Brændstof er langt den dyreste del af flådestyring, især inden for transport og logistik. En gennemsnitlig lastbil kører ca. 10.000 kilometer om måneden og bruger ca. 30 liter brændstof pr. 100 kilometer. Det betyder, at selv en lille ændring på 1 liter pr. 100 kilometer vil resultere i brændstofbesparelser på 100 liter eller mere på virksomhedens balance.

Ved hjælp af kvalitetsmålingsværktøjer og software til brændstofstyring kan virksomheder opdage og løse problemer som brændstoftyveri, uautoriseret brug eller ineffektiv køreadfærd, der bidrager til et for højt brændstofforbrug. Lad os grave dybere og finde ud af hvordan!

Hvordan Måler Man Flådens Brændstofforbrug?

Der er flere måder at kontrollere flådens brændstofforbrugseffektivitet på ved at bruge forskellige typer udstyr, herunder:

 • Standarddata for måling af brændstofniveau – køretøjets CAN-bus; 
 • Brændstofforbrugssensor;
 • Brændstofniveausensor med høj kapacitet.

CAN-bussen findes på de fleste moderne lette køretøjer, lastbiler og traktorer og bruges til at overføre oplysninger om brændstofniveauet fra køretøjets computer til satellitovervågningssystemer. I mellemtiden modtager computeren de brændstofrelaterede data fra den fabriksmonterede brændstofsensor.

Selvom CAN-bussen er en praktisk måde at få adgang til brændstofforbrugsdata på, viser vores erfaring, at de fabriksinstallerede sensorer kan have en fejl på op til 15%, hvilket bidrager væsentligt til unøjagtigheden af data. Derudover tager beregningen ikke højde for de døde zoner inde i brændstoftanken, som kan udgøre op til 10% af volumen, hvilket øger fejlen yderligere.

Disse begrænsninger er grunden til, at CAN-busdata primært bruges til flåder af lette køretøjer, mens logistik- og kølekædevirksomheder installerer mere avancerede løsninger, såsom brændstofflowmålere og brændstofniveausensorer i deres flåder.

Brændstoftank med dødzoneindikationer

Fra simple brændstofniveau-sensorer til avanceret teknologi

Da Mapon startede i flådestyringsbranchen for 17 år siden, var den primære bekymring for virksomhederne at beskytte deres køretøjer og brændstof mod interne tyveriforsøg. For at løse dette problem installerede vi simple brændstofniveau-sensorer i lastbilernes brændstoftanke for at overvåge brændstofniveau, mængde og forbrug. Disse sensorer havde en unøjagtighed på omkring 3%, hvilket skyldtes selve hardwaren, kalibreringsprocessen og tankningsdataene.

Det var fint i begyndelsen, men efterhånden som markedet udviklede sig, og brændstofpriserne steg, opfyldte sådanne unøjagtigheder ikke længere kundernes behov, og hardwareproducenterne måtte hurtigt tilpasse sig de nye markedskrav. Det gjorde de ved at introducere brændstofniveausensorer med en digital grænseflade og mulighed for at tage højde for variabler, såsom brændstoftemperatur, når de foretager målinger. Vores beregninger viser, at

indførelsen af moderne sensorer i logistikflåder har resulteret i en datanøjagtighed på omkring 1%, hvilket har gjort det muligt for virksomheder at reducere uberegnet brændstof fra 30 liter til 10 liter i en 1000-liters tank på en enkelt lastbil.

Forestil dig, hvor vigtige disse data er for flåder på 10, 100 og 1000 køretøjer!

