Polttoaine on ylivoimaisesti kallein osa kalustonhallintaa, erityisesti kuljetus- ja logistiikka-alalla, ja siksi polttoaineen kulutuksen seuranta onkin merkittävässä roolissa. Keskimääräinen kuorma-auto ajaa noin 10 000 kilometriä kuukaudessa ja kuluttaa noin 30 litraa polttoainetta 100 kilometriä kohden. Tämä tarkoittaa, että pienikin 1 litran muutos 100 kilometriä kohden johtaisi 100 litran polttoainesäästöön yrityksen taseessa.

Laadunmittaustyökalujen ja polttoaineenhallintaohjelmistojen avulla yritykset voivat havaita ja korjata kohtaamiaan haasteita, kuten polttoainevarkauksia, luvatonta käyttöä tai tehottomia ajotapoja, jotka vaikuttavat liialliseen polttoaineenkulutukseen. Mennään siis asiaan ja selvitetään, miten nämä työkalut voivat olla avuksi!

Kuinka kaluston polttoaineenkulutusta mitataan?

On olemassa useita tapoja hallita kaluston polttoaineenkulutuksen tehokkuutta käyttämällä erilaisia ​​laitteita, kuten:

 • Vakio polttoainetason mittaustiedot ajoneuvon CAN-väylästä;
 • Polttoaineenkulutusta mittaava anturi;
 • Suuren kapasiteetin polttoainetason anturi.

CAN-väylä löytyy useimmista nykyaikaisista kevyistä ajoneuvoista, kuorma-autoista ja traktoreista, ja sitä käytetään välittämään polttoainetasotietoja ajoneuvon ajotietokoneesta satelliittivalvontajärjestelmiin. Samaan aikaan ajotietokone vastaanottaa polttoaineeseen liittyvät tiedot tehdasasennetusta polttoaineanturista.

Vaikka CAN-väylä tarjoaa kätevän tavan päästä käsiksi polttoaineenkulutustietoihin, kokemuksemme osoittavat, että tehdasasennettujen polttoaineantureiden virhe voi olla jopa 15 %, mikä vaikuttaa merkittävästi tietojen epätarkkuuteen. Laskelmassa ei oteta myöskään huomioon polttoainesäiliön sisällä olevia kuolleita alueita, jotka voivat olla jopa 10 % tilavuudesta, mikä lisää virhettä entisestään.

Näiden rajoitusten vuoksi CAN-väylädataa käytetään ensisijaisesti kevyissä ajoneuvoissa. Logistiikka-alan yritykset ja kylmäketjujen hallintaa harjoittavat yritykset puolestaan asentavat kalustoonsa kehittyneempiä ratkaisuja, kuten polttoaineen virtausmittareita ja polttoainetasoantureita, polttoaineen kulutuksen seurannan toteuttamiseen.

polttoainetankki, jossa näkyy merkinnät kuolleista alueista
Polttoainetankki, jossa on merkinnät kuolleista alueista

Yksinkertaisista polttoainetasoantureista kehittyneeseen teknologiaan

Kun Mapon aloitti liiketoiminnan kalustonhallinta-alalla 17 vuotta sitten, yritysten ensisijainen huolenaihe oli ajoneuvojen ja polttoaineiden suojaaminen sisäisiltä varkausyrityksiltä. Tämän korjaamiseksi asensimme kuorma-autojen polttoainesäiliöihin yksinkertaisia ​​polttoaineantureita valvomaan polttoainetasoja, määrää ja kulutusta. Näiden antureiden tietojen virhemarginaali oli noin 3 %, mikä johtui itse laitteistosta, kalibrointiprosessista ja tankkaustiedoista.

Kolmen prosentin virhemarginaali oli aluksi hyvä saavutus, mutta markkinoiden kehittyessä ja polttoaineiden hintojen noustessa tällaiset epätarkkuudet eivät enää vastanneet asiakkaiden tarpeita, ja laitevalmistajien oli nopeasti sopeuduttava markkinoiden uusiin vaatimuksiin. He tekivät tämän ottamalla käyttöön polttoainetasoanturit, joissa on digitaalinen käyttöliittymä ja mahdollisuus ottaa mittauksia tehdessään huomioon muuttujat, kuten polttoaineen lämpötila. 

