Kalustonhallintaratkaisujen avulla esimiehet saavat paljon hyödyllistä tietoa yksittäisistä ajoneuvoista ja koko kalustosta. Yhä useammin tämä huomataan ympäri maailmaa erilaisissa yrityksissä. Berg Insightin raportin mukaan Euroopassa oli vuoden 2021 lopussa käytössä 13,2 miljoonaa aktiivista kalustonhallintajärjestelmää.

Seuraava askel kalustonhallinnassa on täydentää olemassa olevaa dataa videotelematiikalla saadaksesi entistä kattavamman kuvan kaikista yrityksesi ajoneuvoista. Jos tapahtuu esimerkiksi törmäys tai kolari, kalustosta kerätyillä tiedoilla on mahdollista analysoida mm. ajoneuvon nopeutta tai voimakasta jarrutusta. Tiedot voivat antaa vihjeitä onnettomuuden syystä, mutta tapahtuman konteksti puuttuisi silti. Tässä kohtaa kaluston kameraratkaisut tulevat esiin. Ne näyttävät sinulle, mitä oikeasti tapahtui!

Tämä on kuitenkin vain yksi monista käyttötavoista. Videotelematiikka tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kalustonhallintaan, mikä tekee niistä välttämättömyyden modernissa maailmassa. Berg Insightin erillinen analyysi videotelematiikkamarkkinoista näyttää vahvistavan sen – asennettujen laitteiden määrän ennustetaan nousevan 0,8 miljoonasta yksiköstä vuonna 2020 1,8 miljoonaan vuonna 2025 (Eurooppa). Tehdäänpä nyt siis katsaus kaluston kameraratkaisuihin ja käydään läpi, miksi niitä pidetään kalustonhallinnan tulevaisuutena ja mitä arvoa ne voivat tuoda yrityksellesi!

Videotelematiikasta yleisesti

Videotelematiikka koostuu useista elementeistä. Ensinnäkin on itse videokamera, joka tallentaa jatkuvasti. Tämä materiaali menee digitaaliseen videotallentimeen (DVR), joka on joko erillinen yksikkö tai sisäänrakennettu kojelautakameraan. Jos ajatellaan kameran olevan silmät, niin DVR on aivot – se sisältää digitaalisen tallennustilan, viestinnän, liitettävyyden, GPS-järjestelmät ja paljon muuta. Se lähettää tietoja kalustonhallinta-alustalle, josta kalustopäällikkö voi valvoa kaikkia ajoneuvoja monin eri tavoin*:

  • Katsoa suoratoistoa minkä tahansa ajoneuvon kamerajärjestelmästä;
  • Vastaanottaa ilmoituksia ja klippejä, kun tapahtuu erikoistapahtuma, kuten kova jarrutus tai raju mutka-ajo;
  • Käyttää kameran sisäistä tallennustilaa, järjestää, katsella ja ladata materiaalia.

* Saatavilla olevat toiminnot voivat riippua käytössä olevasta laitteistosta.

Pelkän materiaalin tallentamisen lisäksi nykyaikaisilla kameroilla on myös kyky tulkita sitä. Ne käyttävät antureita ja tekoälyratkaisuja, jotka pystyvät havaitsemaan erilaisia ​​tapahtumia sekä matkustamon sisällä että ulkopuolella, ja ne voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan. – Ajokäyttäytymisen analyysi eli Driving Behavior Analysis (DBA), Edistyneet kuljettajaa avustavat järjestelmät eli Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) ja Kuljettajan valvontajärjestelmät eli Driver Monitoring Systems (DMS).

ADAS analysoi ajoneuvon ulkopuolista tilannetta tarjotakseen avustusta, kuten kaistalta poikkeamisen tai eteenpäin suuntautuvan törmäyksen varoituksen. DBA tarkistaa anturi- ja GPS-tiedot havaitakseen tapahtumia, kuten rajuja jarrutuksia ja kaarreajoja, ja DMS puolestaan käyttää ohjaamoon päin olevia kameroita valvomaan kuljettajan ei-toivottua ajokäyttäytymistä – tupakointia, matkapuhelimen käyttöä, väsyneenä ajamista jne. Tapahtumat voidaan määrittää niin, että sekä kuljettaja että kalustopäällikkö vastaanottavat tapahtumien tiedot. Näitä tietoja voidaan käyttää reaaliajassa vaaratilanteiden välttämiseksi ja myöhemmin tilanteiden analysointiin ja kuljettajien kouluttamiseen.