Kalibrering af Brændstofniveausensor og Tank – Nøglen til Præcise Data

Der er en anden vigtig ting, der skal gøres for at sikre præcise data om brændstofforbrugetkalibrering af brændstofniveausensoren. Det er vigtigt, fordi:

 1. Unøjagtigheder kan opstå over tid, f.eks. på grund af sensordrift, ændringer i brændstofegenskaber og tankens form. Kalibrering minimerer fejl og giver mere pålidelige og nøjagtige data om brændstofforbruget.
 2. Den etablerer et referencepunkt for sensorbasen, som giver konsistente og nøjagtige aflæsninger på tværs af forskellige køretøjer eller over tid. Det er afgørende for at spore tendenser i brændstofforbruget og identificere uregelmæssigheder/ineffektivitet i flåden.
 3. Det gør det muligt for flådechefer at identificere og håndtere overdrevent brændstofforbrug, overvåge forbedringer af brændstofeffektiviteten og træffe foranstaltninger til at reducere brændstofspild. 
 4. Det giver nøjagtige baseline-brændstofniveauer og overvåger afvigelser fra forventede brændstofforbrugstendenser, hvilket muliggør proaktive foranstaltninger for at forhindre brændstoftyveri.
Kalibreringsudstyr til brændstofniveausensor i Mapon-teknikerens bil

Moderne Teknologi Betyder Hurtige Installationer

Der er mange fordele ved at opgradere din værktøjskasse til brændstofstyring. Ud over at få præcise data af høj kvalitet sparer moderne teknologi også tid på installationer af brændstofniveausensorer, hvilket betyder, at vi kan gøre vores arbejde hurtigere, og at dine lastbiler kan vende tilbage til arbejdet hurtigere.

For eksempel anslår vores beregninger, at det tidligere tog op til 6 timer at installere og kalibrere to brændstofniveausensorer på en lastbil i DAF XF-serien med en fuld tankkapacitet på 1485 liter. I dag, med vores kalibreringssystem, kan vi gøre det på 2,5 timer. Det betyder, at enhver af vores teknikere kan udføre tre installationer om dagen i stedet for kun én. Det betyder også omkostningsbesparelser og et hurtigere investeringsafkast for vores kunder.

Hjælp til at Forhindre Brændstoftyveri

Præcise forbrugsdata kan hjælpe med at forbedre brændstoføkonomien. Men det er ikke nok til at tackle en af de evige forretningsudfordringer – forebyggelse af brændstoftyveri. Den seneste energikrise bragte brændstofpriserne op på hidtil usete højder, hvilket igen førte til en stigning i brændstoftyverier, især på parkeringspladser eller andre ubeskyttede steder, hvor chaufførerne holder deres hvil.

For at hjælpe vores kunder med at beskytte deres ressourcer har vores team udviklet en tyverisikret, intelligent tankdæksel-løsning, som udløser en høj alarm, hvis tankdækslet åbnes uden tilladelse.

I løbet af de sidste to år er denne alarm blevet installeret på hundredvis af brændstoftanke.

Indtil videre har vi kendskab til 10 tankdæksler, som har været udsat for tyveriforsøg i denne periode. I hvert af disse 10 tilfælde var der mindst 500 liter brændstof i tanken. Takket være alarmerne og chaufførernes reaktioner blev der ikke stjålet en eneste liter brændstof, og alle beskadigede dæksler blev udskiftet med nye.

Smart tankdæksel efter forsøg på brændstoftyveri

Kombiner Brændstofstyring Med Andre Flådestyringsløsninger

Som du kan se, er der mange komponenter, der udgør et godt brændstofstyringssystem. Men det handler ikke længere kun om at se på mængden af påfyldt og aftappet brændstof i en graf. Vi kan se, at både virksomhedsejere og chauffører er mere interesserede i at installere ekstra hardware og software:

 • Beregne præcise ruteomkostninger for deres kunder;
 • Forbedre kørekulturen i deres flåder;
 • Bidrage til en bæredygtig forretningspraksis ved at reducere CO2-udledningen osv.

Køretøjerne bliver også smartere og mere moderne, så det er en videnskab i sig selv at drive dem på den mest effektive måde. Det er her, andre telematikløsninger, som f.eks. analyse af chaufføradfærd, kan supplere din flådes brændstofstyringssystem.