Laskelmamme osoittavat, että nykyaikaisten antureiden käyttöönotto logistiikkakalustoissa on johtanut siihen, että tietojen virhemarginaali on enää 1 %. Tämän ansiosta yritykset tietävät yhden kuorma-auton 1000 litran säiliön polttoaineen määrän 30 litran sijaan 10 litran tarkkuudella.

Kuvittele näiden tietojen merkitys 10, 100 ja 1000 ajoneuvon kalustolle!

Polttoainetasoanturin ja säiliön kalibrointi – avain tarkkojen tietojen saamiseen

On toinenkin tärkeä asia, joka on tehtävä tarkkojen polttoaineenkulutustietojen varmistamiseksipolttoainetasoanturin kalibrointi. Se on tärkeää, koska:

 1. Ajan mittaan voi ilmetä epätarkkuuksia, kuten anturin ajautumista, muutoksia polttoaineen ominaisuuksissa ja säiliön muodossa. Kalibrointi minimoi virheet ja tarjoaa luotettavampia ja tarkempia tietoja polttoaineen käytöstä.
 2. Se muodostaa anturin perusvertailupisteen, joka tarjoaa johdonmukaiset ja tarkat lukemat eri ajoneuvoista tai ajan mittaan. Tämä on ratkaisevan tärkeää polttoaineenkulutuksen kehityksen seurannassa ja kaluston poikkeavuuksien ja tehottomuuksien tunnistamisessa.
 3. Sen avulla kalustopäälliköt voivat tunnistaa liiallisen polttoaineenkulutuksen ja puuttua siihen, seurata polttoainetehokkuuden parannuksia ja ryhtyä toimiin polttoainehävikin vähentämiseksi.
 4. Se tarjoaa tarkat peruspolttoainetasot ja tarkkailee poikkeamia odotettavissa olevista polttoaineen kulutustrendeistä, mikä mahdollistaa ennakoivat toimenpiteet polttoainevarkauksien estämiseksi.
Polttoainetasoanturin kalibrointilaitteet Maponin autossa
Polttoainetasoanturin kalibrointilaitteet Maponin teknikon pakettiautossa

Moderni teknologia tarkoittaa nopeita asennuksia

Polttoaineenhallintatyökalujen päivittämisellä on useita hyötyjä. Tarkan ja laadukkaan tiedon saamisen lisäksi moderni teknologia säästää myös aikaa polttoainetasoanturien asennuksissa, mikä tarkoittaa, että voimme tehdä työmme nopeammin ja kuorma-autosi voivat palata töihin nopeammin.

Esimerkiksi laskelmiemme mukaan kahden polttoainetasoanturin asentaminen ja kalibrointi kesti ennen 6 tuntia DAF XF -sarjan kuorma-autoon, jonka tankkitilavuus on 1485 litraa.  Nykyään kalibrointijärjestelmämme avulla voimme tehdä sen 2,5 tunnissa.

Polttoaineseurannan ja muiden kalustonhallintaratkaisujen yhdistäminen

Kuten tiedetään, hyvä polttoaineenhallintajärjestelmä koostuu monista komponenteista. Polttoaineen kulutuksen seurannassa ei kuitenkaan ole enää kyse vain tankatun ja tyhjennetyn polttoaineen määrän tarkkailusta kaaviossa. Olemme havainneet, että sekä yritysten omistajat että kuljettajat ovat kiinnostuneempia lisälaitteiden ja ohjelmistojen asentamisesta seuraaviin tarkoituksiin:

 • Laskeakseen tarkat reittikustannukset asiakkailleen;
 • Parantaakseen ajokulttuuria kalustossaan;
 • Osallistuakseen kestäviin liiketoimintakäytäntöihin vähentämällä CO2-päästöjä, jne.

