Polttoaineen seuranta on yksi kuljetusyritysten tärkeimmistä asioista, sillä polttoaineeseen menevien kulujen osuus on yksi suurimmista kuluista. Laadukkaiden ohjelmistojen ja laitteistojen käyttö on välttämätöntä, jotta saadaan tarkkoja tietoja polttoaineen kulutuksesta ja pystytään tekemään tosiasioihin perustuvia kalustonhallintapäätöksiä. Tässä blogissa kerromme, mitä laitteita ja palveluita voidaan käyttää polttoaineenkulutuksen seuraamiseen ja miksi sinun kannattaisi valita kumppaniksesi tähän juuri Mapon.

Nykyään yritykset voivat hallita polttoaineenkulutuksen tehokkuutta käyttämällä erityyppisiä laitteita kuten:

 1. Polttoaineen mittaustiedot – ajoneuvon CAN-väylä.
 2. Polttoaineen kulutuksen anturi.
 3. Polttoaineanturi (pintamittari).

Polttoaineen valvonta CAN-väylän avulla on sopivin vaihtoehto kevyitä ajoneuvoja sisältäville kalustoille, kun taas polttoaineenkulutus- ja polttoaineanturit sopisivat parhaiten kuljetusyrityksille, jotka käyttävät kuorma-autoja ja muita raskaita ajoneuvoja tai kylmäkontteja.

Katsotaan seuraavaksi, mitä etuja ja haittoja näillä eri vaihtoehdoilla on.

Polttoaineen valvonta CAN-väylän avulla

CAN-väylä asennetaan nykyaikaisimpiin kevyisiin ajoneuvoihin, kuorma-autoihin ja traktoreihin, ja sitä käytetään polttoainetietojen lähettämiseen ajoneuvotietokoneelta satelliittiseurantajärjestelmään. Ajoneuvo kuitenkin vastaanottaa polttoaineisiin liittyviä tietoja anturilta, jonka ajoneuvon valmistaja on asentanut polttoainesäiliöön.

GPS-seurantalaitteen on tuettava CAN-liittymää, jotta se voi vastaanottaa tietoja CAN-väylältä. Se voidaan kytkeä ajoneuvon CAN-väylään käyttämällä turvallista ja yksinkertaista etälukijaa, joka ei vaikuta johtimen eristykseen, eheyteen ja valmistajan takuuseen. Tämän avulla voit saada laajan valikoiman erilaisia tietoja melkein minkä tahansa ajoneuvon toiminnasta, jolla on CAN-väylä käytössä.

Valitsemalla tämän vaihtoehdon, selvin etu on se, että säästät asennus- ja ylläpitokustannuksia verrattuna polttoaineenkulutus- ja polttoainetason antureihin.

Polttoaineenkulutusta koskevien tietojen lisäksi CAN-väylä voi tarjota tietoja eri parametreista, kuten moottorin nopeudesta, jäähdytysnesteen lämpötilasta, öljynpaineesta jne.

Suurin haittapuoli on itse sisäänrakennettu polttoaineanturi. Kokemuksemme mukaan, sen datassa voi olla jopa 15 % virhe. Lisäksi tämä virheprosentti ei sisällä säiliön ylä- ja alaosassa olevia kuolleita vyöhykkeitä, jotka voivat viedä jopa 10 % säiliön tilavuudesta, mikä sitten osaltaan lisää tätä virhettä vielä enemmän. Toinen ongelma on, että ajoneuvon keskimääräinen polttoaineenkulutuslaskelma on sidottu ajoneuvon ajomäärään ja sen tiedot luetaan matkamittarin lukemasta, jonka virhe on 5–7 %.

