August 2023 markerer den første deadline for implementering af anden generation (eller version 2) af smarte tachografer. Fra nu af skal alle nyregistrerede køretøjer, der vejer over 3,5 ton, være udstyret med G2v2-smarte tachografer.

I denne artikel har vi samlet alt, hvad du har brug for at vide om de kommende ændringer – hvorfor er de nødvendige, hvilke nye muligheder vil de medføre, og hvad betyder det for din virksomhed!

Anden generation af smarte tachografer – hvad er nyt?

Fra analog til digital, til smarte tachografer. Det rejser uundgåeligt spørgsmålet – hvorfor? Det er ganske enkelt. Alle de teknologiske ændringer er nødvendige for at understøtte de lovmæssige sikkerhedskrav, der er fastsat af Europa-Kommissionen (senest som en del af Mobility Package), og deres håndhævelse af de respektive myndigheder.

Selvom det i starten kan virke som en byrde, er det med hver opdatering blevet lettere for både chauffører at redegøre for deres arbejde og flåde administratorer at bruge forskellige løsninger til hurtigt og effektivt at følge op på og planlægge fremtidige arbejdsaktiviteter. Målet med version 2 af de smarte tachografer er ikke anderledes.

Anden generation af tachografer (G2v2) kommer med flere forbedringer i forhold til de oprindelige (første generation) smarte tachografer, og i henhold til Forordning (EU) nr. 165/2014 – regler om tachografer, der bruges i vejtransport – vil de indeholde flere nye funktioner.

Registreringer af grænseovergange

Galileos satellitnavigationssystem (GNSS) er blevet udvidet til også at omfatte registrering af grænseovergange. De nye tachografer vil være i stand til automatisk at registrere position og tidspunkt for grænseovergange og vil kræve, at chaufføren registrerer lastning/losning sammen med last typen, dvs. passagerer eller gods.

Målet er at reducere risikoen for manipulation ved at forbedre dokumentationen af cabotagekørsel og chaufførernes indsats.

Obligatorisk grænseflade til Intelligent Transportsystem med mulige softwareopdateringer

Det bliver nu obligatorisk for tachograferne at være udstyret med ITS-grænsefladen, som bl.a. giver øgede kommunikationsmuligheder med eksterne transportsystemer, dvs. flådestyringssystemer, via Bluetooth. Desuden vil de nye tachografer sikre, at i tilfælde af fremtidige lovændringer, vil softwareopdateringer være nok til at sikre overholdelse, i stedet for at skifte hardware.

Dedikeret Kortdistance Kommunikation overfører køretider

På samme måde som i version 1 af den smarte tachograf vil dataene blive registreret i hukommelsen, og en del af dem vil være tilgængelige for kontrolmyndighederne, så de kan aflæse dem på afstand. Men på grund af de optimerede afsætningsmuligheder på kort afstand vil de smarte tachografer i version 2 sikre, at myndighederne har adgang til flere data end før, f.eks. aktuelle køretider.

Adgang til yderligere oplysninger uden at skulle stoppe et køretøj har til formål at forbedre screeningen. 

Det betyder, at virksomheder og chauffører, der omhyggeligt følger køre- og hviletidsreglerne, er mindre tilbøjelige til at blive stoppet til en fuld vejkontrol.

Forbedret hukommelse

Hukommelseskapaciteten på førerkort øges fra 28 til 56 dage ved hjælp af G2v2 fartskriverkort. Dette vil sikre større synlighed for flådechefer, da de vil kunne overvåge større perioder af chauffør timer og hvileperioder for at sikre, at der holdes pauser. Derudover vil det hjælpe ordensmagten med at sikre, at reglerne bliver fulgt.

Men for at sikre dette, vil det være nødvendigt at skifte førerkort. Indtil videre er dette ikke obligatorisk, men snarere en mulighed for virksomheder, der ønsker at udvide deres syn. Skiftet vil ske organisk med fremtidig kort fornyelse på grund af udløbet af de nuværende kort. Alle eksisterende fartskriverkort vil være kompatible med anden generation af tachografer og vice versa.

