Maponin aloittaessa toimintansa 16 vuotta sitten oli tavallista, että kalustonhallintapalvelujen tarjoajat kehittivät omia laitteistojaan, sillä massamarkkinoiden seurantalaitteita oli tuolloin saatavilla hyvin vähän. Vaikka vuosia on kulunut ja telemetrialaitteita on nyt laajasti saatavilla, Mapon kehittää edelleen omia laitteistojaan rinnakkain massamarkkinoiden tuotteiden käytön kanssa.

Itse valmistetussa laitteistoissa on se hyöty, että voimme päivittää laiteohjelmistoja ajan myötä ja kehittää lisäominaisuuksia. Maailmanlaajuisen sirupulan aikana on tärkeää, että luotettavien laitteisto-kumppanien lisäksi tuotamme myös omia laitteistoja. Näin pyrimme tarjoamaan mahdollisimman hyvän saatavuuden.

Tässä blogissa käsittelemme uusimpia päivityksiä Mapon Expert -laitteen saralla.

Alkolukkointegraatiot

Mapon on kehittänyt alkolukkointegraatiota jo jonkin aikaa. Alkolukkojen käyttötarkoitus on hyvin yksinkertainen: alkolukko estää ajoneuvon moottorin käynnistyksen, kunnes kuljettaja on läpäissyt hengitystestin, joka osoittaa hänen hengityksensä alkoholipitoisuuden olevan lain rajoissa ja että hänen on turvallista ajaa.

Alkolukot ovat useimmiten valinnaisia. On kuitenkin olemassa jo sellaisia maita, joissa alkolukkojärjestelmät ovat pakollisia tietyillä toimialoilla, esimerkiksi matkustajaliikenteessä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Vaikka ratkaisu on kallis, se vähentää radikaalisti alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen aiheuttamien liikenneonnettomuuksien riskiä.

Tällä hetkellä Mapon Expert -laitteet tukevat Drager IL7000– ja Dignita AL100 -alkolukkoja.

Tämä integraatio tarjoaa muun muassa seuraavaa:

  • Reaaliaikainen testitulosten lähetys Mapon palveluun;
  • Kaikkien testitulosten pysyvä tallennus Mapon palvelussa;
  • Mahdollisuus pyytää lisätestejä milloin tahansa;
  • Yleiskatsaus esimerkiksi kalibrointipäivääriin ja ongelmakoodeihin Maponin kautta;
  • Moottorin etälukitus (ei vaadi ylimääräistä asennusrelettä; vain Dignita-laitetuen).

Integraatiot järjestelmiin, joilla voidaan tarkkailla lastin painoa

Ajoneuvon ja perävaunun paino on tärkeä tieto jokaiselle kuljetusyritykselle, sillä painokuormitusrajoitukset ovat tiukasti säänneltyjä. Liiallinen paino akselilla voi heikentää jarrutustehoa ja aiheuttaa jarrujen kulumista, mitkä taas voivat johtaa onnettomuuksiin. Myös epätavallisen raskaat kuormat voivat vahingoittaa teitä.

Kun puhutaan tavallisista kuorma-autoista ja FMS-liitännästä CAN:iin, saamme yleensä tietoja akselipainosta näiden yhteyksien kautta. Joissakin järjestelmissä tiedot voivat olla saatavilla ainoastaan paikallisesti ajoneuvossa. Yksi keino välttää sakkoja, onnettomuuksia ja ajoneuvovaurioita on, että painotiedot nähdään läpinäkyvästi myös konttorilla. Näin lastin painoa voi valvoa muutkin kuin kuljettaja, ja kuormaa voidaan tarvittaessa muuttaa ylipainon välttämiseksi. Mapon Expert -laitteiden uusin versio sisältää integraation VEI Traiload -järjestelmään, jonka avulla voit saada tarkkaa tietoa painosta Mapon palveluun.

On tärkeää noudattaa asiaankuuluvia lakeja ja määräyksiä tavaroita kuljetettaessa. Jos olet kuljetusalalla, haluat todennäköisesti kuitenkin myös maksimoida rahtisi tehokkaasti ja seurata sen tietoja aktiivisesti.

Olemme mahdollistaneet integraatiot VEI Millenium5 / HelperX -punnitusjärjestelmiin, joiden avulla voit saada tarkkoja tietoja näistä järjestelmistä Mapon palveluun laskutusprosessin hallintaa varten lähes reaaliajassa.

Tietojen etäluku hiekoitus- ja levitinyksiköistä

Teiden kunnossapito talvisin herättää keskustelua. Monissa maissa viranomaiset todella vaativat tietoja tietyillä tieosuuksilla tehtävästä työstä tilanteen seuraamiseksi.

Säännöllisiä tienpuhdistuspalveluita voidaan seurata tarkkailemalla, onko tietty laite/toiminto kytketty päälle ajoneuvossa. Talvella ei kuitenkaan ole kyse vain laitteiden päälläolosta, vaan tarkkojen tietojen saamisesta. Voi olla tärkeää tietää esimerkiksi, kuinka paljon suolaa tai hiekkaa on levitetty tielle, minkälaisessa kulmassa ja kuinka laajan alueen se kattaa. 

Mapon Expert -seurantalaitteet tukevat integraatiota ECON-hiomakoneiden kanssa. Näin voimme poimia kaikki tarvittavat tiedot suoraan yksiköistä ja tarjota sinulle tiedot Mapon palvelussa. Mapon palvelusta kaikki tiedot voidaan koota yhteen raporttiin, ladata ja tarvittaessa toimittaa viranomaisille.

Lämpötilan seuranta

Mapon Expert tunnetaan erilaisista lämpötilanlukumahdollisuuksista – voimme lukea lämpötilatietoja esimerkiksi langallisten antureiden kautta tai suorien integraatioiden avulla Carrier-, Thermo King– tai Lumikko-jäähdytysyksiköistä. Nyt laitteemme tukee myös integraatiota Euroscan MX1/MX2 -lämpötilamittareiden kanssa.

Jos haluat tietää lisää Mapon Expert -laitteesta ja sen käytöstä tai jos haluat kokeilla palveluamme ilmaiseksi, ole meihin rohkeasti yhteydessä!