Kameroiden määrä ja kokonaisuus riippuu kaluston tarpeista. Vaihtoehtoja on useita: etu-, ohjaamo-, sivu- ja peruutuskamerat sekä perävaunukamerat. Edistyneimmät ratkaisut luovat täyden 360 asteen näkymän ajoneuvon ympärille turvallisuuden lisäämiseksi.

A graphic showing all possible video camera positions on a vehicle that are supported by Mapon
Kaluston voi varustaa jopa kuudella kameralla!

Videokameroita voidaan käyttää millä tahansa yhdistelmällä. Koska useimmat yritykset, joilla on kalustoa, ovat kiinnostuneita etu- ja ohjaamokameroista, jotkut laitevalmistajat tarjoavat ns. kaksoiskameroita, joissa etukamera, ohjaamokamera ja DVR yhdistetään yhdeksi yksiköksi. Monimutkaisemmissa tapauksissa tarvitaan todennäköisimmin erillinen DVR, joka yhdistää kaikki kamerat yhteen verkkoon.

A Concox/Jimi JC400 camera system installed by Mapon on a light vehicle.
Concox/Jimi JC400 on yksi useista Maponin tukemista kaksoiskamerajärjestelmistä

Nyt on käyty läpi perustiedot, jotka sinun on tiedettävä kalustonhallinnan videokameraratkaisuista. Seuraavaksi keskitytään siihen, mitä etuja he voivat tarjota yrityksellesi!

1. Hanki todisteita onnettomuuden tai varkauden varalta

Tämä on kiistatta suosituin ja ilmeisin syy siihen, miksi yritykset varustavat kalustonsa videoteknologioilla. Se on järkevää – ilman kovia todisteita kuljettaja voidaan todeta syylliseksi onnettomuuden aiheuttamiseen, mikä tarkoittaa yleensä yritykselle rahallista menetystä ja mainehaittaa. Joillekin tämän kaltaisille tapauksille on alalla oma termi – nuclear verdict. Pohjimmiltaan se viittaa yli 10 miljoonan dollarin maksuihin. Sanomattakin on selvää, että videokameroiden kustannukset olisivat paljon alhaisemmat. Miksi siis riskeerata?

Kaluston kamerajärjestelmät eivät ainoastaan nauhoita tapahtumaa, vaan tarjoavat myös välittömän pääsyn materiaaliin alustalla aina tarvittaessa, jotta kuljettajan ei tarvitse huolehtia tietojen lataamisesta ja tallentamisesta jonnekin. Alustamme Tapahtumat-osio ilmoittaa kalustopäällikölle välittömästi onnettomuudesta ja tarjoaa lyhyen klipin tilanteesta. Lisäksi tätä tietoa voidaan käyttää ensimmäisen vahinkoilmoituksen (FNOL) toimittamiseen vakuutusyhtiölle luotettavasti ja puoliautomaattisesti. Jos myöhemmin tarvitaan lisää kontekstia, voidaan käyttää Arkistointi-osiota, jotta päästään DVR:n sisäiseen muistiin tarkastelemaan ja lataamaan leikkaamatonta streamia.

The camera archive section of the Mapon Platform
Valitse ajoneuvo, päivämäärä ja aika saadaksesi kokonaiskuvan tapahtumasta

Onnettomuuskorvauksia varten paras vaihtoehto on olla vähintään kaksi kameraa – etu- ja ohjaamokamera, joista ensimmäinen näyttää tilanteen tiellä ajoneuvon edessä ja jälkimmäinen osoittaa, ettei kuljettaja ollut tapahtumahetkellä millään tavalla hajamielinen. Jopa yksi kamera voi kuitenkin lisätä merkittävästi mahdollisuuksiasi voittaa haaste.

Käytimme kojelautakameran materiaalia todistaaksemme, että kuljettajamme ei ollut syyllinen onnettomuuteen

Sivukamerat voivat myös olla hyödyllisiä, esimerkiksi silloin, kun kiinteistön omistaja syyttää kuorma-auton kuljettajaa vahingon aiheuttamisesta lastaamisen/purkauksen aikana. Lisäksi, jos varkaus on suuri huolenaihe yrityksellesi, perävaunukamera voi olla erittäin hyödyllinen mahdollisen syyllisen tunnistamisessa.

2. Ymmärrä ja paranna ajokulttuuria

Kaiken tekniikan ansiosta on helppo unohtaa, että ratin takana on edelleen ihminen.

Euroopan komission raportin mukaan usein inhimillinen tekijä on se, mitä voidaan ja mitä pitäisi parantaa, sillä se vaikuttaa noin 95 prosentissa onnettomuuksista.

