Maailmanlaajuisen verkkokaupan kasvu on lisännyt kuljetus- ja toimituspalveluiden työmäärää ja pakottanut etsimään teknologioita, jotka auttaisivat liiketoiminnan tehokkaammassa hallinnassa. Reittisuunnittelu ja -optimointi on yksi yritysten kaipaamista ratkaisuista ja siihen on hyvä syy – Logistics Bureaun mukaan toimitusketjuun ja toimitusprosessien optimointiin keskittyvät organisaatiot voivat toimittaa enemmän ja säästää jopa 15% operatiivisissa kustannuksissa.

Reittisuunnittelua voi tietenkin käyttää monilla erilaisilla käyttötavoilla. Haluaisitko tietää, pystyykö valitsemasi ratkaisu tukemaan niitä kaikkia? Tässä artikkelissa käytämme yksinkertaistettuja, kuvitteellisia esimerkkejä havainnollistamaan yleisimpiä käyttötapoja ja niiden hallintaa Maponin palvelussa. 

Yksinkertainen reittisuunnittelu monella pysähdyksellä

Reittisuunnittelun perusta on yksittäisen reitin suunnittelu, johon kuuluu monta pysähdystä, mutta ei rajoituksia. Sen voi tehdä mille tahansa ajoneuvolle. Se on näinkin yksinkertaista: syötä reitin alku- ja loppupaikka, syötä pysähdys- tai toimitusosoitteet manuaalisesti tai tuomalla ne tiedostosta, luo reitti ja anna Maponin optimoida se sinun puolestasi.

Otetaan ensimmäiseksi esimerkiksi Joulupukki. Jouluaatto on jo nurkan takana ja Joulupukin on suunniteltava tehokkain reitti lahjojen kuljettamiseksi Korvatunturilta lapsille ympäri maailmaa. Hänen kelkallaan ei ole paino- tai kantavuusrajoituksia. Joulupukki asettaa Korvatunturin reittinsä alku- ja loppupaikaksi, lisää kaikki toimitusosoitteet tilaukseen ja suorittaa reittioptimoinnin Maponin avulla varmistaakseen, että hän saa parhaan mahdollisen reitin. Kun reittioptimointi on valmis, Joulupukki lähettää reitin Mapon GO -mobiilisovellukseensa. Sitten hän hyppää kelkkaansa, avaa reitin navigointisovelluksessa ja lähtee matkaan. Näin Joulupukin lahjakuljetuksien suunnittelu sujuisi!

Monitahoinen reittisuunnittelu usealla noudolla ja toimituksella

Yksinkertainen reittisuunnittelu on melko helppoa ja nopeaa, mutta kuljetusalalla se ei yleensä ole näin. Useammin suunnitteluun kuuluu monimutkaisten toimitusten hallinta useilla nouto- ja toimituspisteillä. Käydään siis nyt läpi, miten reittisuunnittelua sovelletaan tällaisessa tilanteessa.

Saatat muistaa Lou Began kuuluisan Mambo No 5. kappaleen. Kappaleen päähenkilöllä, Mambolla, oli alhaiset moraalinormit, ja hänen elämässään oli useita naisia, jotka kaikki olivat hänelle yhtä tärkeitä. Kuvittele, kuinka haastavaa hänelle on suunnitella ja toimittaa ystävänpäivälahjoja rakkailleen eri maissa! Esimerkissämme hän on päättänyt antaa saman lahjan kaikille naisille – pullon samppanjaa, suklaata ja kukkia. Suunnitellakseen parhaan reitin lahjojen toimittamiseen, Mambo käyttää reittisuunnittelua ottaen huomioon, että hänen täytyy noutaa kukin lahja eri paikasta, käydä sitten kaikkien naisten luona ja osallistua juhliin illalla.

Suunnitellakseen reitin useilla pysähdyksillä, Mambo lisää reitin alku- ja loppupaikan ja luo erillisen tilauksen nouto- ja toimitusosoitteille. Seuraavaksi hän antaa Maponin optimoida reitin automaattisesti. Kun reitti on optimoitu, Mambo lähettää sen suoraan älypuhelimeensa ja hän on valmis lähtemään. Katso kuinka hän loi reittinsä alla olevasta videosta!