Dashboard til analyse af kørselsadfærd på Mapon-platformen

Hvor længe kørte lastbilen i tomgang? Hvor og hvornår på ruten overskred chaufføren hastighedsgrænsen? Hvor længe overskred chaufføren hastighedsgrænsen? Blev der brugt fartpilot? Hvor meget brændstof brugte lastbilen med PTO’en tændt? Disse spørgsmål er alle direkte relateret til brændstofforbruget.

Lad os se på et mere specifikt eksempel her. Data viser, at man kan spare op til 20% brændstof ved at reducere hastigheden fra 90 km/t til 80-85 km/t.

Så hvis din lastbil kører 10.000 km om måneden, vil det koste dig 600 liter brændstof hver måned ikke at køre eco speed.

Med de nuværende brændstofpriser kan du forestille dig, hvor meget det vil betyde.

Det er også værd at bemærke, at nogle lande, såsom Tyskland, Frankrig og Sverige, har indført en hastighedsgrænse på 80 km/t for lastbiler, hvilket betyder, at overskridelse af denne grænse ikke kun vil koste dig mere i brændstof, men også kan resultere i en klækkelig bøde.

Brændstof er og vil altid være en af de største omkostninger ved flådestyring, uanset om det er benzin, diesel, LPG, LNG eller – i fremtiden – elektricitet. Teknologien vil også ændre sig og bringe nye måder at måle effektivitet på, men én ting vil forblive – ønsket om at få mest muligt ud af virksomhedens ressourcer gennem smart optimering og omsorg for teams og lokalsamfund. Lad os arbejde på din flådes brændstoføkonomiske udfordringer sammen – ring til os på 42 90 84 84 eller tilmeld dig en gratis Mapon-platformsdemo med vores team i dag!

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et brændstofstyringssystem?

Et brændstofstyringssystem er en løsning, der er designet til at overvåge, kontrollere og optimere flådens brændstofforbrug. Det omfatter forskellige hardware- og softwarekomponenter, der sporer brændstofniveauer, forbrug og relaterede data for at give præcis indsigt i effektiv brændstofstyring.

Hvordan fungerer flådens brændstofstyringssystem?

Et flådebrændstofstyringssystem bruger en kombination af hardware, såsom sensorer til brændstofniveau, telemetrienheder og softwareapplikationer, til at indsamle realtidsbrændstofdata fra køretøjer, herunder brændstofniveauer, tankningshændelser og brændstofforbrug. Disse oplysninger analyseres derefter og præsenteres via brugervenlige dashboards og rapporter, så flådecheferne kan træffe informerede beslutninger om brændstoføkonomi, forebyggelse af tyveri og omkostningsoptimering.

Hvad er fordelene ved brændstofstyringssystemer?

 • Forbedret brændstofeffektivitet. Ved nøje at overvåge brændstofforbruget og opdage ineffektivitet kan flådechefer implementere strategier til at reducere brændstofspild og forbedre den samlede effektivitet.
 • Forebyggelse af brændstoftyveri. Brændstofstyringssystemer kan hjælpe med at forhindre brændstoftyveri ved at opdage uautoriserede brændstoftransaktioner eller unormale brændstofforbrugsmønstre gennem realtidsovervågning og advarsler.
 • Omkostningsreduktion. Optimering af brændstofforbruget og forebyggelse af tyveri er med til at reducere flådens vedligeholdelsesomkostninger.
 • Datadrevet indsigt. Brændstofstyringssystemer giver værdifulde data og analyser af brændstofforbruget, så flådecheferne kan identificere ineffektive kørselsmønstre og træffe datadrevne beslutninger for at forbedre flådens effektivitet.

Hvordan fungerer brændstofniveausensorer?

Brændstofniveausensorer bruger en række forskellige teknologier til at måle mængden af brændstof i en tank og levere kontinuerlige dataaflæsninger. Disse målinger overføres til et brændstofstyringssystem til behandling og analyse. Systemet fortolker sensordata for at beregne brændstofforbruget ved at sammenligne ændringer i brændstofniveauet over tid. Det kan også estimere det resterende brændstof baseret på det aktuelle brændstofniveau, hvilket giver nøjagtig indsigt i brændstofforbrugsmønstre og hjælper flådeadministratorer med at optimere brændstofeffektiviteten og identificere forbrugsafvigelser.

