Flådestyring Løsninger giver ledere mulighed for at modtage en masse nyttige oplysninger om individuelle køretøjer og flåden som helhed. Dette anerkendes i stigende grad af virksomheder over hele verden. Ved udgangen af 2019 var antallet af aktive flådestyringssystemer i Europa 10,6 millioner, ifølge en rapport fra Berg Insight.

Det næste skridt i flådestyringen er at supplere de eksisterende data med video telematik for at få et endnu mere komplet billede af alle virksomhedens køretøjer. Hvis der f.eks. sker en kollision, er det muligt at analysere oplysninger som køretøjets hastighed eller hårde opbremsninger. Det kan give et fingerpeg om årsagen til ulykken, men der vil stadig mangle kontekst. Det er her, videoløsninger kommer ind i billedet. De viser dig bogstaveligt talt, hvad der skete!

Dette er dog kun en af mange anvendelsesmuligheder. Video Telematik tilbyder et stort antal muligheder for flådestyring, der gør dem til et moderne must-have. En separat analyse fra Berg Insight om video telematik markedet ser ud til at bekræfte det – antallet af installerede enheder forventes at stige fra 0,8 millioner enheder i 2020 til 1,8 millioner i 2025 (Europa). Lad os tage et kig på flåde-kameraløsninger for at finde ud af, hvorfor de betragtes som fremtiden for flådestyring, og hvilken værdi de kan tilføre din virksomhed!

Forståelse af video telematik

Video telematik består af flere elementer. Der er selve videokameraet, som konstant optager. Dette materiale sendes til en digital video optager (DVR), som enten er en separat enhed eller indbygget i dash cam’et. Hvis kameraet er øjnene, så er DVR’en hjernen – den indeholder digital lagring, kommunikation, konnektivitet, GPS-systemer og meget mere. Den sender data til din flådestyrings platform, hvorfra flådechefen kan overvåge alle køretøjer på en række forskellige måder*:

  • Se livestreams fra ethvert kamera;
  • Modtag notifikationer og klip, når der sker en særlig hændelse, f.eks. en hård opbremsning;
  • Få adgang til kameraets interne lager, organiser, se og download optagelser.

*Tilgængelige funktioner kan afhænge af specifik hardware.

Ud over blot at optage billeder har moderne kameraer også evnen til at fortolke dem undervejs. De bruger sensorer og kunstig intelligens-løsninger (AI), der kan registrere forskellige hændelser, både i og uden for kabinen, som groft sagt kan opdeles i tre kategorier. – Driving Behavior Analysis (DBA), Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) og Driver Monitoring Systems (DMS). ADAS analyserer situationen uden for bilen for at give hjælp til f.eks. vognbaneskift eller advarsler om fremadrettet kollision. DBA tjekker sensor- og GPS-data for at opdage hændelser som hårde opbremsninger og sving, mens DMS bruger kameraer, der vender ind mod kabinen, til at overvåge uønsket adfærd hos føreren – rygning, brug af mobiltelefon, kørsel i træt tilstand osv. Hændelser kan konfigureres til at blive modtaget af både chaufføren og flådemanageren. Disse data kan senere bruges til at analysere situationer og uddanne chauffører, eller i realtid for at undgå farlige situationer.

Den overordnede opsætning og antallet af kameraer afhænger af flådens behov. Der er en række muligheder, herunder frontkameraer, kabinevendte kameraer, side- og bakkameraer samt anhængerkameraer. Nogle avancerede løsninger skaber et fuldt 360-graders billede rundt om køretøjet for at øge sikkerheden yderligere.

Du kan udstyre køretøjer med op til 6 kameraer som vist her, plus 2 mere!

Videokameraer kan bruges i alle kombinationer. Da de fleste virksomheder med flåder er interesserede i front- og kabine kameraer, tilbyder nogle hardwareproducenter de såkaldte dual cams, hvor et frontkamera, et kabine kamera og en DVR er kombineret i en enkelt enhed. Ved mere komplicerede opsætninger vil det sandsynligvis være nødvendigt med en separat DVR for at forbinde alle kameraer i et enkelt netværk.

Concox/Jimis JC400 er et af flere dual-cam-systemer, der understøttes af Mapon

Det er alt, hvad du behøver at vide om videokamera løsninger til flådestyring. Nu er det tid til at fokusere på, hvilke fordele de kan tilbyde din virksomhed!

