Kun yrityksesi kasvaa, yleensä kalustomäärä kasvaa samaan tahtiin. Jossain vaiheessa kalustosi hallinta muuttuu haastavammaksi, joten kaluston käyttöasteen seuraaminen saattaa olla vaikeaa ja aikaa vievää. Mitä suurempi yrityksen kalustomäärä on, sitä haastavampaa on tiedostaa, onko yrityksellä liikaa tai liian vähän ajoneuvoja tai koneita. Tämän ongelman kohtaa monet yritykset nykyään. Ymmärtääkseen yrityksen kannalta oikeanlaisten päätösten tarpeellisuuden, olemme luoneet kaluston käyttöastetyökalun.

Miten se toimii?

On sanomatta selvää, että kalusto ja käyttötavat on hyvin erilaista. Ajoneuvot ovat erilaisia: toisia käytetään vain tiettyinä vuorokauden aikoina, kun taas toisia käytetään säännöllisesti tai ei käytetä juuri ollenkaan. Tämän havainnollistamiseksi kuvittele henkilöauto, jolla pääsee töihin ja töistä kotiin, pitkiä matkoja ajava kuorma-auto sekä työkoneet. Maponin kaluston käyttöastetyökalun avulla saat automatisoidun läpinäkyvyyden kalustosi suorituskyvystä, riippumatta ajoneuvotyypistä.

Jotta saat tämän ratkaisun käyttöön, aluksi sinun on määritettävä ne päivät, milloin kaluston käyttöaste lasketaan. Lisäksi voit asettaa päivittäisen työajan, joka vastaa kaluston 100 % käyttöastetta. Jos esimerkiksi käytät yrityksen ajoneuvoja 7,5 tuntia päivässä maanantaista perjantaihin, sinun on määritettävä asetukset kuten alla olevassa esimerkissä. Sitten tarvittava käyttöaste lasketaan vastaavasti.

Järjestelmämme kerää kaikkien ajoneuvojen tiedot kerran päivässä ja tallentaa ne järjestelmään, joten työpäivien ja/tai päivittäisten työaikojen muuttaminen tai seurantalaitteen poistaminen ajoneuvosta ei vaikuta historiallisiin tietoihin.  Lyhyesti sanottuna, kaluston käyttöaste on kuin kuva yrityksen kaluston tilasta tietyllä päivämäärällä.

Yksityiskohtainen käyttöasteen laskelma

Kaluston käyttöaste mitataan asteikolla 0 – 100 %, prosenttiarvo näytetään käyttämällä yksinkertaista värimaailmaa, jossa:

  • Punainen väri merkitsee alhaisinta käyttöastetta;
  • Oranssi ja keltainen väri osoittavat keskinkertaiset käyttöasteen tulokset;
  • Vihreä väri näyttää hyviä ja erinomaisia tuloksia.

Voit analysoida tehokkuutta ajoneuvoryhmien, ryhmittelemättömien ajoneuvojen tai koko kaluston osalta. Yleiskatsaus on myös saatavana päivä-, viikko- ja kuukausinäkymässä.

Päivä-, viikko- ja kuukausinäkymässä on viisi helposti ymmärrettävää ilmoitustaulua, jotka näyttävät seuraavien parametrien keskimääräiset päivittäiset arvot:

  1. Käyttöaste;
  2. Ajoaika;
  3. Tyhjäkäynti;
  4. Sytytysvirta pois;
  5. Sytytysvirta päällä.

Kaikki ilmoitustaulujen arvot näytetään valitsemasi ajanjakson ja ryhmitettyjen ja/tai ryhmittelemättömien ajoneuvojen perusteella. Jokainen käyttäjä voi kuitenkin nähdä vain ne ajoneuvoryhmät ja ryhmittelemättömät ajoneuvot, joihin hänellä on pääsy.

Tärkeimmät erot päivä-, viikko- ja kuukausinäkymien välillä ovat:

  • Päivänäkymä tarjoaa yksityiskohtaisen analyysin jokaisesta ajoneuvosta erikseen: mitkä tunnit kuluivat ajoaikaan tai tyhjäkäyntiin sekä milloin sytytysvirta oli pois päältä tai päällä. Lisäksi napsauttamalla tietyn ajoneuvon ajoituspalkkia näet kaikki reitit, jotka ajoneuvo kulki sinä päivänä.
  • Viikkonäkymä näyttää valittujen ajoneuvojen ja ryhmien kaluston käyttöastetta yhden viikon ajan, samoin kuin keskimääräisen käyttöasteen, sytytysvirran pois päältä ja päällä, tyhjäkäynnin ja ajoajan arvot. Lisäksi viikkonäkymässä on päivittäiset kokonaisarvot kullekin ajoneuvolle erikseen. Kuukausinäkymässä on sama toiminnallisuus ja se näyttää yhden kuukauden käyttöasteen tiedot.

Paras tapa parantaa käyttöastetta ja alentaa kustannuksia

Sekä yritykset että julkishallinto voivat hyötyä kaluston käyttöastetyökalun käytöstä. Kuten Latvian valtioministerin raportissa todettiin, vuoden 2019 alussa julkishallinnolla oli 301 ajoneuvoa, joiden vuosittainen ajomatka oli pieni (alle 8500 km). Vaikka he ovat onnistuneet vähentämään tehottomien ajoneuvojen määrää (elokuussa 2018 niitä oli 450), se on vienyt paljon aikaa ja henkilöresursseja nykyisen kalustokäyttöasteen laskemiseen ja toimintasuunnitelman toteuttamiseen korkeamman hyötysuhteen saavuttamiseksi. Nyt on olemassa käyttövalmis ratkaisu, joka kerää kaiken tiedon kalustosta paljon nopeammin ja helpommalla tavalla, jolloin organisaatiot näkevät todellisen kokonaiskuvan ja pystyvät kehittämään liiketoimintaansa.

On täysin mahdollista, että joitain ajoneuvoja käytetään vain harvakseltaan ja niistä luopuminen pienentää muun muassa ylläpitokustannuksia. Lisäksi ei enää tarvitse valmistaa valtavia raportteja manuaalisesti, järjestelmä tekee sen kaiken puolestasi automaattisesti.

Kuten näet, on olemassa monia vaihtoehtoja, miten arvioida kaluston käyttöastetta eri näkökohdista Maponin käyttöastetyökalun avulla. Tiimimme kertoo mielellään sinulle lisää, joten ota meihin yhteyttä tai testaa palvelua veloituksetta.