Nykyään on vaikea kuvitella kuljetus- ja logistiikkateollisuutta ilman telemattiikkaratkaisuja. Pelkästään Euroopassa on yli miljoona kuljetuspalveluita tarjoavaa yritystä, mikä luo kovan kilpailun parasta mahdollista hinta-laatu-suhdetta etsivistä asiakkaista. Kalustonhallintajärjestelmät auttavat osaltaan varmistamaan toiminnan tehokkuuden ja mahdollisimman hyvän hinta-laatu-suhteen.

Selvittääksemme, mitkä ovat yritykselle tärkeimmät tekijät valitessa telematiikkapalvelujen tarjoajaa ja miten kalustonhallintaratkaisut auttavat yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa, keskustelimme SIA RMC-Transportsin toimitusjohtajan Artūrs Barojansin kanssa.

1. Laadukas kalustonhallintajärjestelmä

RMC-Transports on työskennellyt Maponin kanssa vuodesta 2018. Aiemmin he käyttivät toista telematiikkapalveluntarjoajaa. Palveluntarjoajan vaihtoa kuvaillessaan Artūrs huomauttaa, että aiemmin kalustonhallintajärjestelmältä odotettiin vain tarkkaa ja vakaata GPS-seurantaa.

RMC-Transports harjoittaa yhdessä sisaryhtiönsä RMC Logisticsin kanssa tavaraliikennettä Euroopassa ja kolmansiin maihin. Toiminta on tällä hetkellä rajoitettua geopoliittisen tilanteen vuoksi. Yrityksen pääkohteita ovat Italia, Saksa, Benelux-maat, Skandinavia ja viimeisimpänä myös Baltia, jonne tavarat toimitetaan uusilla kapelli- ja verhokapelliperävaunuilla. RMC-Transports liikennöi pääasiassa suoria palveluja lähettäjälle/vastaanottajalle ja takaa näin kuljettajaystävällisen työaikataulun, joka mahdollistaa säännöllisen kotiinpaluun.

Artūrs muistelee palveluntarjoajien vaihtamiseen johtanutta tilannetta: ”Käytännössä Venäjälle tai Valko-Venäjälle tullessa ajoneuvo katosi kartalta, vaikka palveluntarjoaja väitti tarjoavansa sielläkin seurantapalvelua. Otimme yhteyttä toiseen alamme toimijaan, joka suositteli meille Maponia. Teimme vaihdoksen parissa päivässä. Tuolloin seurasimme kaikki aktiivisesti Mapon-alustalla, kun ensimmäinen rekka ylitti samat maarajat, joilla aiemmin oli yhteysongelmia, ja nyt kaikki toimi täysin ilman keskeytyksiä!

2. Toimivat ratkaisut

Tachogram

Kysyimme RMC-Transportsin useimmin käyttämistä ja heidän päivittäiseen toimintaansa eniten vaikuttaneista ratkaisuista, ja yhtiön toimitusjohtaja vastasi välittömästi: ajopiirturitietojen lataaminen ja hallinta. ”Suurin hyöty on ehdottomasti Tachogram, jonka avulla voimme nähdä kaikki työajat. Ennen meidän piti joko vain luottaa kuljettajien sanaan tai kirjaimellisesti laskea sormillamme, kuinka monta tuntia kuljettaja oli ajanut, kuinka paljon työaikaa oli käytetty ja paljonko sitä on jäljellä. Aikataulujen tarkka suunnittelu oli erittäin vaikeaa.”

Ajopiirturitiedot ovat saatavilla reaaliajassa Mapon-alustalla

Yrityksen tilanne kuljettajien työaikojen suhteen ennen Tachogram-ratkaisun käyttöönottoa oli välillä hankala. Artūrs muistelee tapausta, jossa kuljettaja oli jättämässä lähetystä Pohjois-Italiaan, kun johtaja soitti hänelle ja pyysi noutamaan kuorman myöhemmin samana päivänä Etelä-Italiasta. Kuljettajan vastaus kuului: “Anteeksi, mutta ajoaikani on jo täynnä!” Nyt RMC-Transports näkee, miten ja milloin pystyy kuljettaja noutamaan kuormia, ja yritys pystyy tekemään suunnitelman tuhlaamatta aikaa tarpeettomaan edestakaiseen säätöön.

“Nyt vain avaat Mapon-palvelun yhdellä napsautuksella ja näet kaiken. Kuljettajan täytyy nyt levätä, joten se siitä. Lähettäjien ja logistiikkahenkilöstön mukaan Tachogramin avulla aikataulutus on kymmenen kertaa helpompaa, ellei enemmänkin!” Artūrs kertoo.