Yhtä merkityksellinen tieto on, että 75 prosenttia onnettomuuksista johtuu pelkästään inhimillisistä virheistä. Tässä on vain muutamia tapauksia, joissa ajotottumukset voivat vaikuttaa turvallisuuteen ja tehokkuuteen tien päällä:

  • Ylinopeus, liiallinen joutokäynti ja rajut jarrutukset saavat ajoneuvon kuluttamaan enemmän polttoainetta, mikä aiheuttaa tarpeettomia taloudellisia menetyksiä;
  • Matkapuhelimen käyttö, tupakointi tai ajaminen ilman riittävää lepoa voivat hidastaa kuljettajan reagointiaikaa vaarallisissa tilanteissa;
  • Kaistanvaihdot, lyhyet turvavälit ja kuolleiden kulmien huomioimatta jättäminen lisäävät kaikki onnettomuusriskiä.

Onneksi videotelematiikka tarjoaa ratkaisuja tällaisen käytöksen vähentämiseen. Niin ei nimittäin tapahdu, että kuljettaja vain yhtäkkiä päättäisi ilmoittaa esimiehelleen, että kyllä, puhun puhelimessa ajaessani silloin tällöin! Videotelematiikan avulla kalustopäälliköillä on käytettävissään pari vaihtoehtoa. Voidaan esimerkiksi tarkastella minkä tahansa ajoneuvon kamerasta suoratoistoa milloin tahansa nähdäkseen heti, jos jokin on vialla. Tietenkin mahdollisuus löytää satunnaisesti rikkeitä tällä tavalla on melko pieni.

Toinen mahdollisuus on luottaa videokamera-antureihin, jotka pystyvät havaitsemaan erilaisia ​​ennalta määriteltyjä tapahtumia. Tapahtuman sattuessa kalustopäällikölle lähetetään ilmoitus videomateriaalin kera – sen jälkeen on hänen vastuullaan tarkistaa, ladata tai poistaa materiaali ja päättää, tarvitaanko lisätoimenpiteitä. Erilaiset anturikokoonpanot ovat mahdollisia yksinkertaisista ylinopeusvaroituksista kuljettajan väsymyksen havaitsemiseen asti.

Mapon platform camera events section
Vastaanota materiaalia, kun rikkeitä tai tiettyjä tapahtumia havaitaan

Laajemmassa mittakaavassa näitä ratkaisuja voidaan käyttää yrityksesi ajokulttuurin edistämiseen, ei vain yksittäisten tapausten ratkaisemiseen. Voit seurata, kuinka hyvin kaikki kuljettajat käyttäytyvät tiellä, ja palkita sitten parhaiten ajavia kuljettajia – tällainen lähestymistapa motivoi kaikkia tekemään parhaansa. Toisaalta kuljettajia, joilla on paljon merkittäviä tapahtumia ja rikkeitä, voidaan kouluttaa paremmiksi kuljettajiksi, mikä parantaa kaikkien turvallisuutta liikenteessä.

3. Pidä kalustosi ajan tasalla sääntely- ja vakuutusvaatimusten osalta

Kuljetusteollisuus ajoneuvovalmistajista laivayhtiöihin on nostanut turvallisuuden pääpainopisteeksi viime vuosina. Tämä johtuu osittain erilaisista määräyksistä, joita laaditaan ja pannaan täytäntöön onnettomuusriskien vähentämiseksi. Esimerkiksi EU:ssa myytävien uusien autojen pakollisia turvavarusteita koskevia lakeja on olemassa.

Pari vuotta sitten EU otti käyttöön uusia turvallisuusstandardeja uusille ajoneuvoille, joista monet ovat tekoälykamera-/anturipohjaisia. Niitä ovat kuljettajan uneliaisuus- ja huomiovaroitukset, edistyneet kuljettajan häiriövaroitukset, tapahtumatietojen tallentimet ja paljon muuta. Nämä toimenpiteet ovat nyt pakollisia valmistajille, joten jos kalustossasi on sekä uudempia että vanhempia ajoneuvoja, se voi aiheuttaa turvallisuushaittoja jälkimmäisissä. Videotelematiikan avulla voit päivittää koko kaluston saman turvallisuusstandardin mukaiseksi ja varmistaa sen noudattamisen tapauksissa, joissa lait tai suunnitelmat on suunnattu kalustoa omistaville yrityksille. Esimerkkinä Direct Vision Standard (DVS) Isossa-Britanniassa. On mahdollista, että vastaavia ​​määräyksiä tulee lisää.

A graphic showing a car interior with a frontal camera installed, which warns about small distance to the vehicle in front.

