Tämän vuoden alussa saavutimme 100 000 aktiivisen laitteen rajan Mapon palvelussa. Norjalainen yritys TrackSys AS asensi 100 000. laitteen, joten päätimme haastatella yrityksen teknologiajohtajaa Frank Strandia. Kysyimme hänen kokemuksistaan ​​telematiikkamarkkinoilla, kumppanuuksien rakentamisen tärkeydestä, sekä pandemian tuomista muutoksista markkinoille.

Miten sinulla ja TrackSysillä menee pandemian aikana?

TrackSysillä menee varsin hyvin. Pandemian alusta lähtien monet yritykset ovat etsineet tapoja optimoida kalustonsa ja hallintaprosessinsa, joten meillä on ollut paljon työtä. Niinpä sekä tiimimme että liiketoimintamme ovat kasvaneet nopeasti.

Tänä vuonna olemme asentaneet jo noin 2500 seurantalaitetta ja olemmekin hyvässä vauhdissa matkalla tämän vuoden tavoitteeseemme, joka on 40 000 asennettua laitetta. Olemme myös äskettäin liittyneet pitkän kokemuksen alalta omaavaan myyntitiimiin, joten tulevaisuudennäkymämme ovat positiiviset.

Kerro vähän itsestäsi ja yrityksestäsi. Milloin ja miten aloit työskennellä telematiikkamarkkinoilla?

Urani aikana olen aina tehnyt töitä kehityksen parissa ja vuonna 2009 päätin perustaa oman yrityksen. Sittemmin opin, että telematiikan avulla saa olennaisempaa tietoa seurantalaitteesta, kun käytössä on dataa suoraan ajoneuvosta algoritmin tuottaman datan sijaan.

Huomasin, että telematiikkadata on paljon luotettavampaa ja täsmällisempää kuin ajoneuvojen perusseurantajärjestelmän tiedot, ja siksi halusin siirtyä telematiikkaan.

Silloin aloitimme yhteistyön erään yrityksen kanssa, mutta jonkin ajan kuluttua huomasimme, että heidän järjestelmänsä ei vastannut täysin tarpeitamme, joten aloimme etsiä uutta alustaa, jota voisimme hyödyntää.

Miten TrackSysin ja Maponin yhteistyö alkoi?

Taisi olla vuosi 2016, kun tapasimme Maponin edustajan Hannoverin telematiikkamessuilla. Ensimmäinen yhteyshenkilömme oli Armands, joka tänä päivänä toimii Branch Development Managerina. Keskustelimme lyhyesti noin 10 minuutin ajan. Armands kertoi meille Maponista ja esitteli alustan pikaisesti. Sitten soitin hänelle pari kuukautta myöhemmin. Keskustelimme lisää ja huomasimme, että meillä on paljon yhteistä ja voimme harjoittaa liiketoimintaa yhdessä.

Sen jälkeen päätimme yhdistää muutaman laitteen Mapon-alustalle, jotta näkisimme, kuinka palvelu käytännössä toimi. Kolme kuukautta myöhemmin matkustimme Riikaan, missä tapasin loput Mapon-tiimistä. Tämän vierailun jälkeen päätimme aloittaa yhteistyön, jonka tulos on nähtävissä tänä päivänä.

Mitkä olivat ne asiat, joiden havaitsit olevan meille yhteisiä?

Meillä on sama visio olla innovatiivinen ja pysyä markkinoiden kärjessä. Katsomme aina eteenpäin emmekä koskaan lopeta alustan kehittämistä ja parantamista. Jatkuva uusien liiketoimintamallien ja ominaisuuksien etsiminen, joita voitaisiin lisätä tuotteeseen, johtaa markkinoiden kannalta merkityksellisiin alustan parannuksiin.

Onko Norjan markkinoilla paljon kilpailua? Kuina kilpailijoista erotutaan?

On melko paljon yrityksiä, jotka tarjoavat samoja tai samankaltaisia kalustonhallintaratkaisuja. Suosituin on ajopäiväkirja, jota käytetään veroilmoitusten laskemiseen. Olemme kuitenkin päättäneet keskittyä tarjoamaan ratkaisuja kuorma-autokalustoille, koska Norjassa kilpailu ei ole niin suurta sillä saralla. Useimmilla yrityksillä on käytössä myös kevyitä ajoneuvoja, joten asennamme edelleen laitteita ajoneuvoihin, joissa tarvetta on vain ajopäiväkirjalle ja muille perusominaisuuksille.

Jos puhumme itse markkinoista, on paljon yrityksiä, jotka keskittyvät vain yhden tietyn ratkaisun tarjoamiseen. Siksi useimmilla yrityksillä on yleensä käytössä ajopäiväkirja yhdeltä toimittajalta, digipiirturin etäluenta toiselta jne. Tärkein vahvuutemme onkin se, että voimme tarjota kaikki nämä ominaisuudet yhdessä paikassa – meillä on käytössä Mapon työnhallinnan ja kaluston paikannuspalvelu, Tachogram ohjelma digipiirtureiden hallintaan sekä oma Smart tietullihallintojärjestelmä, kaikki samassa paikassa.