Hvilken slags brændstofstyringsløsning har jeg brug for?

Det afhænger virkelig af den type flåde, du har, og dine forretningskrav. Hvis du f.eks. primært har lette køretøjer, vil du kun kunne få data om brændstofforbruget fra CAN-bussen. Men hvis du har en flåde af tunge lastbiler, vil det være bedre at installere brændstofniveausensorer med høj nøjagtighed for at få de mest nøjagtige data, da tunge lastbiler har større tanke og højere brændstofforbrug, hvilket giver mulighed for meget større brændstofbesparelser.

For store flåder er det også et must at holde styr på brændstofkvitteringerne. Det kan gøres ved hjælp af integrationer mellem tankstationskædesystemer og flådestyringssoftware, der giver mulighed for automatisk dataoverførsel om, hvor, hvornår, hvem og hvor meget brændstof der blev tanket, og derefter sammenligne det med de faktiske mængder i tanken.

Der er mange løsninger på markedet, så vi anbefaler, at du kontakter udbydere af flådestyringssoftware med dokumenteret ekspertise i at levere brændstofstyringsløsninger til lignende virksomheder for at finde ud af, hvad der passer bedst til din flåde.

Hvordan fungerer smarte tankdæksler med alarm?

Vi har prøvet mange løsninger for at forhindre brændstoftyverier, og indtil videre har vi fundet ud af, at kombinationen af intelligente brændstofdæksler, digitale brændstofniveausensorer og Mapon Expert GPS-sporingsenheden giver vores kunder de største fordele. Den kan hjælpe med at spare brændstof, læse CAN-busdata, downloade fartskriverdata eksternt og vise køretøjets placering i realtid.

Her er, hvordan det fungerer:

 1. Antag, at du har en lastbil med to brændstoftanke.
 2. Vores tekniker kommer for at installere Mapon Expert-sporingsenheden på den.
 3. Han installerer og kalibrerer også en brændstofsensor på hver tank.
 4. Derudover monteres der også et smart tankdæksel på hver tank.
 5. Brændstofniveausensorerne og de intelligente tankdæksler er derefter forbundet til sporingsenheden og alarmmodulet inde i kabinen.
 6. For at åbne tanken uden at udløse alarmen, f.eks. når man er på tankstationen, skal føreren blot slukke for alarmmodulet i kabinen.
 7. Mens brændstoftanken er åben, vil køretøjsikonet på Mapon PRO-platformens kortsektion skifte farve fra blå til rød, indtil alarmmodulet tændes igen, så flådeadministratorer kan følge med i, hvad der sker på afstand. Der er også mulighed for at modtage SMS- eller e-mailadvarsler. 
 8. Når lastbilen er standset, og brændstofniveauet har stabiliseret sig, registrerer Mapon Expert brændstofniveauet i begge tanke og begynder at behandle disse data i henhold til en særlig algoritme, der viser, om der er forsvundet brændstof, siden tanken blev åbnet. 
 9. Åbninger af brændstoftanke vises automatisk som et blåt ikon i køretøjets brændstofgraf på Mapon-platformen.

Det er vigtigt at bemærke, at beregningen af brændstofniveauet ikke kræver mobilnetværksdækning eller forbindelse til en server – det sker på selve enheden, så din flåde altid er beskyttet mod brændstoftyveri. Når der tappes brændstof fra en af tankene, registrerer enheden hændelsen og sender et signal, der udløser alarmen. Afhængigt af aftapningshastigheden går alarmen i gang, hvis brændstoftabet er mellem 15 og 30 liter. For yderligere sikkerhed er det muligt at aktivere SMS- og e-mailadvarsler, der sendes til flådeadministratorer, hvis der sker en uautoriseret åbning af tanken.