Etutunnistin on yksi ajoneuvojen yleisessä turvallisuusmääräyksessä mainituista ominaisuuksista

Vakuutuksiin liittyen on kaksi näkökulmaa. Ensinnäkin, vaikka videoratkaisut eivät useimmiten ole pakollisia kaluston vakuutuksen saamiseksi, ne ovat erittäin suositeltavia nopeamman vakuutushaku- ja varmennusprosessin vuoksi sekä siksi, että voidaan mahdollisesti todistaa kuljettajan syyttömyys.

Toisekseen, vakuutusmaksut on aina suosittu keskustelunaihe, sillä vakuutus on yksi kalleimmista osista ajoneuvokannan kokonaisomistuskustannuksissa. Videotelematiikka on yksi tapa saada parempia vakuutustarjouksia. Vakuutuksenantaja huomaa aikanaan onnettomuuksien vähenemisen sekä korvausten käsittelyn nopeuden ja laadun sekä erityisesti mahdollisuuden vapauttaa kuljettajat luotettavasti aiheettomalta syytökseltä – kaikki tämä kaluston videokameraratkaisujen ansiosta.

4. Lisää liikenneturvallisuutta reaaliajassa

Kaluston liikenneturvallisuudessa on vielä paljon parannettavaa. Esimerkiksi European Road Safety Observatory (ERSO) toteaa, että vuonna 2020 EU:ssa kuoli 322 raskaiden tavarankuljetusajoneuvojen matkustajaa ja 635 kuorma-auton matkustajaa – tässä ei oteta huomioon muita liikenteen osallistujia. Videotelematiikka ei tarjoa tietoa ainoastaan jälkikäteen, vaan se voi itse asiassa auttaa sekä johtajia että kuljettajia tien päällä ollessaan.

Edistyneet ajoavustusjärjestelmät (ADAS), kuljettajan valvontajärjestelmät (DMS) ja kuljettajan ajokäyttäytymisen analyysi (DBA) auttavat lisäämään tietoisuutta. Asetuksista riippuen kuljettaja voi tarkistaa ajoneuvon kuolleet kulmat, varmistaa, että kaistanvaihto on turvallista aloittaa, ja saada muistutuksia lepäämisestä tai varoituksia häiriötekijöistä, kuten puhelimen käyttämisestä. Kalustopäällikkö saa ilmoituksia, kun järjestelmä havaitsee ongelmia, kuten epäturvallista ajoa, kaista- ja turvavälirikkomuksia. Johtajat voivat konttorilta käsin seurata kameran suoratoistoa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä kuljettajaan valmentaakseen, varoittaakseen tai yksinkertaisesti huomauttaakseen turvallisuudesta.

Toinen aliarvioitu turvaominaisuus on SOS-painike. Lähtökohta on yksinkertainen – kuljettaja voi painaa SOS-painiketta onnettomuuden, terveysongelmien tai teknisen hätätilanteen sattuessa ilmoittaakseen tästä kalustojohtajalle. Videoratkaisut vievät tämän idean uudelle tasolle sallimalla pääsyn kameran suoratoistoon, jonka avulla voidaan määrittää, millaista apua tarvitaan. Tälle ominaisuudelle on monia käyttötapauksia, kuten esimerkiksi, jos ajoneuvosta valuu vaarallista kuljetettua lastia tai jos ajoneuvo ryöstetään.

A graphic showing a red SOS button and notification bells
SOS-painikkeella kerrot helposti kalustojohtajalle, että tarvitset apua

Lopputulos

Videokameraratkaisut ovat osoittaneet arvonsa monin tavoin. Kameraratkaisujen avulla voidaan säästää rahaa välttämällä tuomioita onnettomuuksien aiheuttamisesta todisteilla ja parantamalla ajotottumuksia voidaan säästää henkiä. Ei ole epäilystäkään siitä, että kameraratkaisut yleistyvät ajan myötä. Jos yrityksesi on valmis tähän panostukseen, voimme vakuuttaa sinulle, että se maksaa itsensä takaisin!

Mapon tarjoaa täyden videokameraratkaisun laitteiston asennuksesta hallintaohjelmistoon. Kun asetukset on tehty, kalustojohtaja voi helposti katsella suoratoistoa, vastaanottaa tapahtumailmoituksia ja päästä käsiksi arkistomateriaaliin Mapon-alustalta. Kuljettaja puolestaan voi hyödyntää kameroiden tarjoamaa lisänäkyvyyttä tien päällä. Vastaamme tarpeisiisi tarjoamalla erilaisia ​​kameramalleja ja -yhdistelmiä, niiden asennuksia sekä ohjelmistotoimintoja.

Tässä on yleiskatsaus Maponin kameraratkaisuihin

Jos olet kiinnostunut Maponin kameraratkaisuista tai sinulla on niihin liittyviä kysymyksiä, ota meihin yhteyttä!