EU:n viranomaisten asettaessa vaatimuksia ilmastotavoitteiden suhteen on yhä tärkeämpää, että kaikki osallistuvat niiden noudattamiseen. Jotkut ovat jo ottaneet ensimmäiset askeleensa kohti kestävää kehitystä, mutta toiset yrittävät vielä selvittää, miten sen tekisivät. Kuljetusala on yksi suurimmista haitallisten päästöjen aiheuttajista, mutta yhdellä silmäyksellä voi olla vaikea nähdä, miten voisimme toimia paremmin. Harkitse siis telematiikkaratkaisujen käyttöönottoa kalustoosi – säästä samalla polttoainekuluja! Tässä artikkelissa tarkastellaan, kuinka telematiikkaratkaisut voivat auttaa sinua vähentämään polttoainekuluja ja tekemään yrityksesi toiminnasta hieman vihreämpää ja tehokkaampaa.

Toimi tehokkaammin tien päällä

Polttoaineen kulutusta ja päästöjä syntyy usein sellaisissa tilanteissa, joissa valitsemme tuttuja reittejä sen tuntuessa helpommalta kuin ajan kuluttaminen uusien ja tehokkaampien reittien etsimiseen. Tarpeettomia matkoja ajetaan päivittäin ja siksi syntyy myös tarpeettomia kuluja ja päästöjä.

Reittisuunnitteluratkaisut tarjoavat helpon tavan vähentää polttoainekulutusta ja haitallisten päästöjen määrää käyttämällä tehokkaimpia reittejä päivittäisten tehtävien suorittamiseen. Reittisuunnittelun myötä voit mahdollisesti vähentää logistiikkakustannuksia, optimoida kalustosi ajoja ja parantaa asiakaspalvelun laatua oikea-aikaisilla ja ennakoiduilla toimituksilla.

Ratkaisumme avulla voit suunnitella reittejä useille toimituspisteille ja valita niistä tehokkaimmat. Reittioptimoinnissa huomioidaan ajoneuvon koko ja kantavuus, lastin paino sekä valitut yksilölliset asetukset. Yksilöllisten asetusten avulla voit laskea reittejä välttäen tarvittaessa esimerkiksi maksullisia teitä, moottoriteitä tai sorateitä.

Tutustu tarkemmin reittisuunnittelun hyötyihin näissä blogeissa:

Maksimoi kalustosi käyttö

Kysynnän kasvaessa saatat ajatella, että nykyiset ajoneuvot eivät riittäisi kattamaan lisääntynyttä työmäärää. Jos hankkisit lisää ajoneuvoja, se voisi johtaa turhiin ajoneuvojen seisontoihin tai aiheuttaa lisää kuluja ja haitallisia päästöjä, jos lisääntyneelle kalustolle ei ole oikeasti perusteita. Tiesitkö, että Maponin avulla voit selvittää, hyödynnätkö kalustosi täyden potentiaalin? Mittaa ja määritä tarkalleen kaluston tehokkuus -ratkaisujemme avulla, kuinka tehokas kalustosi on tällä hetkellä!

Kaluston käyttöaste antaa tarvittavan käsityksen yksittäisten ajoneuvojen tai ajoneuvoryhmien työkuormasta, joka mitataan seuraavien kriteerien mukaan:

  • Käyttöaste;
  • Ajoaika;
  • Tyhjäkäynti;
  • Sytytysvirta pois;
  • Sytytysvirta päällä.

Voit tarkastella ylläolevia mittareita joko päivän, viikon tai kuukauden mukaan. Yhteenvedoissa olevien tietojen avulla voidaan arvioida, voidaanko työtaakkaa jakaa tehokkaammin kalustossasi jo olevien ajoneuvojen kesken. Voidaan myös tehdä faktoihin perustuvia päätöksiä siitä, tarvitseeko kalustosi lisää ajoneuvoja vai voisiko yrityksesi ehkä jopa työskennellä tehokkaammin vähemmällä määrällä ajoneuvoja.