Digipiirturin tietojen etälataus

Lisäksi yrityksen edustaja korostaa mahdollisuutta ladata ajopiirturitiedot etänä. Koska Euroopan unionin säädökset edellyttävät ajopiirturin tietojen latauksia usein, ja sen laiminlyönnistä voi seurata suuria sakkoja, yritykset kiinnittävät tähän erityistä huomiota. Käytännössä tietojen manuaalinen lataus tarkoittaa kuitenkin fyysistä käymistä jokaisen ajoneuvon ja sen kuljettajan luona. Yritykselle, jolla on suuri kalusto, tämä on merkittävä taakka.

Tätä taakkaa Artūrs kuvailee seuraavasti: ”Minun piti hoitaa jokainen niistä ja ladata tiedot itse. Luonnollisesti tämä vie aikaa. Kuljettajat eivät aina tule paikalle työaikana eivätkä aina lähde työaikana. Joskus kävi myös niin, että dataa ei ladattu, mikä tarkoitti meille suurta sakkoa.”

Mapon-palvelussa voit ladata kaikki ajopiirturitiedot ja tarkastella tilastoja

“Jos Tachogram on suuri etu lähettäjille ja esimiehille, etälatausratkaisu puolestaan on helpottanut minun työtäni.”

“Aiemmin lukuun ottamatta aikaa, joka kului tietojen keräämiseen, minulla kesti 2-3 päivää ladata ja koota kaikki tiedot. Nyt se kestää 20 minuuttia! Kiinnostuksen vuoksi otin itse asiassa aikaa ja tarkistin!”

Artūrs korostaa, että myös kirjanpidon kollegat arvostavat kovasti tietoa, joka on saatavilla selkeästi tiivistetyissä raporteissa ja heti valmiina jatkokäyttöön.

Polttoaineen seuranta

Myös polttoaineen seuranta -ratkaisu on ollut tärkeä etu RMC-Transportsille päivittäisessä työssä. Kun yhteistyö Maponin kanssa alkoi, yhdessäkään ajoneuvossa ei ollut polttoaineanturia. Nyt melkein kaikissa on.

Kysyttäessä, onko yhtiö havainnut laskua polttoaineenkulutuksessa, vastaus on myönteinen. ”Valitsimme ensimmäiset ajoneuvot polttoainetasoa mittaavien antureiden asennukseen niiden aiemman suorituskyvyn perusteella ja valitsimme ne ajoneuvot, joiden kulutus oli suurempi kuin niiden pitäisi. Ja ihmeen kaupalla ajoneuvoista tuli itse asiassa polttoainetehokkaampia! sanoo Artūrs hymyillen. “Se oli lähtökohta, jonka jälkeen varustimme muun kaluston”, hän jatkaa.

Ratkaisu ei ole vain osoittautunut säästävän rahaa, vaan se on myös auttanut parantamaan päivittäisen toiminnan tehokkuutta.

”Joka kuukauden lopussa voin kertoa kirjanpitäjälleni tarkalleen, kuinka paljon polttoainetta kussakin säiliössä on jäljellä, mikä helpottaa raportointia. Se on myös osaltaan vähentänyt kaluston polttoaineenkulutusta”, sanoo RMC-Transportsin johtaja.

Tällä hetkellä suurin osa yrityksen kuorma-autoista on varustettu polttoaineantureilla, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi myös polttoainevarkauksia vastaan. Artūrs kertoo tapauksesta, jossa keskellä yötä Maponin mobiilisovellus varoitti häntä tietyn ajoneuvon polttoainetason nopeasta laskusta. Kuljettajaan otettiin välittömästi yhteyttä, ja koska hän lepäsi ajoneuvossa, hän pystyi välittömästi käynnistämään ajoneuvon ja pelottamaan varkaan pois. Vaikka vahinkoa olikin jo tapahtunut, tämä hälytys vältti lisätappiot.

Yhtiö aikoo lähitulevaisuudessa lisätä kalustoonsa älykkäät polttoainekorkit, koska uskoo molempien polttoaineratkaisujen täydentävän toisiaan. Älykkäät polttoainekorkit tarjoavat lisäsuojaa, mutta polttoaineen tasoanturit pystyvät ymmärtämään ja havaitsemaan varkaiden aiheuttamia vahinkoja, mutta myös valvomaan polttoaineen kulutusta päivittäin.