Ajoneuvoista on myös tulossa yhä älykkäämpiä ja nykyaikaisempia, joten niiden käyttäminen mahdollisimman tehokkaalla tavalla on tiedettä jo sinänsä. Tässä kohtaa muut telematiikkaratkaisut, kuten kuljettajan ajotapa-analyysi, voivat täydentää kalustosi polttoaineenhallintajärjestelmää.

Kuljettajien ajotapa-analyysin tiedot Mapon-kalustonhallintajärjestelmässä
Kuljettajien ajotapa-analyysin tiedot Mapon-alustalla

Kuinka kauan kuorma-auto on ollut tyhjäkäynnillä? Missä kuljettaja ylitti nopeusrajoituksen? Kuinka kauan kuljettaja ajoi ylinopeutta? Käytettiinkö vakionopeussäädintä? Kuinka paljon polttoainetta kuorma-auto käytti voimanoton ollessa päällä? Nämä kysymykset liittyvät kaikki suoraan polttoaineen kulutuksen seurantaan.

Otetaanpa seuraavaksi tarkempi esimerkki. Tiedot osoittavat, että vähentämällä nopeudesta 90 km/h nopeuteen 80-85 km/h voi säästää jopa 20% polttoainetta.

Jos kuorma-autosi ajaa 10 000 km kuukaudessa, ekonopeuden noudattamatta jättäminen maksaisi sinulle noin 600 litraa polttoainetta kuukaudessa. 

Nykyisillä polttoainehinnoilla jokainen voi kuvitella, kuinka merkittävä kustannus tästä seuraa.

On myös syytä huomioida, että joissakin maissa, kuten Saksassa, Ranskassa ja Ruotsissa, on otettu käyttöön 80 km/h nopeusrajoitus kuorma-autoille, mikä tarkoittaa, että tämän rajoituksen ylittäminen ei ainoastaan ​​maksa suuremman polttoaineenkulutuksen verran, vaan voi myös johtaa reiluun sakkoon.

Asiakkaamme vähensi polttoaineen kulutusta kuorma-autoissaan
Asiakkaamme vähensi polttoaineenkulutusta 10 %

Baltian suurin maatalouspalvelujen tarjoaja käytti Maponin polttoaineenhallintajärjestelmää vähentääkseen polttoaineen kulutusta yhtiön kuorma-autokalustossa.

Miten parantaa kaluston tehokkuuta -blogin kuva
Kuinka parantaa kaluston polttoainetehokkuutta?

Lue, kuinka erilaiset polttoaineenhallintajärjestelmät voivat auttaa parantamaan kevyiden ajoneuvojen, pakettiautojen ja kuorma-autojen polttoainetaloutta.

Polttoaine on ja tulee aina olemaan kalustonhallintakustannusten kärkisijoilla, olipa kyse sitten sitten bensiinistä, dieselistä, LPG:stä, LNG:stä tai tulevaisuudessa yhä useammin sähköstä. Myös teknologia muuttuu tuoden uusia tapoja mitata tehokkuutta, mutta yksi asia säilyy – halu saada kaikki irti yrityksen resursseista panostamalla älykkääseen teknologiaan ja optimointiin sekä huolehtimalla tiimeistä ja yhteisöistä.

Tehtäisiinkö yhdessä töitä kalustosi polttoainetalouden haasteiden parissa? Soita meille numeroon +35810 581 7770 tai tilaa ilmainen Mapon-demo jo tänään!

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Mikä on polttoaineenhallintajärjestelmä?

Polttoaineenhallintajärjestelmä on ratkaisu, joka on suunniteltu valvomaan, ohjaamaan ja optimoimaan kaluston polttoaineenkulutusta. Se sisältää erilaisia ​​laitteisto- ja ohjelmistokomponentteja, jotka seuraavat polttoainetasoja, kulutusta ja niihin liittyviä tietoja tarjotakseen tarkan käsityksen tehokkaasta polttoaineen hallinnasta.

Miten kaluston polttoaineenhallintajärjestelmä toimii?

