Pääsimme haastattelemaan Pekkaniskaa, erästä Maponin asiakkaista. Perheyritys Pekkaniska tarjoaa asiakkailleen erilaisten henkilönostimien, nostureiden ja trukkien vuokrausta sekä käyttökoulutusta. Se myy myös käytettyjä ja uusia henkilönostimia, joille se tarjoaa asiantuntevaa huolto-, katsastus- ja varaosapalvelua. Pekkaniskan toiminta jo itsessään tukee ympäristöystävällisyyttä – on ympäristöystävällisempää vuokrata, kuin omistaa. Pekkaniskan konttoreita on Suomessa, Ukrainassa ja Venäjällä. Pekka Niska aloitti liiketoiminnan 1960-luvulla, eli liiketoimintaa on ollut jo pitkään. Pekkaniska työllistää Suomessa noin 150 työntekijää. Koko konsernissa työntekijöitä on vähän yli 400.

Pekkaniska on noudattanut omaa kultaista lankaansa jo monen vuosikymmenen ajan. He ovat erikoistuneet tiettyihin tuoteryhmiin ja kehittäneet jatkuvasti omaa osaamistaan niiden parissa. He ovat tietoisesti jättäytyneet esimerkiksi yleiskonevuokrauksen markkinoilta, jotta he voivat panostaa osaamisensa täydellisemmin henkilönostimiin, nostureihin ja trukkeihin. Kun on pysytty tietyissä tuoteryhmissä, on voitu keskittyä vielä enemmän heidän tärkeiksi kokemiinsa asioihin – esimerkiksi asiantuntevaan myyntiin ja ripeään kuljetus- ja huoltopalveluun. Pekkaniska pyrkii ratkaisemaan ongelmat nopeasti ja haluaa palvella asiakasta tunneissa, ei päivissä.

Pekkaniskan eri toimipisteillä ei ole omia koneita, vaan kaikki koneet ovat kaikkien käytössä. Näin voidaan tarjota monipuolisesti nostimia asiakkaiden moniin erilaisiin tarpeisiin siellä, missä asiakas sitä tarvitsee. Pekkaniska haluaa panostaa hyvään työympäristöön. Toimipisteet pyritään pitämään siisteinä ja työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan. Heille maksetaan erilaisia kuntobonuksia, esimerkiksi tupakoimattomuudesta, urheilemisesta tai alkoholin juomatta jättämisestä. Näin halutaan kannustaa työntekijöitä terveellisiin valintoihin ja parempaan hyvinvointiin.Talossa monilla onkin todella pitkät työurat ja työntekijöiden vaihtuvuus Pekkaniskalla on melko pientä. Viime aikoina Pekkaniskalla on pyritty panostamaan erikoistumiseen ja työvoiman kouluttamiseen entistä enemmän.

Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu tietysti tasainen kasvu, mutta myös panostus Ukrainaan ja Venäjään. Niissä riittää paljon vaikeitakin haasteita, mutta myös paljon mahdollisuuksia!

Henri Kopsala, yrityksen monen sisäisen organisaation johtaja Suomessa ja ulkomailla, on kotoisin Pohjanmaalta. Siellä hän aloitti Pekkaniskan kenttämyyjänä vuonna 2004. Siitä lähtien hän on työskennellyt Pekkaniskalla monessa eri työtehtävässä. Hänen työpäivänsä eivät koskaan ole samanlaisia. Hän suunnittelee työviikkonsa melko väljiksi, koska esiin nousee aina uusia ja ajankohtaisia haasteita. Ne vievät usein aikaa. Kopsala pyrkii olemaan helposti tavoitettavissa ja valmiina hoitamaan odottamattomiakin asioita keskellä viikkoa. Hän nauttii työssään siitä, että se on monipuolista ja hän saa tehdä sitä mahtavien ihmisten ympäröimänä.

Pekkaniskan Vantaan logistiikka on käyttänyt Maponia nyt kahden vuoden ajan kuorma-autoissaan ja pick-up autoissaan. Mapon on Pekkaniskan ajojärjestelijän yksi tärkeimmistä työkaluista. “Suunnittelemme sen avulla tulevia toimituksia ja arvioimme toimitusaikoja asiakkaille. Meillä myös palautuvien koneiden kohdalla ajantasainen seurantajärjestelmä on ehdoton. Maponin avulla näemme missä autot liikkuvat ja voimme ohjeistaa kuljettajia niin sanotusti lennosta oikeisiin paikkoihin”, Henri kertoo. Maponista yritys saa arvokasta tietoa menneistä kuljetuksista ja näkee myös todellisen ajan, milloin auto on ollut asiakkaan luona. Pekkaniskalla Mapon laitteet ovat siis logistiikan omissa kuljetusautoissa. Myös Pekkaniskan kuljetuspäällikkö kommentoi Maponia positiiviseen sävyyn: “Toiminta on varma ja seurantajärjestelmä on paikkansapitävä.” Pekkaniska on ollut Maponiin oikein tyytyväinen.