Polttoaineen valvonta polttoaineenkulutusanturilla

Polttoaineenkulutusanturi on asennettu ajoneuvon polttoaineletkuun ja se mittaa sen läpi kulkevan polttoaineen määrän. Näitä antureita kutsutaan myös polttoaineen virtausmittareriksi. Tällaisia antureita on kahta tyyppiä – yksikammioinen ja differentiaalinen. Havainnollistetaan niiden toimintaa yleisellä esimerkillä: vertaa polttoaineenkulutusanturia vesimittariin, joka on varmasti meillä kaikilla kotona. Tiedot anturista lähetetään suoraan GPS-seurantalaitteelle alla olevan kuvan osoittamalla tavalla.

Tämäntyyppiset anturit ovat hyvin yleisiä rautatie-, ilma- ja vesiliikenteessä, runkoon kiinnitetyissä ajoneuvojen lisälaitteissa tai kiinteissä asennuksissa. Me Maponilla emme kuitenkin asenna näitä antureita ja perustelemme asiaa näin:

 1. Polttoaineen virtausmittarit likaantuvat nopeasti ja parafinoivat talvella. Näin tapahtuu, koska anturin siipijärjestelmä on polttoaineletkun pullonkaula, ja sen likaantumisen seurauksena polttoaineen virtaus voi vähentyä tai jopa pysähtyä. Tämä puolestaan voi aiheuttaa virran menetyksiä, laitteiden rikkoutumista tai suunnittelematonta seisonta-aikaa.
 2. Vaikea asentaa.
 3. Anturi ja asennus maksavat kaksi kertaa enemmän kuin polttoaineen pinnan mittausanturi.
 4. Antureita ei voida käyttää täyttö- ja tyhjennyspaikkojen päivämäärän ja sijainnin seuraamiseen. Se tarkoittaa, että voit havaita mahdolliset tyhjennykset tarkastelemalla kulutustietoja, mutta et tiedä milloin ja missä ne tapahtuivat.
 5. Näiden anturien asentaminen vaatii häiriöitä ajoneuvon polttoainejärjestelmään, joten jos sillä on edelleen voimassa takuu, asennuksen jälkeen sitä ei sovelleta enää polttoainejärjestelmään.

Polttoaineen hallinta polttoaineanturilla (pintamittari)

Tämä anturi mittaa polttoaineen määrää ja sen muutoksia säiliössä (polttoaineen tankkaukset ja tyhjennykset). Polttoaineanturi kytketään GPS-paikannuslaitteeseen digitaalisen outputin avulla.

Jos anturi on asennettu oikein, sen virhe on vain 1–2 %. On kuitenkin otettava huomioon, että ulkoiset tekijät, kuten vaihto toiseen polttoaineeseen, voi lisätä virheprosenttia.

Polttoaineanturit ovat tarkempia kuin muut polttoaineenkulutuksen mittauslaitteet. Myös impulssihäiriöt vaikuttavat niihin vähemmän. Palvelussamme voit tarkastella näitä mittauksia:

 • Tiedot polttoainetasosta matkan alussa ja lopussa tai tietyn ajanjakson aikana;
 • Helposti ymmärrettävä polttoaineen keskikulutuskaavio;
 • Tiedot tankatuista sekä tyhjennetyistä litroista, mukaan lukien milloin (päivämäärä) ja missä (sijainti) ne tapahtuivat;
 • Polttoainetyhjennysten määrä ja tyhjennetty tilavuus.

Näiden tietojen perusteella järjestelmä laskee keskimääräisen polttoaineenkulutuksen sataa kilometriä kohden.

Alan asiantuntijoiden mukaan polttoaineenkulutuksen mittaaminen nykyaikaisilla ja moderneilla antureilla antaa yrityksille ja ajojärjestäjille nemmän hyödyllistä tietoa ja tarkkaa ja helppokäyttöistä dataa kaluston polttoaineenkulutuksesta.

Itse asiassa, polttoaineantureiden käyttö on tällä hetkellä tehokkain tapa hallita kaluston polttoaineenkulutusta.

Polttoaineantureiden käytössä on tietysti myös tiettyjä haasteita, esimerkiksi tilanteessa, jossa ajoneuvo kulkee epätasaisella pinnalla kuten louhoksella.

