Bränslepriserna fluktuerar och förändras från tid till annan, och det har konstaterats att antalet bränslestölder ökar varje gång priserna stiger. Den nuvarande situationen med bränslepriserna är annorlunda eftersom ingen kan säga om och när priserna kommer att sjunka igen. De nuvarande höga bränslepriserna gör alla fordon som transporterar eller använder bränsle till ett potentiellt mål för bränsletjuvar.

För att få mer information om detta satte vi oss ner med vår varumärkespartne Mapon Litauen. Vi bad dem dela med sig av sina erfarenheter och åsikter om anordningar som är utformade för att förhindra bränslestölder, hur brådskande det är att införa dem, vilka lösningar som finns tillgängliga och om de ger önskat resultat.

Växande efterfrågan på lösningar för att förhindra bränsleskador

Vi inleder diskussionen med att berätta hur företag ivrigt söker efter lösningar för att skydda sina flottor från bränslesmuggling. “Just nu, med stigande bränslepriser, blir lösningar för att förhindra bränslestölder allt populärare och fler och fler företag efterfrågar dem”, säger Gediminas Butvidas, IT-direktör på Mapon Litauen.

“Och det handlar inte bara om nya kunder, utan också om gamla. Vissa av våra kunder har tidigare haft smarta bränsleklockor installerade på endast ett fåtal fordon. Nu är de intresserade av att sprida lösningen till andra fordon”, fortsätter han.

En av de vanligaste lösningarna är smarta bränslelås, som registrerar varje gång en bränsletank öppnas och stängs och ger larm om tanken öppnas olagligt (som ett billarm).

Gediminas förklarar att Mapon Litauen har erbjudit smarta bränsleklockor i ett par år nu, och deras erfarenhet visar att det finns många olika anledningar till varför kunderna väljer att integrera den här lösningen i sin fordonsflotta.

Vi har en kund som ville installera lösningen, inte så mycket för att skydda sig mot tjuvar, utan för att övervaka sina förare. Lösningen ser till att du blir varnad när locket på bränsletanken öppnas. Företaget kan därför se om tanken har öppnats på bensinstationen eller inte. I vissa företag gör förarna inte ens själva tankningen, så om tanken öppnas skulle det vara ett tecken på eventuell stöld”, förklarar Gediminas.

Många kunder är intresserade av det inbyggda larmsystemet som de smarta tanklocken erbjuder. Larmet måste dock aktiveras manuellt och stängas av från lastbilen när förarna tankar. “Ibland glömmer förarna dock att slå på larmet igen. Därför uppskattar våra kunder att kunna se på Mapons tjänst var larmen är avstängda i lastbilarna”, säger vår partner.

Fördelar med att använda smarta bränslekapslar

Det är ingen hemlighet att tjuvar också kan vara smarta. Under diskussionens gång framkommer människors motsatta åsikter om nyttan med bränslelås i debatten – vissa anser att det inte är någon idé att införa extra säkerhet, eftersom en tjuv kan kringgå alla säkerhetsåtgärder om han ser att han anstränger sig för att borra ett enkelt hål i tanken. Detta väcker frågan: är det meningsfullt eller meningslöst?

“Om tjuvarna är smarta och kan identifiera vad som är installerat i lastbilen, särskilt om det finns ledningar som löper nära tanklocket, måste de använda en annan metod för att stjäla bränsle. De flesta stölder sker dock genom att öppna bränslelocket och tömma tanken på det sättet. Om locket är låst eller har en stålklämma kan avloppsröret inte föras in genom bränslelocket på “normalt” sätt. I det här fallet är det enda sättet att utföra stölden att borra”, säger Gediminas.

Det finns alltså utan tvekan en chans att tjuvarna stjäl bränslet ändå, men det blir åtminstone svårare för dem att göra det. Och om du får ett larm eller en rapport om att en tank öppnas utan tillstånd vet du att något är på gång.

Gediminas fortsätter: “Man kan nästan jämföra det med en försäkring: man kan ha en bra försäkring, en premiumförsäkring eller ingen försäkring alls! Om du inte har någon utrustning installerad på din lastbil är det som att inte ha någon försäkring.

Om du har ett smart tanklock är det redan bra. Men om du har ett bränslelock, larm, bränslesensorer och andra positionerings- eller säkerhetsåtgärder har du i princip gjort allt du kan för att förhindra stöld.”

När vi diskuterar andra lösningar som kan fungera bra tillsammans med smarta bränslelås för att öka säkerheten, påpekar vår partner:

“Jag tror att kameralösningar fungerar bra tillsammans med smarta bränslelås. Du kan se tjuvens fordon på kameran, men du behöver inte gå igenom alla videofilmer eftersom du redan vet när och var bränsletanken öppnades tack vare de uppgifter som bränslekorken ger. Du vet redan exakt när stölden ägde rum.

Gediminas berättar om en kund som 2018 beslutade att installera bränsleklockor på sin flotta, men som inte ville ha med ett larmsystem. Ur säkerhetssynpunkt har de därför endast meddelanden om bränsletankens öppnings- och stängningstider. Trots detta har lösningen fungerat bra för dem under hela denna tid. Du behöver alltså inte nödvändigtvis köpa alla lösningar på marknaden, utan de som passar ditt företagsbehov.

Slutligen betonar Gediminas vikten av att ha rätt verktyg för att skydda sin fordonsflotta:

“Ju fler lösningar du har till ditt förfogande, och därmed kunskap om din flotta, desto bättre kan du se till att stölder är mindre svåra att genomföra och att du har snabb tillgång till viktig information om du drabbas av en bränsle – eller fordonsstöld.”

Om du letar efter fler säkerhetsåtgärder för att öka säkerheten i din fordonsflotta kan du kontakta vårt team för mer information. Som ordspråket säger – man tror aldrig att man behöver något förrän man önskar att man redan hade det.