Asiakkaamme joutui kokemaan paikannuspalvelun tärkeyden ikävän tapahtumaketjun kautta, kun arvokas kone varastettiin työmaalta Espoosta ja löydettiin Virosta saakka.

Tampereen Laineväline Oy on erikoistunut henkilönostimien ja rakennuskoneiden vuokraukseen jo vuosikymmenten ajan. Juhannuksena yrityksen toimitusjohtaja Jere Vänttinen sai omalta asiakkaaltaan pysäyttävän puhelun, josta lähti liikkeelle parin viikon selvittelytyö. Kyseinen asiakas soitti ja kertoi, että Tampereen Lainavälineeltä vuokrattu Avant-pienkuormaaja on kadonnut työmaalta, ja kyseli ihmeissään, tiesikö Jere tapahtuneesta mitään. 

Koska Tampereen Lainavälineen kalustossa on käytössä Mapon-paikannus, tapahtuman selvittely lähti luonnollisesti liikkeelle tarkistamalla Mapon-palvelusta koneen sijaintitiedot. “Heti juhannuksen jälkeisenä maanantaina näimme Maponista, että kone on Tallinnassa tietyssä osoitteessa. Siinä ei ollut enää paljoa epäselvyyttä, kun kone oli yllättäen kenenkään tietämättä päätynyt pyhien aikana Espoosta veden yli Tallinnaan asti”, Jere kertoo.

Jere ilmoitti varkaudesta heti poliisille, loi Mapon-palvelussa varastetulle koneelle seurantalinkin ja jakoi linkin poliisille. Poliisin tutkija kommentoi reaaliaikaisen sijainnin seurannan helpottaneen tapauksen selvittämistä paljon verrattuna tilanteeseen, jossa ei olisi tietoa omaisuuden sijainnista eikä hajuakaan siitä, mistä omaisuutta voisi ylipäätään lähteä etsimään. Tässä tapauksessa, kun tapahtuneesta oli selkeä jälki ja koneen sijaintia pystyttiin tarkkailemaan, mahdollisuus saada omaisuus takaisin omistajalleen oli reilusti suurempi.

Tampereen Lainavälineen Avant-kone löydettiin Maponin osoittamasta sijainnista Tallinnasta. Tapahtumaketjun aikana samasta osoitteesta löytyi myös useampi muu, tilanteen huomioon ottaen luultavasti varastettu, kone. “Vain kahdessa näistä useasta Avantista oli ollut paikannin kiinni. Kyllä ne loput koneet olisi jäänyt löytymättä, jos näissä kahdessa ei olisi paikanninta ollut.”

“Ottaen huomioon sen, että kyseessä on vain kaksi vuotta vanha kone, jonka hinta on tällä hetkellä kaupassa noin 80 000 euroa, niin kyllä tämä seurantajärjestelmä aika mukavasti maksaa itsensä takaisin jo yhden varkaustapauksen kohdalla, kun kone saadaan takaisin.”

Jere ihmetteleekin, miksi kaikki eivät varusta kalliita laitteitaan ja koneitaan paikantimilla: “Tänä päivänä toimiva seurantajärjestelmä on aika pieni kulu, kun kyseessä on oikeasti rahanarvoisia laitteita. Kyllä se paikannuspalvelu maksaa itsensä hyvinkin pian takaisin.”

Ratkaisevat tekijät varkaustapauksessa olivat siis toimiva ja reaaliaikainen paikannus sekä nopea reagointi. Näin omaisuus saatiin Virossa paikallisen poliisin haltuun nopeasti ennen kuin sitä ehdittiin kuljettaa enää yhtään kauemmas. Vaikka ajoneuvoissa on myös vakuutukset, eivät ne ole ainoa apu varkauden sattuessa. Myös paikannusratkaisut voivat olla kriittisessä roolissa vastaavissa tilanteissa. 

“Kyllä tämä koneen takaisin saaminen meni loppupeleissä ihan hienosti, sillä me näimme heti varkauden havaittuamme koneen sijainnin ja pystyimme seuraamaan sen liikkeitä. Kiitos siitä Maponille. Tilanne voisi olla eri, jos kone olisi ehtinyt olla kauemmin varkaan hallussa ja jatkaa matkaa vielä kauemmas”, Jere summaa. Varastettu kone on nyt onneksi haettu Virosta takaisin omistajalleen Tampereelle.

Tampereen Lainaväline Oy ei ole ainoa, jonka omaisuutta on vuosien saatossa varastettu, mutta saatu myös takaisin. Ethän halua, että vastaavasti kävisi omalle kohdallesi – tosin sillä erotuksella, että kalustosi jäisi varkaan matkaan lopullisesti? Jos omaisuuttasi ei ole vielä turvattu paikannuslaitteilla, ole meihin rohkeasti yhteydessä.