Brændstofkontrol er et af de vigtigste spørgsmål for enhver transportvirksomhed, da brændstof udgør en stor del af flådens vedligeholdelsesudgifter. Brug af højkvalitets software og hardware er afgørende for at få nøjagtige brændstofforbrug data og være i stand til at træffe informerede flådestyringsbeslutninger, derfor har vi skrevet dette indlæg for at forklare, hvilket udstyr der kan bruges til at spore brændstofforbrug, og hvorfor du skal vælge en eller en anden.

I dag kan virksomheder kontrollere brændstofforbrug effektiviteten ved at bruge forskellige typer udstyr, såsom:

 1. Standard Måledata for brændstofniveau – køretøjets CAN-bus.
 2. Brændstofforbrug Sensor.
 3. Brændstofniveau Sensor med høj kapacitet.

Brændstofkontrol ved hjælp af CAN-bus er den mest velegnede mulighed for flåder af lette køretøjer, mens brændstofforbrug og brændstofniveau sensor ville være bedst egnet til transportvirksomheder, der opererer med lastbiler og andre tunge køretøjer eller køletrailere.

Lad os se på, hvilke fordele og ulemper hver af dem har.

Brændstofkontrol ved hjælp af CAN-bus

CAN-bus er installeret i de fleste moderne lette køretøjer, lastbiler og traktorer og bruges til at sende information om brændstof niveauet fra køretøjets indbyggede computer til satellitovervågningssystemet. Den indbyggede computer modtager imidlertid de brændstofrelaterede data fra en sensor, der er installeret i brændstoftanken af køretøjsfabrikanten.

GPS-sporingsenheden skal understøtte CAN-grænsefladen for at modtage data fra CAN-bussen. Ved at bruge en sikker at bruge kontaktløs læser, der ikke påvirker lednings isolationen, integriteten og producentens garanti, kan den forbindes til køretøjets CAN-bus. Dette giver dig mulighed for at få en lang række forskellige data om driften af næsten ethvert køretøj, der har en CAN-bus.

Den åbenlyse fordel ved at vælge denne mulighed er, at den sparer dig for installations- og vedligeholdelses omkostninger sammenlignet med brændstofforbrug og brændstofniveau sensor. Desuden kan CAN-bus give information ikke kun om brændstofforbrug, men også parametre som motorhastighed, kølevæsketemperatur, olietryk osv.

Den største ulempe er selve den indbyggede brændstofniveau sensor. Vores erfaring viser, at den kan have en fejl på op til 15 %. Desuden inkluderer denne fejlprocent ikke de døde zoner i den øverste og nederste del af tanken, som kan tage op til 10% af dens volumen, hvilket øger fejlen endnu mere. Et andet problem er, at den gennemsnitlige beregning af brændstofforbruget af kørecomputeren er knyttet til køretøjets kilometertal, der læses fra kilometertælleren, der selv har en fejl på 5-7 %.

Brændstofkontrol ved hjælp af brændstofforbrug sensor

Brændstofforbrug Sensor er installeret på køretøjets brændstofledning og måler mængden af brændstof, der passerer gennem den. Det kaldes også brændstof flowmåleren. Der er to typer af sådanne sensorer – enkeltkammer og differentiale. For at illustrere, hvordan det fungerer med et mere almindeligt eksempel, kan du sammenligne brændstofforbrug sensoren med en vandmåler, som alle har derhjemme. Dataene fra sensoren overføres direkte til GPS-sporingsenheden som vist på billedet nedenfor.

Disse typer sensorer er meget almindelige i jernbane-, luft- og vandtransport, ekstra køretøj udstyr, der er monteret på chassiset, eller stationære installationer. Vi hos Mapon installerer dog ikke disse sensorer, men vælger at arbejde med brændstofniveau sensor, som du vil læse mere om i dette indlæg. Årsagerne til det er:

 1. Brændstof Flowmålerne bliver hurtigt snavsede og paraffiner om vinteren. Det sker, fordi sensorens vingesystem er flaskehalsen i brændstofledningen, og at blive snavset kan resultere i, at brændstof strømmen reduceres eller endda stopper. Dette kan igen forårsage strømtab, udstyr eller nedetid.
 2. Vanskelig installation.
 3. Sensoren og installationen koster to gange mere end brændstofniveau sensoren.
 4. Sensorer kan ikke bruges til at spore dato og placering af genopfyldninger og dræn. Det betyder, at du vil være i stand til at få øje på mulige dræninger ved at se på forbrugsmålingerne, men du vil ikke se, hvornår og hvor de skete.
 5. Installation af disse sensorer kræver interferens med køretøjets brændstofsystem, så hvis det stadig har en garanti, vil det efter installationen ikke længere gælde for brændstofsystemet.

