helpen. Door tankkaart gegevens te combineren met de gegeven telemetrie data, kunt u zien of de hoeveelheid brandstof die is betaald hetzelfde is als in de hoeveelheid die in de vrachtwagen is getankt.

Maar houd er rekening mee dat brandstof tegenwoordig ook door derden wordt gestolen. Meestal tijdens rustperiodes van chauffeurs. In dit geval, om uw werknemers veilig te houden en proactief te zijn bij het beveiligen van uw tank, kunt u proberen brandstofdop sensoren te introduceren, die een alarm geven wanneer ze illegaal worden geopend.

Ondanks dit alles vraagt u zich misschien nog steeds af of deze oplossing past bij uw zakelijke behoeften. Misschien zit u niet per se in de transportsector. Misschien zijn uw verplaatsingen beperkt tot een lokaal gebied – een stad of een kleine regio. Of misschien gebruikt u alleen lichte voertuigen voor uw bedrijf. Goed nieuws! De brandstofbeheer software kan een doeltreffende assistent zijn, ongeacht de sector of het aantal ritten.

OtankiMill is bijvoorbeeld de grootste landbouw dienstverlener in de Baltische regio met 20 jaar ervaring op de Europese markt. Sinds ze oplossingen voor het monitoren van brandstofverbruik in hun bedrijf hebben geïntroduceerd, is het brandstofverbruik met 10% gedaald.

Dus als u het brandstofverbruik wilt verminderen en uw team wil inspireren hetzelfde te doen, is dit misschien precies wat u zoekt.

Mapon is één van de betere telematica serviceproviders in Europa en biedt vele oplossingen, van GPS-tracking en brandstofcontrole tot routeplanning en rijgedrag analyse. Op zichzelf of samen, elk van deze oplossingen kan helpen om een beter inzicht te krijgen in het brandstofverbruik in uw wagenpark en te helpen bij het efficiënte beheer ervan. Neem contact op met ons team voor meer informatie en begin vandaag nog met het nemen van op feiten gebaseerde beslissingen voor uw vloot!