Bluetooth Low Energy:n luomisen jälkeen teknologiateollisuudesta on tullut yhä luovempi sovellettavuuden suhteen. Pienen omaisuuden, kuten avainten, matkatavaroiden, sähkötyökalujen ja ruohonleikkurien, paikannuksesta parannettuihin vähittäiskaupan kokemuksiin, kodin automaatiojärjestelmiin, lemmikkien seurantaan ja laadukkaaseen sisänavigointiin yrityksille.

BLE on langaton ratkaisu, jossa yhdistyvät paikannustarkkuus, tehokas akun käyttö ja yleinen kustannustehokkuus. BLE-laitteita käytetään tyypillisesti lyhyen kantaman tiedonsiirtoon, ja ne ovat ihanteellisia paikannukseen ja omaisuuden seurantaan. Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeimpiä näkökohtia, jotka antavat sinulle paremman käsityksen BLE-teknologiasta ja sen mahdollisuuksista liiketoiminnassasi!

(1) Bluetooth-seuranta: BLE-beaconit ja BLE-tägit

BLE-laitteilla, eli beaconeilla ja tägeillä, on useita etuja verrattuna perinteisiin GPS-pohjaisiin omaisuudenseurantalaitteisiin, kunhan löydät niille sopivan käyttötarkoituksen.

Vaikka beaconit ja tägit ovat toiminnaltaan samanlaisia ja siksi niitä kutsutaan usein yhdeksi ja samaksi, sinun on hyvä tietää, että BLE-beaconeilla ja BLE-tägeillä on erilaisia käyttötarkoituksia, varsinkin jos haluaisit ottaa ne käyttöön yritykseesi.

Yksinkertaisesti sanottuna – BLE-beaconit ovat ihanteellisia kiinteälle omaisuudelle ja erinomaisia sisätilojen seurantaan, kun taas BLE-tägit ovat parhaita pienemmän irtaimen omaisuuden seurantaan, joka ei vaadi jatkuvaa sijainnin paikantamista.

Esimerkkejä käyttötapauksista BLE-beaconeille ja BLE-tägeille

Jatka lukemista, niin käydään läpi tarkemmin BLE-beaconeiden ja -tägien eroja ja mahdollisia käyttötapauksia!

ℹ️ Jos et ole täysin varma BLE-teknologian toiminnasta, muista kurkistaa alareunassa olevaan Usein kysytyt kysymykset -osioon!

(1.1) BLE-beaconit kiinteän omaisuuden seurantaan

BLE-laitteet toimivat lähettämällä lähteviä signaaleja, jotka toinen laite myöhemmin vastaanottaa. Se voi olla matkapuhelin, jossa on sovellus, telemetrialaite tai jopa BLE-beacon, joka on rakennettu vastaanottimeksi. Joskus ihmiset vertaavat BLE-beaconeita oikeisiin majakoihin, koska myös ne antavat merimiehille signaalin, joka ilmoittaa heidän olevan lähellä rannikkoa.

Kuinka BLE-beaconit toimivat?

Beaconit ovat sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti passiivisia elementtejä. Ne on tehty kiinteästi kiinnitettäviksi nimenomaan kiinteään pintaan, eivätkä ne lähetä tietoja, vaan niiden tunnuksen. Sen vuoksi niitä käytetään yleisimmin sisänavigointiin.

Ei ole yllätys, että GPS-signaali tuppaa usein heikkenemään, kun astut sisään rakennukseen. Mitä isompi rakennus tai vaihtoehtoisesti mitä syvemmälle kellariin menet, sitä vähemmän signaalia on käytettävissäsi – jos ollenkaan. Tosiasia on, että paikannusta tarvitaan nykyään myös sisätiloissa, sillä se auttaa suurempia varastoja, toimintakeskuksia ja jopa lentokenttiä toimimaan tehokkaammin. Näissä tilanteissa BLE-beaconeista voi olla hyötyä.

Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi asetetaan useita beaconeita ympäri tilaa siten, että ne tarjoavat parhaan kattavuuden. Käytännössä nämä beaconit toimivat hyvin yhdessä ja jokainen rekisteröity signaali näyttäisi reaaliaikaisen sijainnin rakennuksen sisällä.

Koska beaconit on tarkoitettu asennettavaksi kiinteisiin esineisiin, ne on yleensä rakennettu vähemmän kestäviksi ja huomaamattomammiksi kuin tägit, koska et välttämättä halua niiden herättävän huomiota.

