2021 oli uusien haasteiden kohtaamisen ja erilaiseen arkeen sopeutumisen vuosi. Se toi kuitenkin mukanaan myös uusia trendejä ja mahdollisuuksia. Toivomme, että tänä vuonna saamme jo tottua uuteen normaaliin ja nähdä, miten telematiikka-ala kukoistaa. Vain aika näyttää! Onko yrityksesi valmiina vuoteen 2022?

Telematiikka ja etätyö tulevaisuudessa

Maailmanlaajuinen pandemia ja siitä toipuminen ovat muuttaneet pysyvästi ihmisten tapaa tehdä töitä. Hybridi- ja etätyöt ovat osa tulevaisuuden työelämää myös pandemian jälkeen, ja tässä telematiikalla on suuri rooli. Jotta voitaisiin työskennellä tehokkaasti myös toimiston ulkopuolella, on tärkeää, että sinulla ja yritykselläsi on toimivat välineet datan keräämiseen etänä. Kunhan yhteydenpito työntekijöiden, johdon ja konttorin välillä on saumatonta ja kaikilla on pääsy tarvittaviin tietoihin, mikään ei estä tehokasta työnkulkua myös etänä.

Alusta alkaen meillä Maponilla on tehty töitä etänä ympäri Suomen, sillä olemme tiedostaneet etätyön hyödyt jo pitkään. Vaikka pandemia on tuonut monia haasteita mukanaan, Mapon-tiimimme on kasvanut niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin. Toimistotilojen koko on kuitenkin pysynyt täysin samana, sillä etätyö on tullut pysyväksi mahdollisuudeksi Maponin konttoreilla ympäri maailman.

Myös vuonna 2022 osa tapahtumista pidetään edelleen hybridi- tai onlinetoteutuksina.

Kestävyys ja ekologisuus entistä vahvempina arvoina

Viime vuoden lopulla teimme asiakaskyselyn ja koulutimme henkilökuntaamme kestävästä kehityksestä, ESG:stä ja vastuullisuusraportoinnista. Moni asiakkaamme onkin jo tehnyt paljon kestävämmän liiketoiminnan eteen. Näemme kestävyyden ja vastuullisuuden edelleen nousevana trendinä, mikä onkin yksi syistä, miksi yritykset käyttävät telematiikkaratkaisuja tulevaisuudessa. Mapon-tiimille tämä on upea mahdollisuus auttaa asiakkaitamme ESG-raportoinnissa sekä heidän ekologisten ja sosiaalisten tavoitteidensa seuraamisessa juuri nyt.

Näemme edelleen reittisuunnittelun- ja optimoinnin sekä kuljettajan ajotapa-analyysin keskeisinä osina asiakkaidemme matkaa kohti kestävämpää toimintaa. Helpoin tapa vähentää päästöjä on välttää ylimääräisiä kilometrejä. Myös kuljettajien mobiilisovellus helpottaa päivittäistä työnkulkua ja varmistaa, että kuljettajat ajavat mahdollisimman ekologisesti ja optimaalisia reittejä.

Sähkön ja polttoaineen hintojen nousu

Viime vuosien aikana sähköautojen on ennustettu olevan tulevaisuus ja hetken aikaa näytti siltä, että sähköautot yleistyisivät hyvinkin pian. Sähkön hinnan nousu on kuitenkin hidastanut ihmisten aikeita sähköistää kalustoaan – toistaiseksi. Tästä huolimatta Mapon jatkaa kuitenkin perehtymistä myös sähköisen kaluston mahdollisuuksiin ja johtamiseen, sillä hintojen lasku entiselle tasolleen on kuitenkin hyvin mahdollista.

Myös polttoaineen hinnoissa on havaittu nousupiikki, joka herättää paljon ajatuksia. Sen myötä pinnalle on noussut jälleen kaluston polttoaineen seuranta ja polttoainevarkauksien ehkäisy. Lue lisää polttoaineen seurannasta ja asiakkaamme kokemuksista!

Maailmanlaajuinen sirupula

Jos yrityksesi toimintaan liittyy laitteet ja laittestot, todennäköisesti tiedät, mitä tarkoitamme. Pandemia on lisännyt merkittävästi monenlaisen elektroniikan kysyntää. Viime vuoden aikana olemme kuulleet tuotantolinjojen pysähdyksistä, kokeneet pulaa omien laitteistojemme komponenteista ja nähneet kolmansien osapuolien valmistajien nostavan laitteiden hintoja. 

Emme odota sirupulan ratkeavan vielä vuonna 2022. Pelkäämme hintojen nousua, joka tulee epäilemättä vaikuttamaan myös loppukuluttajiin. Joten jos yrityksesi toimintaan liittyy laitteistoja – täytä varastot! Se voi olla kilpailuetu tänä vuonna. Luotamme ja uskomme kumppaniverkostojen voimaan ja teemme kaikkemme, jotta paikannuslaitteita olisi aina tarpeeksi saatavilla.

Olemme aina avoimia keskustelulle ja uusille ideoille! Olethan siis rohkeasti yhteydessä, jos sinulla herää kysyttävää tai haluat vaihtaa ajatuksia Mapon palveluun liittyen!