Ottamalla askeleen pidemmälle ja käyttämällä reittisuunnittelua ja -optimointia yhdessä kaluston tehokkuus -ratkaisujen kanssa näet, miten Mapon-järjestelmän ehdottamat reitit vaikuttavat kalustosi tehostamiseen.

Yrityksesi ajokulttuuri

Yksi tärkeimmistä kuluihin ja CO2-päästöihin vaikuttavista tekijöistä, joka usein unohdetaan, on jokapäiväinen ajotapa. Liiallinen joutokäynti, rajut jarrutukset, kiihdytykset ja kaarteet vaikuttavat suoraan polttoaineenkulutukseen. Kuljettajan ajotapa-analyysi antaa arvion kunkin kuljettajan suorituskyvystä, minkä ansiosta voit parantaa kalustosi ajokulttuuria ja samalla tehostaa sitä.

Vaihtoehtoiset polttoaineet ja sähköautot

Joillekin ilmeisin ratkaisu on yksinkertaisesti luopua fossiilisista polttoaineista kestävämpien vaihtoehtojen vuoksi. Tämä sisältää vaihtoehtoiset kaasu-, hybridi- ja sähköautot. Olemme samaa mieltä siitä, että ne tarjoavat valtavan harppauksen kestävään kehitykseen, mutta näitä hankintoja ei aina ole helppo toteuttaa, sillä ne vaativat suuria investointeja. Hyvä uutinen on kuitenkin, että valitsetpa minkä tahansa, telemaattiset ratkaisut voivat auttaa saavuttamaan tavoitteitasi!

Polttoaineen hallinta ja turhien ajojen vähentäminen on järkevää ja ympäristöystävällistä. Polttoaineen seuranta -ratkaisu auttaa seuraamaan, kuinka paljon kalustosi kuluttaa polttoainetta päivittäin ja ottaa tarkasti huomioon polttoaineenkulutuksen sekä reaaliajassa että raporttien muodossa. Raportit näyttävät kunkin ajoneuvon CO2-määrän. Vaihtoehtoisesti, jos olet vaihtanut sähköautoon, olet jo tehnyt paljon ympäristön hyväksi. Nyt ja tulevaisuudessa tiimimme työskentelee aktiivisesti myös sellaisten ratkaisujen parissa, jotka voisivat auttaa sinua saamaan kaiken irti sähköajoneuvoistasi.

Hyödynnä mahdollisuus siirtyä paperittomaan työnkulkuun!

Vaikka vihreys kuljetusyritykselle merkitsee pääasiassa polttoainepäästöjen ja kulutuksen vähentämistä ja ajotavan seurantaa, voit tehdä vieläkin enemmän ympäristön hyväksi! Jos paperilomakkeita kiertää toimistolla kymmeniä tai satoja viikossa, tiedät hyvin, että se ei ole järkevin tapa. Voisiko olla aika siirtyä digitaalisiin lomakkeisiin ja muihin digitaalisiin ratkaisuihin? Näin tehostat toimintaa ja parannat yrityksesi taloudenpitoa.

Nyt sinulla on mahdollisuus digitalisoida kaikki paperilomakkeet, joita työntekijäsi täyttävät kenties päivittäin. Digitaaliset lomakkeet merkitsevät vähemmän paperia ja vähemmän päästöjä. Mutta ennen kaikkia nopeampaa rahankiertoa ja tiedonsaamista laskutukseen ja ajansäästöä. Ratkaisu on integroitu Mapon GO 2022 -mobiilisovellukseemme, joten työntekijäsi voivat täyttää ja allekirjoittaa minkä tahansa lomakkeen milloin tahansa. Vähemmän paperia, vähemmän vaivaa ja vähemmän turhaa jätettä!

Jos haluat tietää lisää ratkaisuistamme ja siitä, kuinka ne voivat auttaa tekemään kalustostasi ympäristöystävällisemmän ja tehokkaamman, ota yhteyttä tiimiimme!