De transportsector is verantwoordelijk voor 33% van het totale energieverbruik in Europa, waarbij de wegvervoersector goed is voor meer dan 80% van die energie, aldus de Europese Commissie. In de afgelopen jaren hebben bedrijven echter een trend doorgemaakt om de voertuiggebruiksprocessen te verbeteren om het energieverbruik en het brandstofverbruik van voertuigen te verlagen. Het betekent dat bedrijven zich richten op het verhogen van de efficiëntie van hun wagenpark en het chauffeursgedrag, terwijl ze tegelijkertijd positieve veranderingen in de hele sector bevorderen.

Onze Rijgedrag Analyse oplossing laat zien welke acties de bestuurder onderneemt met zijn kennis, perceptuele en cognitieve vaardigheden. In de loop der tijd is dit aanzienlijk verbeterd en nu is Mapon trots op een zeer nauwkeurig ontwikkelde doordachte oplossing waarmee onze klanten de rijprestaties kunnen evalueren op basis van verschillende criteria, zoals:

  • Brandstofefficiënt rijden;
  • Stationair draaien;
  • Uitbollen;
  • Hard remmen, optrekken, harde bochten etc.

Deze criteria worden gebruikt om prestatiebeoordelingen van A tot G aan bestuurders toe te wijzen, evenals om een meer gedetailleerd rapport voor te bereiden dat de gewoonten van elke bestuurder weergeeft.

De oplossing dient niet alleen als analytisch hulpmiddel voor de werkgever, maar ook als feedback voor de chauffeurs


Geeft hen ook de mogelijkheid om betere rijprestaties te bereiken, de verkeersveiligheid te verbeteren en het brandstofverbruik en de uitstoot te verminderen.

Analyse van stuurgedrag in een groot bedrijf

Steeds meer bedrijven, zowel lokaal als internationaal, implementeren het rijgedrag van chauffeurs in hun fleetmanagementprocessen, omdat de oplossing helpt de prestaties van chauffeurs te verbeteren en de bedrijfsmiddelen te optimaliseren. SCHWENK, een wereldwijde fabrikant van bouwmaterialen met een aanwezigheid in meer dan 50 landen in de wereld, was een van de eerste bedrijven in Letland die een rijgedragsoplossing ging gebruiken.

SCHWENK maakt gebruik van de Mapon oplossingen sinds 2015, en de Rijgedrag Analyse oplossing – vanaf het moment dat het werd geïntroduceerd in 2017.


Het bedrijf heeft deze beslissing genomen om te zorgen voor de veiligheid van de chauffeurs, één van de topprioriteiten van het bedrijf.

Een investering in de professionele groei van chauffeurs

Een regelmatige en gedetailleerde analyse van het rijgedrag biedt het management van het bedrijf de mogelijkheid om te evalueren welke aspecten van de prestaties van de bestuurder moeten worden verbeterd. Bovendien biedt het de nodige middelen aan om bestuurders te leren hoe ze hun rijgedrag kunnen verbeteren.

Het is belangrijk voor het bedrijf dat SCHWENK bestuurders professionele en zeer gewaardeerde leden van het wegverkeer zijn, die de principes van veilig en beleefd rijden volgen. De verzamelde gegevens laten toe om te analyseren:

  • Rijsnelheid;
  • Hard optrekken en remmen;
  • Scherpe bochten;
  • Gebruik van cruise control en uitbollen;
  • Stationair draaien en andere acties.

Op basis van de verkregen resultaten, werkt het bedrijf aan het opleiden van zijn werknemers over de rijcultuur en veiligheid.


Zo is het aantal gevallen van scherpe bochten aanzienlijk afgenomen, waardoor het risico van kantelen wordt verminderd.

De mogelijkheid om het volledige beeld van de bestuurders prestaties te zien, is een groot voordeel dat helpt de logistieke efficiëntie te verbeteren en het brandstofverbruik, de afschrijving en de bedrijfskosten te optimaliseren. De SCHWENK bedrijfsspecificaties omvatten voertuigoperaties op moeilijk toegankelijke locaties die een aanzienlijke invloed hebben op het brandstofverbruik en de afschrijvingskosten.

Met de Mapon oplossing kan het bedrijf deze locaties herkennen in hun rijgedrag analyse en deze gegevens gebruiken om nog betere offertes voor hun klanten voor te bereiden.

Een oplossing voor het verbeteren van bedrijfs- en milieuduurzaamheid

Verschillende soorten onderzoek zijn wereldwijd uitgevoerd naar manieren waarop het rijgedrag van invloed is op de technische staat van het voertuig, de hoeveelheid verkeersongevallen en zelfs het emissieniveau. Wetenschappers in de VS hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat hard optrekken en remmen brandstof kunnen verspillen en met een afname in kilometers van 33% op de snelweg en met 5% in de stad. Hoe meer brandstof wordt verbruikt, des te meer uitstoot er in de atmosfeer komt.

Tijdens het gebruik van het systeem heeft SCHWENK het brandstofverbruik verlaagd en de rijcultuur binnen zijn vloot verbeterd. Veiligheid is de belangrijkste prioriteit van het bedrijf, zowel lokaal als wereldwijd. Bovendien heeft SCHWENK verschillende onderscheidingen ontvangen die de bedrijfsresultaten en best prestaties op dit gebied erkennen.


Als u vragen heeft over de analyse van het rijgedrag of als u de oplossing in uw bedrijf wilt proberen, klik dan hier.