I begyndelsen af 2021 henvendte en lokal virksomhedsejer sig til Mapon for at få en konsultation om overholdelse af reglerne for digitale fartskrivere, og hvordan telematikløsninger kunne hjælpe hans virksomhed i fremtiden. Situationen var den, at han på det tidspunkt havde en retssag kørende, hvor han blev truet med at få inddraget sin licens på grund af overtrædelser af fartskriverreglerne. Selvom dette er en almindelig begivenhed, er det også let at undgå. Fra påmindelser og grundlæggende download af fartskriverdata til smarte analyseværktøjer, der tænker for dig, kan indførelsen af telematik løsninger i din flåde være det svar, du leder efter.

Der er udstedt adskillige forordninger på EU-plan og endda flere på nationalt plan, der vedrører opfølgning på fartskrivere, hvoraf de mest kendte er Forordning (EF) nr. 561/2006 og nu – mobilitetspakken. Og selvom disse love, ændringer og forklaringer er bredt tilgængelige, er det næsten umuligt at følge med i alle detaljer, hvis du vælger at gøre det selv. I denne artikel introducerer vi dig til Mapons løsninger, der kan hjælpe med at administrere dine flådes fartskriverdata og sikre, at du altid er i overensstemmelse med EU’s regler og bestemmelser.

Automatiseret fjern download af tachografdata

Den vigtigste regel, som alle skal huske, er 28-dages og 90-dages fristen for download af data fra digitale tachografer. Det viser sig, at det ikke altid er så enkelt, og at der er fordele ved at gøre det oftere. Mapons løsning til fjerndownload af data fra digitale tachografer giver dig mulighed for at opsætte automatisk dataindsamling fra både fører- og køretøjs kort. Så snart føreren sætter kortet i tachografen, kontrollerer vores system automatisk, om der skal foretages en download og starter den, hvis det er nødvendigt.

Modtag notifikationer om kommende hvil

Telematikenheder kan følge din flådes rejse i realtid. For at undgå menneskelige fejl tilbyder Mapon at opsætte alarmer, der giver dig og den pågældende chauffør besked om en kommende hviletid, så han ikke går glip af eller ignorerer den. Hvad mere er, hvis du kombinerer denne funktion med vores ruteplanlægningsløsning, giver de forudplanlagte ruter dig mulighed for at integrere hviletider og endda vælge et sted til hvilestoppet.

Løsninger til analyse af tachografdata

De ovennævnte løsninger vil give dig en god start, men forestil dig en situation, hvor du bliver tilbudt en simpel mobiltelefon eller en smartphone – ville du virkelig nøjes med det første? Telematikløsninger kombineret med dataanalyseværktøjer som Tachogram vil sikre fuld adgang til og nem styring af alle din virksomheds tachografdata.

Tachogram er udviklet i overensstemmelse med alle gældende EU-regler og -forordninger, herunder de seneste ændringer i mobilitetspakken. Derfor kan du være sikker på, at så snart de relevante data er uploadet, vil Tachogram behandle dem i overensstemmelse hermed, og dine ledere vil være i stand til at følge op på alt meget hurtigere og lettere. På grund af Mapons API-integrationer kan alle disse oplysninger desuden tilgås fra Mapon-platformen, så du sparer tid og energi på at indsamle oplysninger fra forskellige platforme.

Mobil adgang for dine chauffører

Når det handler om at følge køretider, hvem er så bedre til det end chaufførerne selv? Tachogram tilbyder nem kontoopsætning til dit mandskab. På den måde kan dine chauffører holde styr på deres køre- og hviletider, tidsplaner og endda overtrædelser ved at få adgang til platformen via internettet eller ved hjælp af en mobilapp, der er tilgængelig til både Android– og iOS-enheder.

Løsninger, der kan hjælpe med risikostyring

Tachogram indeholder også en lang række rapporter, der kan hjælpe dig med intern EU-lovhåndhævelse samt effektiv styring af dine chaufførers tidsplaner, arbejdstider, lønninger og meget mere. Risikovurdering af chauffører rapporten samler information om overtrædelser, der er registreret af værktøjet. Hver overtrædelse vurderes og gør det nemt for dig at få øje på de chauffører i din flåde, der viser tendens til ikke at overholde køre- og hviletidsreglerne.

Uddan dine chauffører

Det er klart, at tachografens dataanalyseværktøj er i stand til at registrere hver chaufførs overtrædelser, men et slag over fingrene gør ikke meget, hvis personen ikke ved, hvad han har gjort forkert. Med Tachogram kan chaufførerne se deres overtrædelser og endda den nøjagtige juridiske handling, hvor den respektive regel er angivet. Med det formål at hjælpe virksomheder med at uddanne deres chauffører har vi også lavet formularer, der kan udskrives. Den ekstra fordel ligger i muligheden for, at dine ledere kan tage en personlig samtale med chaufførerne, forklare problemerne og få dem til at underskrive formularen, hvor de anerkender deres vilje til at afholde sig fra lignende overtrædelser i fremtiden. Hvis bedømmelsen bliver ved med at være høj, kan du altid overveje yderligere træning til teamet.

For at opsummere bruger mange af Mapons kunder i øjeblikket telematikbaserede værktøjer til at sikre, at deres teams følger EU’s køre- og hviletidsregler. Vores løsninger giver dig mulighed for at:

  • Planlæg regelmæssig download af tachografdata, så du er sikker på, at du altid følger Forordning (EU) nr. 581/2010;
  • Hold styr på medarbejdernes køretider ved hjælp af live-data og advarsler;
  • Planlæg ruter og hvilesteder undervejs i henhold til lovgivningen om tachografer;
  • Få overblik over allerede analyserede tachografdata på regelmæssig basis for at styre dine risici;
  • Giv data til chauffører via mobilapplikationer.

Hvis dit team kan drage fordel af værktøjer, der kan hjælpe med at undgå potentielle juridiske problemer som bøder og endda retssager på grund af overtrædelse af EU-regler, så tøv ikke med at kontakte os.