Kaluston polttoaineen kulutuksen seuranta toteutetaan hyödyntämällä yhdistelmiä telematiikkaratkaisuista, joita ovat mm. telemetrialaitteet, polttoaineanturit ja kalustonhallintaohjelmisto. Näiden laitteistojen avulla kerätään ajoneuvoista reaaliaikaista polttoainetietoa, kuten polttoainetaso, tankkaustapahtumat ja polttoaineenkulutus. Tiedot esitetään käyttäjäystävällisessä muodossa ohjelmistossa ja raporteissa. Tarkan tiedon pohjalta johtajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä koskien polttoainetaloutta, varkauksien ehkäisyä ja kustannusten optimointia.

Mitä hyötyä polttoaineenhallintajärjestelmistä on?

 1. Parempi polttoainetehokkuus. Seuraamalla tarkasti polttoaineen kulutusta ja havaitsemalla tehottomuudet kalustojohtajat voivat toteuttaa strategioita polttoainehävikin vähentämiseksi ja yleisen tehokkuuden parantamiseksi.
 2. Polttoainevarkauksien ehkäisy. Polttoaineenhallintajärjestelmät voivat auttaa estämään polttoainevarkauksia havaitsemalla luvattomat polttoainetapahtumat tai epänormaalit polttoaineenkulutustavat reaaliaikaisen valvonnan ja hälytyksen avulla.
 3. Kustannusten vähentäminen. Polttoaineenkulutuksen optimointi ja varkauksien ehkäiseminen auttavat vähentämään kaluston ylläpitokustannuksia.
 4. Tietoihin perustuvat näkemykset. Polttoaineenhallintajärjestelmät tarjoavat arvokasta tietoa ja analyyseja polttoaineenkulutuksesta, minkä ansiosta kalustojohtajat voivat tunnistaa tehottomia ajotapoja ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä kaluston tehokkuuden parantamiseksi.

Kuinka polttoainetasoanturit toimivat?

Polttoainetasoanturit käyttävät erilaisia ​​tekniikoita säiliössä olevan polttoaineen määrän mittaamiseen ja jatkuvaan datan lukemiseen. Nämä mittaukset välitetään polttoaineenhallintajärjestelmään käsittelyä ja analysointia varten. Järjestelmä tulkitsee anturin tiedot laskeakseen polttoaineenkulutuksen vertaamalla polttoainetason muutoksia ajan kuluessa. Se voi myös arvioida jäljellä olevan polttoaineen määrän nykyisen polttoainetason perusteella, antaa tarkan käsityksen polttoaineen käyttötottumuksista ja auttaa kalustojohtajia optimoimaan polttoainetehokkuutta ja tunnistamaan kulutuserot.

Millaisen polttoaineenhallintaratkaisun tarvitsen?

Se riippuu kaluston tyypistä ja yrityksesi vaatimuksista. Jos sinulla on esimerkiksi enimmäkseen kevyitä ajoneuvoja, voit saada polttoaineenkulutustiedot vain CAN-väylästä. Jos sinulla on kuitenkin paljon raskaita tavarankuljetusajoneuvoja, on parempi asentaa erittäin tarkat polttoainetasoanturit saadaksesi tarkimmat tiedot. Koska kuorma-autoissa on suuremmat säiliöt ja suurempi polttoaineenkulutus, tarkkojen tietojen saaminen mahdollistaa myös suuremmat polttoainesäästöt.

Suurille kalustoille on myös välttämätöntä pitää kirjaa polttoainekuiteista. Se voidaan tehdä polttoaineketjujen järjestelmien ja kalustonhallintaohjelmistojen välisten integraatioiden avulla. Integraatiot mahdollistavat automaattisen tiedonsiirron siitä, missä, milloin, kuka ja kuinka paljon polttoainetta on tankattu, jonka jälkeen tietoja voidaan vertailla säiliön todellisiin määriin.

Markkinoilla on monia ratkaisuja, joten suosittelemme, että otat yhteyttä kalustonhallintaohjelmistojen toimittajiin, joilla on asiantuntemusta polttoaineenhallintaratkaisujen tarjoamisesta samankaltaisille yrityksille, jotta saat selville parhaiten kalustollesi sopivan ratkaisun.