Kehittynyt reittisuunnittelu usealle käyntikerralle, noudolle ja toimitukselle

Toimitukset voivat mennä vieläkin monimutkaisemmiksi, sillä joskus kuljettajan on käytävä monissa paikoissa ja suoritettava useita noutoja ja toimituksia yhdellä reitillä. Se on vieläkin haastavampaa, jos käytössä on rajallinen ajoneuvon kantavuus ja tiukat toimitus- ja noutoajat. Jos näin on, reittisuunnittelu ja -optimointi on välttämätöntä.

Tarkastellaan tätä mallintamalla reitti kuvitteelliselle Johnille, joka asuu Liverpoolissa ja soittaa bändissä. Hänellä on edessään kiireinen päivä, jonka aikana hänen täytyy ostaa kukkia ja viedä ne vaimolleen sairaalaan, vierailla muutamassa paikassa herättelemässä musiikillista luovuuttaan, käydä pubissa hakemassa muistiinpanonsa ja poimia loput bändiläiset kyytiin matkalla illan keikalle. Sairaalan vierailuaika on rajallinen, joten se on otettava huomioon reittiä suunniteltaessa.

Kuten alla olevasta videosta näkyy, jos John suunnittelee reittinsä ilman optimointia, se vie noin 8 tuntia ja 3 minuuttia. Optimoinnin jälkeen reitin kulkemisen odotetaan kestävän jopa 10 tuntia 40 minuuttia. Se on paljon pidempi aika kuin alkuperäisessä laskelmassa, jos katsomme vain numeroita. Tarkemman tarkastelun jälkeen käy kuitenkin ilmi, että ilman optimointia John ei pystyisi suorittamaan kaikkia suunnittelemiaan tehtäviä. Tämä johtuu siitä, että ensimmäisessä laskelmassa otettiin huomioon vain ajoaika, mutta esimerkiksi pysähdysajat kullakin pysähdyksellä, toimituksen rajallinen aikaikkuna (eli sairaalan vierailuaika) ja muut tekijät jätettiin huomiotta. Kuten huomaamme, reittioptimointi todellakin pelasti Johnin siltä, että hän ei olisi ehtinyt kulkemaan koko reittiään ja suorittamaan suunnittelemiaan tehtäviä.

Reittisuunnittelu, joka noudattaa eurooppalaisia ​​ajo- ja lepoaikamääräyksiä

Reittisuunnittelusta voi olla hyötyä myös tavarankuljetusyrityksille. Prosessi eroaa hieman kevyiden ajoneuvojen, pakettiautojen ja muun tyyppisten ajoneuvojen reittisuunnittelusta, koska kuorma-autonkuljettajien on noudatettava kansainvälisiä ajo- ja lepoaikamääräyksiä.

Suurin osa asiakkaistamme matkustaa Euroopassa, joten Maponin reittisuunnittelu varmistaa, että pakolliset lepoajat otetaan huomioon reittisuunnittelussa. Lisäksi kartalla on kuvakkeita, jotka osoittavat, missä kuljettajan tulisi pysähtyä lepäämään. Lepoaikojen oletusarvo on asetettu vastaamaan EY-asetuksen nro 561/2006 vaatimuksia, mutta kalustonhallinnan johtajat voivat muuttaa niitä tarvittaessa.

Havainnollistaaksemme, miten tämä toimii, katsotaanpa videoesimerkki edestakaisesta matkasta Riika-Saksa, jonka suunnittelimme kuvitteelliselle kuorma-auton kuljettajalle Mungo Jerrylle!

Reittisuunnittelun käyttötavasta riippumatta voit säästää vielä enemmän aikaa ja resursseja käyttämällä osoitteiden tuontia. Tämä onnistuu tuomalla järjestelmään jo aiemmin tehdyn osoitetietotaulukon, rakentamalla integraation omiin sisäisiin järjestelmiin automaattista tiedonsiirtoa varten tai luomalla ja säilyttämällä asiakastietokantaa Mapon palvelussa. Osoitteiden tuonti säästää aikaa ja helpottaa sekä suunniteltujen että vielä määrittelemättömien reittien hallintaa.

Reittisuunnittelun ja -optimoinnin käyttö ei koske vain toimitus- ja kuljetusfirmoja. Ratkaisumme on monipuolinen, ja on olemassa monia mahdollisia käyttötapoja, jotka ovat hyödyllisiä erilaisille yrityksille – logistiikasta yritysten kevyimpään kalustoon asti. Ota yhteyttä tiimiimme ja kokeile palveluamme veloituksetta!