Esimerkkejä BLE-beaconeiden käyttötapauksista

  1. Vartijoiden reaaliaikainen seuranta heidän suorittaessaan tarkastuspisteitä koko rakennuksessa.
  2. Siivoojan ja saniteettihenkilöstön valvonta suurissa ja vilkkaasti liikennöidyissä tiloissa, kuten lentokentillä tai ostoskeskuksissa.
  3. Automaattinen check-in ajoneuvoille, jotka palaavat toimipisteeseen tien päällä vietetyn päivän jälkeen.
  4. Myyntiautomaatit. Vaikka et pitäisi tätä omaisuutta sinänsä kiinteänä, myyntiautomaatit todennäköisesti pysyvät tietyssä kohteessa jonkin aikaa. Pidä kirjaa kuinka kauan automaatti on ollut paikalla, onko se vielä kohteessa ja onko huoltotiimi käynyt tarkastuksella.

(1.2) BLE-tägit irtaimen omaisuuden seurantaan

Kuten beaconit, BLE-tägit ovat laitteita, jotka lähettävät jatkuvasti ainutlaatuisia signaaleja, jotka Bluetooth-laitteet voivat poimia. Mutta saadaksesi tägeiltä minkäänlaista tietoa, tarvitset joko sovelluksen, jos kyseessä on mobiililaite, tai järjestelmäyhteyden telematiikkalaitteesta, joka pystyy tulkitsemaan signaalin. Aktiivinen Internet-yhteys tässä on siis tarpeen!

Kuinka BLE-tägit toimivat?

Tägejä käytetään aktiivisen tai irtaimen omaisuuden paikannukseen. Siksi ne on rakennettu kestävämmiksi ja helpommin havaittaviksi. Ne pystyvät havaitsemaan lämpötilan ja kosteuden sekä sisältävät yleensä enemmän tietoa, kuten kohteen nimen tai ominaisuudet.

Ja vaikka tägit ovat toiminnaltaan samanlaisia kuin beaconit, ne tarjoavat erilaisen sovellettavuuden. Keräämäsi tiedot eivät tarkoita sitä, että joku on siirtynyt tietylle alueelle, vaan pikemminkin sitä, että BLE-laite on vastaanottavan laitteen kantaman sisällä. Näin ollen tärkein ero näiden välillä on lopputulema, seuraat tietyn omaisuuden sijaintia etkä omaasi.

Muistathan, että vastaanotin voi olla mikä tahansa verkossa oleva laite – et ainoastaan sinä puhelimesi kanssa kiertelemässä parkkipaikalla avaimiasi etsien.

Esimerkkejä BLE-tägien käyttötapauksista

  1. Rakennuslaitteet. Rakennusprojektit vievät aikaa ja monet työkalut kerääntyvät paikan päälle prosessin aikana. Joskus projekteja on useita eri alueilla ja työkaluja on siirreltävä paikasta toiseen. BLE-tägit voivat auttaa jäljittämään työkaluja ja varmistamaan, että kaikki ovat tallella.
  2. Maatalous. Viljelypellot tarvitsevat hoitoa ja huomiota. Nykyään on olemassa monia työkaluja, koneita ja lisälaitteita, jotka auttavat kaivamaan, viljelemään, kastelemaan ja leikkaamaan, eli toisin sanoen hoitamaan peltoja. Samoin monet näistä voivat kadota helposti. BLE-tägit tarjoavat nopean ratkaisun, koska ne voivat kertoa sinulle viimeisen käyttäjän ja sijainnin.
  3. Hätäpalvelut. Ensihoitajalla ja palokunnan miehistöillä on päivittäin käytössään paljon työkaluja ja laitteita, jotka voivat unohtua kiireessä hengenpelastuksen aikana. Päivän päätteeksi jokainen laite voidaan kuitenkin helposti jäljittää tägeillä, joilla on pitkä akunkesto ja vain vähän, jos ollenkaan, huoltotarpeita.

Loppujen lopuksi, verrattuna perinteisiin GPS-seurantalaitteisiin, vähän energiaa käyttävät Bluetooth-tunnisteet ovat paljon pienempiä ja erittäin helppokäyttöisiä. Useimmissa tapauksissa sinun tarvitsee vain kiinnittää se esineeseen, varmistaa, että olet varustettu vastaanottimella ja olet valmis. Asennukseen tai käyttöön ei vaadita erityisiä taitoja tai ammattiteknikkoja!