Siksi, kun tarjoamme täydellisen paketin, asiakkaat voivat lopettaa useiden järjestelmien käytön ja siirtyä käyttämään vain yhtä.

Tämä on erityisen tärkeää suuremmille yrityksille, jotka toimintojen optimoimisen myötä voivat käyttää kulkuneuvoja tehokkaammin, säästää aikaa ja parantaa sijoitetun pääoman tuottoa.

Miten käytät Mapon palvelua yrityksesi tarpeiden tyydyttämiseen?

Käytämme paljon API-integraatioita, koska meillä on myös omat työkalut käytössä, esimerkiksi jo mainitsemani Smart-järjestelmä tietullien hallintaan. Käyttämällä erilaisia integraatioita voimme helposti siirtää tarvittavat tiedot Mapon-alustalta omaan järjestelmäämme.

Miltä sinusta tuntui, kun sait tietää, että TrackSys on asentanut 100 000. laitteen Mapon-palveluun?

Aluksi näin viestin Maponin Facebookissa ja tunsin olevani onnellinen, koska tiedän, että aina kun te kasvatte, myös me kasvamme. Myöhemmin sain puhelun Andrisilta (kirjoittajan huomautus – Andris Dzudzilo, Mapon Co-CEO). Muistan, että olin autossa, matkalla toimistoon asennustyön jälkeen, kun hän sanoi: “Minulla on sinulle hyviä uutisia – sinä olet asentanut 100 000. laitteen Mapon-palveluun!”. Silloin ajattelin: “Wow, se on hienoa!”.

Myöhemmin kerroin upeista uutisista myös koko tiimille.

Mielestämme tämä virstanpylväs on osoitus jatkuvasta kasvusta sekä selkeä merkki siitä, että teemme jotain oikein.

Sanoit aiemmin “kun te kasvatte, myös me kasvamme”, mikä kielii siitä, että vahva kumppanuus on tärkeä osa liiketoimintasi menestystä. Onko näin?

Kyllä, mielestäni se on tärkeää! Kuten jo sanoin, kun te kasvatte, myös meillä on kasvupotentiaalia. Kun te jatkuvasti kehitätte omaa palveluanne, se antaa meille mahdollisuuden tarjota potentiaalisille ja nykyisille asiakkaillemme entistä enemmän toimintoja yhdessä järjestelmässä.  Se on kuin loputon sykli – kun laajennatte liiketoimintaanne, saatte myös lisää asiakkaita. Sitten rekrytoitte lisää ihmisiä töihin, joka lisää jälleen enemmän toiminnallisuutta alustalle, mahdollistaa enemmän liidejä jne.

Mitä arvostat eniten yhteistyössä Maponin kanssa?

Se on kokonaispaketti, koska te tarjoatte paljon enemmän kuin vain perusasiat. Kyllä, teillä on ajopäiväkirja, joka on myös monilla muilla yrityksillä tarjolla. Mutta sitten näemme, että tarjoatte myös ajoneuvotarkastuksia, määräysten noudattamista digipiirturien avulla ja bluetooth-paikannusta. Vain muutama muu yritys tarjoaa nämä ominaisuudet. Siksi haluamme käyttää Mapon-palvelua ja tarjota sitä myös muille.

Mielestäni hyvä kumppanuus, joka meillä on, tarjoaa kaikki palvelun ominaisuudet yhdessä paikassa. Meidän ei tarvitse etsiä useita kumppaneita. Se on tärkein asia meille.

Toinen tärkeä asia on, että teillä on paljon kumppaneita ympäri maailmaa – Australiasta Afrikkaan ja Amerikkaan. Se tarkoittaa, että autatte kuljettajia Norjassa, Saksassa, Etelä-Amerikassa tai muualla tekemään työnsä.

Mainitsit jo, että tämä tulee olemaan hyvä vuosi TrackSysille. Luuletko, että telematiikkamarkkinat kasvavat edelleen?

Näemme, että markkinoiden kasvulle on paljon potentiaalia, koska on enemmän potentiaalisia asiakkaita, jotka keskittyvät telematiikkaratkaisuihin tänä vuonna.

Yritykset näkevät nyt paremmin kuin koskaan kalustonhallinnan ja työajanseurannan hyödyt osana liiketoimintaa.

He ymmärtävät, että digitalisaatio voi auttaa heitä valvomaan kalustojaan helpommin, seuraamaan reittejä, keräämään tietoja ajoneuvoista ja lopulta optimoimaan kaluston hallintaprosesseja.

Kuinka lataat akkuja, jotta jaksat taas painaa töissä?

Minusta pääperiaate on mykistää puhelin muutamaksi tunniksi päivässä ja tehdä jotain muuta. Mitä ikinä teenkin, päätavoitteeni on onnellinen yksityiselämä.

Minulle tärkeää on matkustaminen perheeni kanssa – sekä paikallisesti että ulkomailla. Rakastamme patikointia vuorilla ja kesällä ajamme veneellä. Pidän myös ruoanlaitosta.

Mitä neuvoja antaisit niille, jotka aloittavat telematiikkaliiketoiminnan tai etsivät kumppania?

Löydä järjestelmä, joka erottuu muista markkinoilla olevista järjestelmistä toiminnallisuudestaan ja käytettävyydestään, kuten Mapon!