Brændstofkontrol ved hjælp af brændstofniveau sensor

Dette er en højkapacitetssensor, der måler brændstofniveauet og dets ændringer i tanken (genfyldninger og dræninger). Brændstofniveau Sensoren forbindes til GPS-sporingsenheden via digital udgang.

Hvis sensoren er korrekt installeret, vil dens fejl kun være fra 1-2%. Du skal dog være opmærksom på, at eksterne faktorer, såsom at skifte til et andet brændstof, kan øge fejlprocenten.

Brændstofniveau Sensor er kendt for at være mere præcise end andre brændstof forbrugsmålere. De er også mindre påvirket af impulsinterference. I vores platform er målene vist som:

 • Data om brændstof niveauet ved starten og slutningen af turen eller et bestemt tidsrum;
 • Letlæselig brændstofforbrug graf;
 • Oplysninger om dato og sted, hvor genopfyldning og dræning fandt sted;
 • Antallet af dræning og det drænede volumen.

Baseret på disse oplysninger beregner systemet det gennemsnitlige brændstofforbrug pr. 100 km.

Eksperter i området siger, at måling af brændstofforbruget ved hjælp af moderne sensorer giver virksomheder og flådeforvaltere flere oplysninger samt nøjagtige og brugervenlige data om brændstofforbruget i deres flåder. Faktisk er brugen af brændstofniveau sensorerne i øjeblikket den mest effektive måde at kontrollere brændstofforbruget i flåden på.

Selvfølgelig er der også visse udfordringer, der følger med at bruge brændstofniveau sensorerne, for eksempel i en situation, hvor køretøjet kører på en ujævn overflade, såsom et stenbrud.

Nedenfor kan du se, hvordan en brændstofgraf ser ud i et sådant scenarie. Brændstofniveauet svinger på grund af ujævn overflade, kørsel op ad de stejlere skråninger osv.

I Mapon-systemet udjævnes og filtreres data fra sådanne situationer så meget som muligt for at give dig de mest præcise data som muligt. For at modtage de mest præcise data om det gennemsnitlige brændstofforbrug er det vigtigt at se på de ugentlige eller månedlige rapporter.

Holder styr på dræning

Metoden til bestemmelse af dræning er baseret på bygningsbrændstofrapporter i en vis periode, startende fra en dag. Hvis rapporterne viser data om dræn, bør du analysere dem. Her er et par eksempler på, hvordan man bestemmer, om dræning rent faktisk er sket:

 1. Find ud af, om det er falsk dræning, ved at se på tidspunktet, hvor det skete. For eksempel, hvis dræningen er startet kl. 12:45:36 og sluttede kl. 12:45:46 eller 12:45:56, var det højst sandsynligt springet i brændstofniveauet forårsaget af arbejde i et stenbrud, nærmere bestemt kørsel op og ned af skråninger, ujævne overflader osv., bør derfor betragtes som falske. Overvågningssystemet filtrerer sådanne hændelser fra så meget som muligt, men de kan nogle gange forekomme, hvis køretøjet kører under intensive arbejdsforhold.

2. Hvis dræningen er længere end 30 sekunder, bør du først se på kilometer grafen og derefter – på tids grafen. De vil vise, om brændstofmængden efter aftapningen under turen vendte tilbage til nogenlunde samme niveau som før aftapningen. Hvis der f.eks. var 67 liter i tanken, før 7-liters afløb blev registreret, men efterfølgende viste grafen, at brændstofmængden er vendt tilbage til 65-67 liter under den videre tur, skal den pågældende dræning betragtes som falsk. Hvis brændstofmængden ikke vendte tilbage til samme position, skal du tælle dette som dræning.

3. Du bør også tjekke brændstofgrafen for et brat fald i brændstofvolumen. Hvis du bemærker et kraftigt fald i grafen, og der ikke har været nogen ture i øjeblikket, skal du analysere denne hændelse som mulig dræning. Glem ikke at tage højde for andre faktorer, der kan påvirke målingerne, såsom temperaturændringer, der altid sker i løbet af natten eller i solrigt vejr.

Som du kan se, er der flere måder at følge brændstofforbruget i din flåde og forbedre dens effektivitet. Vores team er villige til at udarbejde de bedste løsninger til dig, baseret på dine forretningsbehov, så tøv ikke med at lære mere om vores brændstofkontrol løsning og kontakt os for at ansøge om en gratis konsultation.