(2) BLE-omaisuuden seuranta Maponin avulla

Maponin kalustonhallintajärjestelmä tarjoaa erilaisia omaisuuden seurantaratkaisuja, mukaan lukien BLE. Lähellä oleva telematiikkalaite poimii BLE-laitteen signaalit ja tiedot toimitetaan edelleen Mapon-järjestelmään, jossa ne näytetään käyttäjille. Lisäksi esimiehet voivat myös vastaanottaa ilmoituksia ja tarkastella yksityiskohtaisia BLE-laitetietoja Mapon-mobiilisovelluksen kautta.

BLE-tägin sijainnin tarkkuus riippuu ensisijaisesti sen taajuudesta, herkkyydestä ja alueesta, kuten Mapon-järjestelmässä näkyy. Heti kun telematiikkalaite saapuu vastaavan BLE-tägin alueelle, sijainti määritetään.

Ratkaisu tarjoaa helpon ja selkeän asennuksen, käyttäjäystävällisen yleiskatsauksen ja hallintaominaisuudet sekä raportin, joka tiivistää kaikki olennaiset tiedot valitulta ajanjaksolta.

Raportti näyttää BLE-beaconeiden signaalin poimintahistorian Mapon-alustalla

Siinäpä se! Jos haluat tietää lisää Maponin BLE-ratkaisuista ja niiden mahdollisuuksista osana liiketoimintaasi, varaa tapaaminen asiantuntijoidemme kanssa pian tai pyydä tarjous!

Usein Kysytyt Kysymykset

Miten BLE-laitteet toimivat?


BLE-laitteet lähettävät tietyllä aallonpituudella olevia signaaleja, jotka lähellä olevat vastaanottimet poimivat. Yleensä kyseessä on yksisuuntainen lähetys, jossa puhelin, telematiikkalaite tai mikä tahansa muu tätä toimintoa tukeva laitteisto toimisi vastaanottimena. BLE-beaconit ja -tägit on suunniteltu toimimaan vastaanottimina.

Jotta ratkaisu toimisi, vastaanottimessa tulee olla myös tarvittavat ohjelmistot, esim. sovellus tai online-alusta ja aktiivinen internet-yhteys saapuvan signaalin rekisteröintiä ja heijastamista varten. Kun ympyrä on valmis, sinulla pitäisi olla tiedot omasta tai tavaroiden olinpaikasta.

Mitä ovat BLE-protokollat?

Tällä hetkellä on olemassa useita erilaisia protokollia, jotka on rakennettu hallitsemaan BLE-signaaleja, joista suosituimmat ovat Applen iBeacon ja Googlen valmistama Eddystone. Mutta mikä on protokolla ja miksi sillä on väliä?

Eri protokollat tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia laitteen tunnistuksen ja luettavuuden suhteen, eli kuten Wi-Fi ja Bluetooth ovat radioviestinnän standardeja, BLE-protokollat ovat BLE-viestinnän standardeja.

On tärkeää muistaa, että kaikki laitteet eivät tue kaikkia viestintäprotokollia, mikä tarkoittaa, että jokin tietty sovellus tai alusta ei välttämättä tunnista beaconia. Tiedämme esimerkiksi, että Apple Air tägit käyttävät iBeaconia, joka toimii hyvin iOS-käyttäjien joukossa, mutta ne eivät välttämättä toimi hyvin muiden alustojen kanssa. Siispä AltBeacon luotiin avoimen lähdekoodin beacon-protokollaksi, jotta voidaan ratkaista ongelma, joka koskee protokollia, jotka suosivat yhtä toimittajaa.

Toinen esimerkki olisi kolmannen osapuolen laite, tässä tapauksessa ELA:n valmistama BLE-beacon, joka on näyttänyt jo sen yhteensopivuuden kahden pääprotokollan kanssa.

Kuinka kauan BLE-beaconin akku kestää?

Yksi BLE-laitteiden tärkeimmistä eduista on niiden toimivuus ja tehokkuus pitkällä aikavälillä, koska ne kuluttavat hyvin vähän energiaa. BLE-laitteet voivat olla joko akkukäyttöisiä tai USB-liitettäviä, mutta ne ovat yleisesti tunnettuja ja suosittuja langattomuudestaan. Akkukäyttöiset laitteet ovat siksi yleisimpiä.

Merkistä, mallista, signaalialueesta ja taajuudesta riippuen BLE-beacon voi kestää yhdestä kymmeneen vuotta. Esimerkiksi laite, joka lähettää signaalin 10 metrin säteellä 5 sekunnin välein, kestää kauemmin kuin laite, joka lähettää signaalin 30 metrin säteellä 3 sekunnin välein.