Få beviser i tilfælde af ulykke eller tyveri

Det er uden tvivl den mest populære og indlysende grund til, at virksomheder udstyrer deres flåder med videoteknologi. Det giver mening – uden håndfaste beviser kan chaufføren blive fundet skyldig i at have forårsaget ulykken, hvilket fører til både økonomisk tab og tab af omdømme for virksomheden. Der er et udtryk i branchen for nogle sager som denne – atomdommen. Grundlæggende henviser det til forlig på mere end 10 millioner dollars. Det siger sig selv, at prisen for videokameraer ville være langt mindre end det, så hvorfor risikere det?

Flåde-kamerasystemer kan ikke kun registrere hændelsen, men også give øjeblikkelig adgang til optagelserne på platformen, når det er nødvendigt, så chaufføren ikke behøver at bekymre sig om at udtrække dataene og uploade dem et eller andet sted. Hændelses Systemet giver straks flådechefen besked om ulykken og leverer et kort klip; desuden kan disse data bruges til at aflevere den første anmeldelse af tab (FNOL) til forsikringsselskabet på en pålidelig, halvautomatisk måde. Senere, hvis der er brug for mere kontekst, kan man bruge arkivfunktionen til at få adgang til DVR’ens interne hukommelse for at gennemgå og downloade den uredigerede stream.

Vælg køretøj, dato og tidspunkt for at få et komplet billede af, hvad der skete

I forbindelse med ulykkes krav er den bedste løsning at have mindst to kameraer – et frontkamera og et kabinet kamera, hvor det første kan vise situationen på vejen, og det andet beviser, at føreren ikke var distraheret på nogen måde. Men selv ét kamera kan øge dine chancer for at vinde en erstatningssag betydeligt.

Vi brugte dashcam-optagelser til at bevise, at vores chauffør ikke var skyld i ulykken.

Side Kameraer kan også være nyttige, f.eks. når en ejendomsejer beskylder en lastbilchauffør for at have forvoldt skade under læsning/aflæsning. Og hvis tyveri er en stor bekymring for din virksomhed, kan et trailer kamera være en stor hjælp til at identificere en potentiel synder.

Forstå og forbedre kørekulturen

Med al den teknologi, der findes, er det let at glemme, at der stadig sidder et menneske bag rattet.

Ofte er det den menneskelige faktor, der kan og bør forbedres, da den spiller en rolle i omkring 95% af ulykkerne ifølge en rapport fra Europa-Kommissionen.

Lige så relevant er det, at 75% af ulykkerne sker på grund af menneskelige fejl alene. Her er blot nogle få eksempler på, hvordan kørevaner kan påvirke sikkerheden og effektiviteten på vejen:

  • For høj hastighed, overdreven tomgangskørsel og hårde opbremsninger får bilen til at forbruge mere brændstof, hvilket fører til unødvendige økonomiske tab;
  • At blive distraheret af telefonen, ryge eller køre uden at få nok hvile kan forsinke førerens reaktionstid på en farlig situation;
  • Linje Afvigelser, korte følge afstande og ignorering af blinde vinkler øger alle risikoen for ulykker.

Heldigvis tilbyder video telematik løsninger til at eliminere denne adfærd. Det største problem ved analyse af kørselsadfærd plejede at være, at man faktisk opdagede mindre gode kørevaner. Det er jo ikke sådan, at chaufføren bare kommer og siger – ja, jeg taler i telefon en gang imellem! Med video-telematik har flåde administratorer et par muligheder til deres rådighed. Man kan se en live stream af et hvilket som helst køretøj på et hvilket som helst tidspunkt for bogstaveligt talt at se, om noget er galt. Selvfølgelig er chancen for tilfældigt at finde lovovertrædelser på denne måde ret lav.

Den anden, mere sofistikerede mulighed er at stole på videokamerasensorer, som er i stand til at registrere en række forudkonfigurerede hændelser. Når en hændelse indtræffer, sendes en notifikation til flådechefen sammen med optagelserne – derefter er det op til chefen at gennemgå, downloade eller slette materialet og beslutte, om der er behov for yderligere handling. Der er mulighed for forskellige sensorkonfigurationer, fra simple advarsler om for høj hastighed til detektering af træthed hos føreren.

Modtag optagelser, når der registreres en overtrædelse

I et bredere perspektiv kan disse løsninger bruges til at fremme kørekulturen i din virksomhed, ikke kun til at løse enkeltsager. Du kan holde styr på, hvor godt alle chauffører opfører sig på vejen, og så belønne dem med færrest overtrædelser – en sådan tilgang vil motivere alle til at gøre deres bedste. Derimod kan problematiske medarbejdere med mange hændelser trænes til at blive bedre chauffører, hvilket vil forbedre alles sikkerhed på vejen.

