Elektrificatie is één van de meest opvallende technologische trends van de afgelopen jaren. Veel industrieën zijn er door beïnvloed, maar vooral de transportsector. De Europese Unie steunt momenteel niet minder dan 581 transport elektrificatie projecten, wat één van de vele indicatoren is dat elektriciteit als energiebron in de transportsector een blijvertje is.

Een bedrijf dat heeft ook besloten om over te gaan op elektrificatie is de Letste Post (SJSC Latvijas Pasts– LP). Het is een organisatie die geen lange introducties vereist – er wordt al honderden jaren verschillende soorten postdiensten geleverd op Letse bodem, maar de vestiging zoals we die kennen, werd opgericht in 1992. Om financiële duurzaamheid te waarborgen, vooral in vrije marktomstandigheden, moet een bedrijf zich aanpassen aan veranderende tijden en nieuwe technologieën omarmen, dus zoekt LP regelmatig naar oplossingen die de kwaliteit en snelheid van zijn diensten kunnen verhogen, evenals de werkomstandigheden van zijn werknemers kunnen verbeteren.

Nieuw transport voor postbodes

Bij het plannen van de bedrijfsontwikkeling raakte het bedrijf geïnteresseerd in elektrische fietsen (of e-bikes). Volgens Letse Post Senior Project Manager Toms Vāvere passen ze om meerdere redenen goed bij elkaar. Ten eerste is een e-bike een milieuvriendelijk vervoermiddel. Ten tweede stelt het de berijder in staat om grotere afstanden af te leggen met grotere lading. Ten derde biedt elektrificatie een betrouwbare energiebron voor gadgets zoals verlichting en gps-apparatuur voor het volgen van wagenparken.

Een Letse Post e-bike buiten op de stoep
De nieuwe e-bikes zijn specifiek aangepast aan de noden van de post

Deze apparaten en de bijbehorende diensten vormen de basis van een samenwerking tussen Mapon en LP. Ons aanbod werd het meest geschikt geacht bij een openbare aanbesteding, wat leidde tot de installatie van meer dan 100 gps-tracking apparaten die locatie- en routegegevens naar de fleet management software van Mapon sturen.

Hoewel de use-cases en voordelen van e-bikes vrij duidelijk zijn: waarom heeft de post GPS-tracking oplossingen nodig?

Brede functionaliteit voor een eenvoudige technologie

Ondanks de beperkte functionaliteit van deze specifieke apparaten, waaronder locatie detectie en routeoverzicht, zijn ze erg handig voor LP. Het bepalen van de locatie van apparatuur helpt bij het vinden ervan in geval van diefstal en verhoogt de algemene veiligheid van medewerkers door bijvoorbeeld de manager te waarschuwen wanneer de e-bike lange tijd nergens heen gaat of wanneer er buiten de beoogde route wordt gereden. Ook de postbode kan zich veiliger voelen, wetende dat het verloren voorwerp teruggevonden kan worden.

Een screenshot van Mapon Pro Kaartweergave met een gemarkeerde route
De kaart biedt een handig overzicht van alle voertuigen en hun routes

GPS-tracking biedt ook onderhoudsbeheer op basisniveau van de vloot, omdat het mogelijk is om te bepalen hoeveel een specifieke e-bike is gebruikt. Met deze informatie kan de beheerder onderhouds- of reparatiewerkzaamheden inplannen. Bovendien kunnen lange periodes van niet-gebruik dienen als indicatoren voor mogelijke schade, aangezien e-bikes geacht worden regelmatig te worden gebruikt.

Een andere belangrijke functie van GPS-tracking oplossingen is het waarborgen van de leveringskwaliteit. Soms heeft de post een bewijs van bezorging nodig.

Mapon-oplossingen laten zien dat de apparatuur op een specifieke tijd en plaats bij de ontvanger is aangekomen – samen met andere gegevens helpt het om te bewijzen dat de levering echt is heeft plaatsgevonden.

Dit is vooral van belang bij ongewenste leveringen, zoals gerechtelijke dagvaardingen. De ontvanger kan proberen te misleiden door te zeggen dat de postbode nooit is aangekomen, maar de gegevens op het Mapon Pro platform vertellen een ander verhaal.

De LP verantwoordelijke noemde ook de geplande jobs met optimalisatie van routes. Het werk van een postbode bestaat uit bezorgadressen. Als het bijvoorbeeld de taak is om een nieuw tijdschrift bij de abonnees te bezorgen, dan worden alle adressen gesorteerd in een zo logisch mogelijke route.

De mogelijkheid om de werkelijke route van een werknemer en de afgelegde afstand te visualiseren, helpt echt om te begrijpen of en welke verbeteringen nodig zijn.

Alle gegevens en optimalisatiemogelijkheden zijn waardevol, aangezien 1,3 miljoen postbussen worden onderhouden door ca. 900 postbodes in Letland!

Tevredenheid over de samenwerking met Mapon

Hoewel het testen van het systeem en het configureren van de oplossing nog niet 100% is voltooid, hadden de LP medewerkers al tijd om vertrouwd te raken met zowel het Mapon Pro platform als het bedrijf zelf. De LP projectverantwoordelijke vermeldt dat de post ervaring heeft met meerdere kaart- en GPS-systemen, waardoor ze Mapon oplossingen in de bredere marktcontext kunnen evalueren, niet alleen op zichzelf.

“We waarderen vooral het intuïtieve ontwerp van Mapon Pro, dat zowel voldoet aan de behoeften van de post als gemakkelijk te leren en te gebruiken is,”

merkt Toms op. Soms zijn softwareontwikkelaars gefocust op functionaliteit terwijl ze minder tijd besteden aan gebruikerservaring – volgens de Letste post is dit niet het geval met de Mapon oplossingen.

Er zijn ook geen grote problemen met het partnerschap zelf, zei Toms. Hij merkt op dat de communicatie met Elīna (Sales Project Manager) snel en professioneel verloopt. Dat Mapon klantbeleving centraal stelt, is volgens hem zichtbaar in de productontwikkeling, maar ook in de algehele communicatie.

2 Mapon- en 1 Letse post medewerkers staan naast post e-bikes
Foto met de nieuwe e-bikes: Toms van Letse post (midden), Mapon Project Manager Elīna en Product Development Manager Kalvis

Als uw bedrijf ook behoefte heeft aan vloot oplossingen voor verschillende voertuigtypes in samenwerking met een verantwoordelijke en attente partner, neem dan contact op met een Mapon projectmanager!