Udvidelsen af kortets hukommelse er resultatet af en stigning i antallet af dage på vejen, der er underlagt kontrol.

Hvornår skal jeg skifte til anden generation af smarte tachografer?

Selvom august 2023 er den højeste deadline, er det også kun den første, hvilket betyder, at den kun gælder for nye køretøjer, der er registreret på markedet, som er over 3,5 ton og beregnet til international transport. Alle køretøjer, der er registreret før denne dato, og som kører på ældre tachograf modeller, har andre deadlines.

De vigtigste datoer for implementeringen af den smarte tachograf version 2:

21. august 2023Anden generation af smarte tachografer skal installeres i alle nyregistrerede køretøjer, der kører internationalt med en tilladt vægt på 3,5 tons eller mere.
31. december 2024Anden generation af smarte tachografer skal installeres i alle køretøjer, der kører internationalt med en tilladt vægt på 3,5 tons eller mere, og som i øjeblikket kører med analoge eller digitale tachografer.
21. august 2025Alle køretøjer, der kører internationalt, og som er udstyret med en smart tachograf version 1, skal udskifte og installere anden generation af tachografen.
1. juli 2026Alle nye køretøjer over 2,5 tons, der bruges til international vejtransport eller cabotagekørsel, skal være udstyret med en smart tachograf version 2.

Kompatibilitet med telemetrienheder

Den gode nyhed er, at anden generation af smarte tachografer er teknologisk kompatible med telemetri enheder. Den knap så gode nyhed er, at disse enheder skal opdateres, før det kan ske, hvilket betyder, at ikke alle telemetri enheder derude vil sikre denne overgang.

Mapon-teamet har været på forkant med disse ændringer og kan forsikre, at vores løsning til fjerndownload af tachografer vil fungere effektivt med følgende enhedsmodeller:

  • Mapon Expert-enheder vil kræve en firmwareopdatering, men ellers vil de fungere problemfrit med den nye teknologi;
  • Vi har testet de Ruptela-enheder, der i øjeblikket er integreret med Mapon-platformen, og kan bekræfte, at de også er kompatible med version 2 af den smarte tachograf;
  • Teltonika vil sikre enhedskompatibilitet med udvalgte telematikmodeller, dvs. FMC650 / FMM 650 / FMB 641 og alle potentielle fremtidige enheder;
  • Queclink-enheder er i øjeblikket ved at blive testet af vores team. For mere information, spørg din kundes projektleder!

Hvis du har spørgsmål om overgangen til anden generation af smarte tachografer eller ønsker at ændre din flådestyringssoftwareudbyder, så den bliver kompatibel med den nye teknologi, så tøv ikke med at kontakte os!

FAQ

Hvad er en smart tachograf?

Som defineret af Europa-Kommissionen er smarte tachografer den nye generation af obligatoriske digitale registrering enheder, der hjælper med at håndhæve EU-lovgivningen om køre- og hviletider.

Den bruger en intelligent transport systemgrænseflade, der tilbyder satellit positionering, som hjælper med at registrere start- og slutplacering af rejser, kortdistance kommunikation for vej håndhævere og anvendelighed med andre telematik applikationer.

Hvad er det smarte fartskriverkortet G2v2?

G2v2-kortene er indstillet til at rumme de funktioner, der findes i de smarte tachografer G2v2, og har derfor udvidet hukommelse (28 til 56 dage), registrering af grænseovergang hændelser og lastning/losning.

Hvornår skal du skifte til version 2 af den smarte tachograf?

Afhængigt af den nuværende tachograf, der bruges af et køretøj i international transport, er tidsrammen for indførelsen af G2v2 smart tachographs august 2023 til 21. august 2025.