Yrittäjä Jani Asunmaa Mapon Oy:stä on valinnut OP Kulku -palvelun ja sähköautoilun. Haastattelussa Jani kertoo kokemuksistaan.

Mikä on Mapon Oy?

Yli 10 vuotta toiminut telematiikkayritys Mapon Oy on kalustonhallinnan ja työaikaseurannan edelläkävijä. Markkinoiden kehittynein ohjelma on tehokas ja helppo, näkyvä ja kustannustehokas tapa ajoneuvojen, koneiden, ajopäiväkirjojen, työajan ja tehtävien hallintaan. Palvelu on suunnattu kaikenkokoisille yrityksille sekä julkisille toimijoille. Pilvipalveluratkaisut tehdään räätälöidysti kunkin asiakkaan eritystarpeisiin.

GPS-paikantimien lisäksi Mapon helpottaa ja tehostaa yrittäjien ja työntekijöiden päivittäisiä tehtäviä tuomalla digitaalisuuden yksinkertaisella tavalla arkeen säästämään aikaa, rahaa ja paperitöitä. Muun muassa ajopiirturit ja kuljettajakorttitiedot kuuluvat yrityksen digipalveluihin. Mapon tarjoaa myös mahdollisuuden CO2- ja polttoainekulutuksen mittaamiseen tavoitteenaan niiden vähentäminen.

Maponin asiakkailla on yli 50 000 ajoneuvoa Euroopassa ja Amerikoissa, toimipisteet Riikassa, Barcelonassa ja Los Angelesissa.

Miksi Mapon valitsi sähköauton?

Teimme päätöksen hankkia vähäpäästöisiä sähköautoja, koska vihreät arvot ovat yrityksellemme tärkeät. Maponin omalla palvelulla pyritään saamaan päästöjä ja polttoainekulujakin pienemmäksi mittaamalla ajotapaa, CO2-päästöjä ym., ja sähköauton valinta sopii samaan arvomaailmaan. Lisäksi suomalainen yritysverotus suosii liisausta, ei kannata ottaa autoja omaan taseeseen”, Jani Asunmaa kertoo.

Janin vaimo on Helsingin yliopistosta valmistunut ympäristötieteiden maisteri, joten kotonakin on keskusteltu, miten henkilökohtaisilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan ympäristöasioihin. Jani uskoo, että ihminen valitsee sähköauton pitkälti ympäristönäkökohtien vuoksi. Myös edullinen käyttö painaa vaa’assa, vaikka itse auto onkin vielä kallis hankinta. Toiveena on, että sähköautojen hinnat alkaisivat pian laskea.

Miksi OP Kulun kautta?

Mapon on jo aikoja ollut OP Pohjolan asiakas. Kun yrityksellä on mennyt heikommin, se on aina saanut tukea. Lisäksi mm. OPn edellisen pääjohtajan Reijo Karhisen edelläkävijämäinen some-käyttäytyminen on tehnyt suuren vaikutuksen. Karhinen on vienyt digitaalisuutta eteenpäin ja näyttänyt itse mallia”, Jani muistelee.

Miten auton käyttöönotto sujui ja miten siihen valmistauduttiin?

Mapon on tähän mennessä tilannut OP Kulun kautta kaksi autoa: ladattavan hybridin Volvo XC90 T8 ja Tesla Model S -täyssähköauton.

Aiempaa kokemusta sähköautoilusta Janilla ei ole. Ennen auton saamista Jani oli selvittänyt polttomoottoriauton ja sähköauton eroja – sekä nyt valitun hybridiauton. Tiedossa oli, että sähköllä voi ajella lyhyempiä matkoja, mutta nyt tämäkin on jo muuttunut ja akuilla ajellaan pidempiäkin matkoja kertalatauksella. Jani itse käyttää kuitenkin pitkillä matkoilla junaa, joten käyttösäde ei aiheuta ongelmia ja auto sopii omaan käyttöön hyvin.

Jani Asunmaa toteaa: ”Nyt kun ajokokemusta on jo pari viikkoa, auto on vastannut odotuksia. Kaikki uusi on ollut positiivista. Parkkeeratessa saa aina parhaat paikat, pistoke vaan laitetaan kätevästi seinään kauppakeskuksissa ja esim. Technopoliksessa. Aina on hyvä autopaikka vapaana, eikä koskaan ole vielä tarvinnut käyttää maksullisia latauspaikkoja.”

Auton hiljaisuus on myös todella hieno puoli. 3-vuotias poikakin on havainnut, miten isi ajelee hiljaa sähköllä”, Jani jatkaa.

Millaista oli auton hankkiminen OP Kulusta?

Auto tulikin viikkoa aiemmin kuin oli luvattu. Ehkä tästä syystä pieniä tietokatkoksia oli autoliikkeen kanssa, mutta ei enempää kuin aiemmin muissa autoliikkeissä.”

Olen voinut keskittyä ajamiseen

                             ja omaan bisneskseen

Asiakaskohtaisten ratkaisujen saaminen autoon on ollut vaativaa, mutta kaikesta on selvitty joustavasti. OP Kulun yhteyshenkilön panos on ollut kaiken kaikkiaan erinomainen. Olen voinut keskittyä ajamiseen ja omaan bisnekseen”, Jani kertoo.

Sähköautoja Maponiin on tulossa lisääkin. Jokainen työntekijä saa itse päättää, minkälaista autoa ja ajotapaa haluaa käyttää. Nyt eri puolilla Suomea ajavien on mietittävä, miten sähköauton lataaminen sopii omaan ajokäyttäytymiseen.

Millainen autoilija Jani olet omasta mielestäsi?

Olen hyvä ja huomioiva autoilija. Ajan paljon, noin 60 000 km/vuodessa ympäri Eurooppaa. En saa ylinopeussakkoja. Minussa on tosin hieman kyläpoliisin vikaa. Kiukuttaa, kun ajellaan väärin tai kaasutellaan liikaa. Oma ajotapa on autoa ja lompakkoakin säästävä.”