Tammikuu on hyvä aika katsoa, miten kulunut vuosi on mennyt. Viimeisen 12 kuukauden aikana olemme saavuttaneet todella paljon, joten vuosi 2019 oli Mapon tiimille uskomattoman hieno ja menestykäs. Odotammekin innolla, mitä tapahtuu tänä vuonna. Viime vuonna osallistuimme monille messuille (esim. Maxpo Hyvinkään lentokentällä, Transport Logistic Münchenissä, Telematics Conference Dubaissa ja Prahassa, Expo Seguridad Meksikossa, GITEX Technology Week Dubaissa jne.). Lisäksi laajensimme liiketoimintaamme Lähi-itään, Latinalaiseen Amerikkaan ja vahvistimme yrityksen asemaa Euroopan markkinoilla. Tulevaisuuden suunnitelmistamme puhuttaessa olemme varmoja siitä, että niihin vaikuttaa useita tärkeitä markkinoiden kehityssuuntia, jotka haluamme tuoda esiin tässä artikkelissa.

Sähköautot

Tulevaisuus on sähköistä. Vaikka hyvin usein kuulemme muun muassa Teslan sähköajoneuvoista ja skoottereista, nämä eivät ole ainoita aiheita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Useimmat telematiikkayritykset ovat tottuneet työskentelemään polttomoottoreilla varustettujen ajoneuvojen kanssa. Vuonna 2020 meidän on kuitenkin mukautettava alustojamme niin, että ne pystyvät palvelemaan ympäristöystävällisillä – kuten esimerkiksi sähkö- ja kaasukäyttöisillä ajoneuvoilla operoivia kalustoja.

Jos tarkastelemme odotettuja muutoksia, ne eivät yleisesti ottaen näytä kovin suurilta. Kuitenkin todellisuudessa ne voivat muuttaa monia asioita täysin. Esimerkiksi polttoainetta on helppo varastaa polttomoottorilla varustetuista ajoneuvoista, kun taas sähkö- tai kaasukäyttöisten ajoneuvojen polttoainevarkaudet ovat paljon vaikeampia. Samalla sähköajoneuvojen lataaminen vie paljon aikaa, jos vertaamme sitä polttomoottorilla varustettuihin ajoneuvoihin.

Kuinka mitata ajoneuvojen käyttöasteen tehokkuutta? Onko latausaikaa mahdollista käyttää tehokkaasti? Mitä tehdä tilanteissa, joissa työntekijät vievät ajoneuvoja kotiin ja lataavat niitä siellä? Voiko yrityksen ajoneuvot korvata julkisella liikenteellä, taksilla tai sähköisellä skootterilla? Voitaisiinko hyödyntää yhteiskäyttöautoja paremmin? Nämä ja muut kysymykset ilmenevät välittömästi, kun alamme miettimään vaihtamista ympäristöystävällisempiin ajoneuvoihin ja se hetki on jo tullut.

Hiilidioksidipäästöt

Hiilipäästöjen aihe on ollut esillä jo kauan. Olemme käyttäneet faktoja hiilidioksidista myös markkinoinnissamme, mutta nyt ne on siirtyneet käytäntöön. Se ei ole enää markkinointityökalu. Aiheesta on tullut arkipäivää, josta yritykset ajattelevat ja puhuvat päivittäin. Useissa maissa ajoneuvoverojen määrä perustuu siihen, kuinka paljon hiilidioksidia se tuottaa. Sen lisäksi heillä on kattavasti eri vaihtoehtoja päästöperusteisten maksujen keräämiseen.

Kansainvälisesti tunnettu ruotsalainen koulutyttö Greta Thunberg teki paljon työtä viime vuonna saadakseen päästöaiheen koko maailman huomioon.

Mitä enemmän puhumme tästä aiheesta potentiaalisten asiakkaidemme kanssa, sitä kiinnostuneempia he ovat siitä, kuinka hyvin ja vastuullisilta he näyttävät hiilidioksidipäästöjen näkökulmasta.

Tällä hetkellä on trendikästä käyttää päästöaihetta markkinoinnissa ja tehdä julistuksia siitä, että yritys toimii hiilineutraalisti. Mutta kuinka nämä yritykset tietävät sen? Ainoa vastaus on: mittaamalla! Mapon auttaa yrityksiä mittaamaan kalustonsa tuottamat päästöt ja tekemään päätöksiä, jotka auttavat vähentämään heidän omaa hiilijalanjälkeään.

Enemmän tietoja ajoneuvoista

Riippumatta siitä kuinka paljon keskitymme ympäristöystävällisempään liikenteeseen, on olemassa paljon muitakin haasteita, joihin ei suoraan vaikuta ajoneuvon käyttämän voimanlähteen tyyppi. Tällä hetkellä yritykset ovat kiinnostuneita saamaan entistä enemmän tietoja kalustosta – teknillisiä tietoja mm. rengaspaineista, katsastuksista, videokuvaa tienpäältä sekä valvomaan kuinka kuljettajat toimivat eri tilanteissa ja miten he noudattavat sääntöjä. Pystytään tekemään kenttätyöstä läpinäkyvää, tehokasta, mielekästä ja poistetaan rutiinitöitä. Jotkut edellä mainituista asioista vaikuttavat jo itsestään selviltä, mutta Mapon tuo nämä edullisen hinnoittelun kautta kaikille mahdolliseksi.

Automaatio

Tulevaisuus ei ole vain sähköistä, vaan se on myös automatisoitu tekoälyllä. Jo nyt keskustellaan paljon siitä, miten tekniikka kehittyy ja mahdollistaa täysin (tai osittain) itseohjautuvien ajoneuvojen käyttämisen.

Vaikka telematiikkayritysten pitäisi pelätä tällaista tulevaisuuden skenaariosta, meidän pitäisi tosiasiallisesti nähdä siinä olevat positiiviset mahdollisuudet.

Tarina ei koske vain sitä, että ajoneuvo pystyy liikkumaan itseohjautuvasti pisteestä A pisteeseen B. Se on tosiasia, että olemme lähestymässä tulevaisuutta, jossa ihmisen sitoutumista erilaisiin prosesseihin ei enää tarvita. Mapon etsii jatkuvasti tapoja, miten automatisoida ihmisten työtä. Vaikka emme voi osallistua suoraan automatisoitujen ajoneuvojen ohjelmointiin, voimme automatisoida prosesseja, rutiinitöitä ja tuottaa päätöksen tekoon faktapohjaista tietoa. Asiakkaamme saavat päätöksen tueksi tarkkaa tietoa ja he pystyvät hyödyntämään prosesseja tehokkaammin. Koska henkilöstökulut kasvavat päivittäin, tavoitteemme on myös alentaa niitä automatisoimalla yrityksen sisäisiä prosesseja.

Vaikka vuosi 2019 oli erinomainen, vaatii kehitys jatkuvaa haastamista. Maponilla on asiakas ja palvelu aina ykkösenä! Hyppää Maponin matkaan ja kehitetään entistä parempaa, puhtaampaa ja tuottavampaa liiketoimintaa, yhdessä! Jos palvelumme kiinnostaa, testaa sitä veloituksetta ja ota meihin yhteyttä!