Alla näet, miltä polttoainekäyrä näyttää tällaisessa tilanteessa. Polttoaineen taso vaihtelee esimerkiksi epätasaisen pinnan vuoksi tai ajettaessa jyrkissä rinteissä.

Mapon palvelussa tällaisten tilanteiden tiedot tasoitetaan ja suodatetaan niin hyvin kuin mahdollista, jotta saataisiin mahdollisimman tarkat tiedot. Saadaksesi tarkimmat tiedot keskimääräisestä polttoaineenkulutuksesta on tärkeää tarkastella viikko- tai kuukausittaisia raportteja.

Polttoainetyhjennysten seuraaminen

Polttoaineen tyhjennysten määritysmenetelmä perustuu polttoaineraporttien luomiseen tietyn ajanjakson ajanm yhdestä päivästä lähtien. Jos raportit sisältävät tietoa tyhjennyksistä, sinun tulee analysoida niitä. Tässä on muutama esimerkki siitä, kuinka ymmärtää, onko polttoaineen tyhjennystä oikeasti tapahtunut:

1. Tarkastelemalla ajankohtaa, jolloin polttoaineen tyhjennys tapahtui, voit arvioida, onko se todellinen vai ei. Esimerkiksi, jos polttoaineen tyhjennys on alkanut kello 12:45:36 ja päättynyt kello 12:45:46 tai 12:45:56, todennäköisesti se oli esimerkiksi louhoksella työskentelyn aiheuttama polttoainetason hetkellinen nousu, erityisesti ajaminen rinteillä ylös ja alas, epätasaiset pinnat ja vastaavat aiheuttavat tätä. Siksi sen voisi todeta olevan “väärä häylytys” eikä todellinen polttoaineen tyhjennys. Valvontajärjestelmä suodattaa tällaiset tapahtumat mahdollisimman hyvin, mutta niitä voi joskus silti näkyä, jos ajoneuvo toimii intensiivisissä työoloissa.

2. Jos tyhjennys on pidempi kuin 30 sekuntia, sinun on ensin tarkasteltava mittarilukemakaaviota ja sitten aikataulua. Ne osoittavat, onko matkan aikana polttoaineen määrä palannut tyhjennyksen jälkeen suunnilleen samalle tasolle kuin ennen tyhjennystä. Esimerkiksi, jos säiliössä oli 67 litraa ennen 7 litran tyhjennyksen rekisteröintiä, mutta sen jälkeen käyrä osoitti, että polttoaineen määrä on palannut takaisin 65–67 litraan seuraavan matkan aikana, kyseistä tyhjennystä olisi jälleen pidettävä vääränä.. Jos polttoaineen määrä ei kuitenkaan palannut suunnilleen samaan tai hieman alhaisempaan lukemaan (koska ajan kuluessa ja matkan edetessä polttoainettakin kuluu), sinun pitäisi laskea tämä todelliseksi tyhjennykseksi.

3. Sinun on tarkasteltava äkillisiä polttoaineen määrän pudotuksia. Jos havaitset kaavion jyrkkää laskua eikä viime aikoina ole tehty mitään matkoja, sinun on analysoitava tämä tapahtuma mahdolliseksi polttoaineen tyhjennykseksi. Muista ottaa huomioon myös muut tekijät, jotka voivat vaikuttaa mittauksiin, kuten lämpötilan muutokset, joita tapahtuu aina yön aikana tai kun aurinko paistaa.

Kuten nyt on todettu, on olemassa useita tapoja, miten voit seurata kalustosi polttoaineen kulutusta ja parantaa sen tehokkuutta. Tiimimme kehittää mielellään kanssasi yhdessä sinulle parhaat, tarpeidesi mukaiset ratkaisut – ole siis rohkeasti meihin yhteydessä! Lisätietoja polttoaineen seuranta ratkaisustamme löydät klikkaamalla tästä.