”Ollaan rehellisiä – me kaikki käytämme autoja, ja me kaikki tiedämme, että kojelaudan lukemat eivät aina ole tarkkoja. Polttoainetasoa mittaavilla antureilla näen tarkan määrän. Kuljettajat soittavat usein minulle ja kysyvät, riittääkö polttoainetta seuraavalle 1000 km:n päässä olevalle huoltoasemalle, ja pystyn vastaamaan”, Artūrs huomauttaa.

3. Uudet ratkaisut ja ammattitaitoinen tiimi

Keskustelun aikana palaamme toistuvasti positiiviseen yhteistyöhön Mapon-tiimin kanssa, erityisesti heidän asiakasprojektipäällikkönsä ja teknikkojensa kanssa, joiden kanssa he ovat useimmiten vuorovaikutuksessa.

”Arvostan todella yhteistyötä asiakasprojektipäällikkömme Mārtiņšin kanssa, joka tuli paikan päälle tapaamaan meitä. Hän esitteli uusimpia ominaisuuksia, esitteli palvelua ja selitti, kuinka tiedot voisivat parantaa jokapäiväistä toimintaamme. Tietenkin selailen itsekin järjestelmää ja yritän oppia uutta, mutta on todella mukavaa, että joku tulee paikan päälle näyttämään ja selittämään asiat selkeästi”, Artūrs sanoo.

Ajoneuvojen tarkastukset

Maponin tapaamisen jälkeen RMC-Transportsin tiimi otti käyttöön ajoneuvon tarkastus -ominaisuuden, jossa kuljettajat voivat tehdä muistiinpanoja ajoneuvonsa teknisestä kunnosta Mapon GO -mobiilisovelluksen kautta. Kuten Artūrs huomauttaa: ”Kun minulla on aikaa, katson itse, miten se toimii. Sitten asennamme sovelluksen älypuhelimia käyttäville kuljettajille ja opimme hitaasti yhdessä.”

Mapon-alusta on käytettävissä myös Mapon GO -mobiilisovelluksessa

“Jälleen kerran, tämä on ominaisuus, joka helpottaa työtäni paljon. Aikaisemmin minun piti pyytää, että jokainen kuljettaja kirjoitti kaikki tiedot paperille, ja sitten keräsin tiedot heiltä säännöllisesti. Kerran kuuden kuukauden välein kävin tiedot läpi ja laitoin kaikki rastit yhteen. Tällä ratkaisulla voin nopeasti lähettää ajoneuvon tarkastus -tehtävän kuljettajalle sovelluksessa, hän tarkistaa ajoneuvon sopivalla hetkellä, eikä minun tarvitse huolehtia siitä. Näen ajoneuvon tämänhetkisen kunnon, jos jotain puuttuu, ja tarvitseeko minun hankkia jotakin sen eteen – kaikki samana päivänä. Ei enää turhia pysähdyksiä toimistolla tai paperilomakkeiden täyttämistä”, toimitusjohtaja sanoo.

Kuljettajan käyttäytyminen tien päällä

Kuljettajien ajotapa-analyysi on myös yksi ratkaisuista, joita yritys käyttää silloin tällöin, mutta jonka aktiivisempaan käyttöönottoon on nyt löydetty lisäinspiraatiota.

”Viimeisellä tapaamisellani Mārtiņšin kanssa kuulin, että muilla yrityksillä on tapana kannustaa kuljettajia noudattamaan hyviä ajotapoja järjestämällä kuljettajien välinen kilpailu. Aion esitellä idean ja ratkaisun tiimille syvällisemmin, katsoa tuloksia tarkemmin ensi kuussa ja palkita tehokkaimmat kuljettajat”, Artūrs sanoo.

Mapon team with the head of RMC Transports
Maponin tiimi yhdessä RMC-Transportsin johtajan Artūrsin kanssa

Keskustelun lopuksi Artūrs huomauttaa arvostavansa myös pienempiä ominaisuuksia, jotka eivät ole niin olennaisia jokapäiväisessä työssä, mutta silti helpottavat useita yrityksen toimintoja aika ajoin. Esimerkiksi muistutukset ajoneuvojen vakuutuksista, ajopiirturin kalibroinnista tai katsastusten määräajoista. “Jos tutkit jokaista Mapon-alustan painiketta, näyttää siltä, ​​​​että jokainen niistä tekee jostakin asiasta helpompaa!” Artūrs päättää hymyillen.

Jos haluat tietää lisää työskentelystä Maponin kanssa tai kaipaat lisätietoja tarjoamistamme ratkaisuista, varaa aika ilmaiseen konsultaatioon Maponin asiantuntijan kanssa, tai ota meihin yhteyttä: suomi@mapon.com tai +35810 581 7770.