Vær på forkant med lovgivnings- og forsikringskrav

Transportbranchen, lige fra bilproducenter til rederier, har i de senere år haft et stort fokus på sikkerhed. Denne indsats er delvist inspireret af en række regler, som bliver udarbejdet og håndhævet for at reducere risikoen for ulykker. For eksempel er der love om obligatorisk sikkerhedsudstyr til nye biler, der sælges i EU.

For et par år siden indførte EU yderligere sikkerhedsstandarder for nye køretøjer, hvoraf mange er AI dashcam/sensor-baserede. Blandt dem er advarsler om døsighed og opmærksomhed, avancerede advarsler om distraktion af føreren, event data recorders og meget mere. Disse foranstaltninger er nu obligatoriske for producenterne, hvilket betyder, at hvis din flåde har en blanding af nyere og ældre køretøjer, kan det føre til en sikkerhedsmæssig ulempe i sidstnævnte. Ved at bruge video telematik kan du bringe hele flåden op på den samme sikkerhedsstandard og sikre overholdelse i tilfælde, hvor love eller ordninger er rettet mod flådeejere virksomheder, såsom Direct Vision Standard (DVS) i Storbritannien. Det er ikke usandsynligt, at der vil komme flere regler som denne.

Frontal detektion er en af de funktioner, der nævnes i det generelle sikkerhedsregulativ for køretøjer

Hvad angår forsikring, er der to aspekter. For det første er videoløsninger for det meste ikke obligatoriske for flåder for at få forsikring, men de anbefales på det kraftigste på grund af hurtigere forsikringsanmeldelse og verificering proces samt en højere andel af frifundne chauffører.

For det andet er emnet forsikringspræmier altid populært, da forsikring er et af de dyreste elementer i flåde køretøjers samlede ejeromkostninger. Video telematik er en måde, hvorpå man potentielt kan få bedre forsikringsaftaler. Selvom det ikke sker lige med det samme, vil forsikringsselskabet med tiden bemærke faldet i ulykker samt den hastighed og kvalitet, hvormed krav behandles, især muligheden for pålideligt at frikende chauffører fra forseelser – alt sammen takket være flåde videokamera løsninger.

Øg trafiksikkerheden i realtid

Trafiksikkerheden for flåder har lang vej igen. For eksempel bemærker European Road Safety Observatory (ERSO), at der i 2020 var 322 dødsfald blandt passagerer i tunge lastbiler og 635 dødsfald blandt passagerer i lastbiler i EU – og det er uden at medregne andre trafikanter. Video Telematik er ikke kun til for at give information post factum – det kan faktisk hjælpe både ledere og chauffører, mens de er på vejen.

Avancerede køre assistentsystemer (ADAS), Driver Monitoring Systems (DMS) og Driver Behaviour Analysis (DBA) er alle med til at skabe større bevidsthed. Afhængigt af opsætningen kan føreren tjekke bilens blinde vinkler, sikre sig, at det er sikkert at skifte vognbane, og få påmindelser om at holde hvil eller stoppe distraktioner. Flådechefen vil modtage notifikationer, når systemet opdager problemer som distraheret kørsel, overtrædelse af vognbane og afstand. De kan så se livestreamen og kontakte chaufføren direkte for at coache, advare eller bare påpege noget i forhold til sikkerheden.

Endnu en undervurderet sikkerhedsfunktion er SOS-knappen. Præmissen er enkel – en chauffør kan trykke på den i tilfælde af en ulykke, helbredsmæssige komplikationer eller en teknisk nødsituation for at underrette flåde manageren. Videoløsninger bringer denne idé til det næste niveau ved at give adgang til en livestream for at afgøre, hvilken slags hjælp der er nødvendig. Denne funktion kan blandt andet være særlig vigtig, hvis køretøjet spilder farlig last eller bliver røvet.

Lad flådechefen vide, at du har brug for hjælp

Det vigtigste

Videokamera Løsninger har bevist deres værd på flere måder, fra at spare penge ved at undgå atomdomme med beviser, til at redde liv ved at forbedre kørevaner. Der er ingen tvivl om, at denne teknologi vil blive mere udbredt med tiden. Hvis din virksomhed er klar til denne investering, kan vi forsikre dig om, at den vil betale sig!

Mapon leverer den fulde flåde video kameraløsning, fra hardware installation til administrationssoftware. Når opsætningen er færdig, kan flåde manageren nemt se livestreams, modtage hændelses notifikationer og få adgang til arkivoptagelser fra Mappen-platformen. Vi tilpasser os dine behov ved at understøtte forskellige kameramodeller og opsætninger samt software funktionalitet.

Her er en oversigt over Mapons videokameraløsninger

Hvis du er interesseret i Mapons videokameraløsninger eller har spørgsmål til dem, er du altid velkommen til at kontakte os!